Ловци на улично изкуство

5 Дейл Гримшоу в Мурсия, Испания

Гримшоу се фокусира върху една от основните теми на своята работа: отразяването на африканските племенни общности, застрашени от безмилостния темп на глобализация.

4 Тардор в Дения, Испания

Външната стена на парка „Торекремада“ в град Дения се превърна в платно за една от творбите на Тардор Розело. Нарисувана в Деня на децата и юношите, тя представлява лицето на млада жена, обрамчено от растения, които симулират косата й и в същото време се сливат с храстите, съществували там още преди издигането на стената.

3 Тимън де Лаат в Бонер

Тимън де Лаат бе поканен на холандския карибски остров Бонер, за да сподели своите професионални знания и опит с млади хора и бъдещи артисти. По този начин той дава тласък на местната култура, като в същото време създава и нови творби.

2 Мартин Рон в Кордоба, Аржентина

Четири от стенописите на артиста Мартин Рон попадат в Топ 25 на света за 2021 г. Трийсетметровата му творба в град Кордоба представя неговата героиня Оливия, която „играе със звезден балон и сочи към небето, сякаш ни кани да го наблюдаваме”.

1 Диего Ас в Луго, Испания

Когато испанският графити артист Диего Ас получава покана да изографиса един от калканите на административна сграда в град Луго, област Галисия в Северозападна Испания, той се изправя и пред предизвикателството да използва съвсем ограничена палитра. Стената е силно видимо място от разходката по римската стена на над две хиляди години, част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. „Трябваше да получим одобрение от комисията за съхраняване на културното наследство. Помолиха ме тематиката да е свързана с римското минало на града“, казва за D!VA Диего Ас. Затова той използва само различни нюанси на сивото, а внушителният Юлий Цезар му носи първото място в класацията, което за него е „импулс да продължавам да се занимавам с това, което най-силно обичам“. Мащабната графити творба е и перфектно допълнение към фестивала Arde Lucus, който от 20 години насам за три дни през юни връща града две хиляди години назад с исторически възстановки, битки, фиести, вакханалии и гладиаторски битки.

Работата на Диего Ас е част от Urban Cores –  проект, който прогресивно ще украсява сгради и обществени пространства с графити. Идеята е всяка година да се рисуват по три фасади. В същото време тази среща с градското изкуство включва дейности и работилници за графити, насочени към младежите в неравностойно положение.

Spread the love
Written By
More from admin
Брижит Бардо: Жрицата на нещастната любов
„Със Сами Фрей изживях разкъсваща страст, която буквално ме изконсумира. Светът е...
Read More
0 replies on “Ловци на улично изкуство”