Ловци на улично изкуство

Арт платформата Street Art Cities класира най-добрите графити в света за 2021-ва

Двайсетметров Юлий Цезар върху стена на административна сграда в испанския град Луго е най-добрият графити стенопис в света за 2021 г. След близо едномесечно гласуване на повече от 60 000 участници платформата Street Art Cities обяви Топ 10 на най-популярните графити творби.

Организаторите настояват, че селекцията на „най-доброто“ цели нетолкова да открои победителите, колкото да предизвика все по-силен интерес сред широката публика към градското изкуство. Те смятат, че подобни инициативи вероятно ще помогнат за събирането на средства за още такива произведения. Street Art Cities е платформа с амбициозната мисия да документира цялото улично изкуство в света. „Проектът започна като хоби и прерасна в международно семейство от ловци на улично изкуство. Изградихме удобна дигитална инфраструктура, за да помогнем на градските изследователи и жители, както и на случайните посетители да откриват тези „скъпоценни камъни“ по целия свят“, казва за D!VA Тим Маршанг, съосновател и мениджър на Street Art Cities.

Началото на приключението е в малкия южен холандски град Херлен. В търсене на нова идентичност след затварянето на въглищните мини градът започва програма за обществено изкуство, като кани международни улични артисти. Те превръщат улиците във впечатляваща открита галерия. Местен ентусиаст решава да създаде дигитална карта на творбите, която пък привлича интереса на негов колега, любител на уличното изкуство, от белгийския град Антверпен. Днес, около пет години по-късно, общността Street Art Cities е активна в над осемстотин града в деветдесет държави. Всеки ден в платформата се качват нови творби, като в момента те надхвърлят 33 000, а платформата вече е една от най-големите бази данни за уличното изкуство в света. Те добавят също фестивали, галерии, музеи, кафенета и ресторанти, хотели, магазини за дизайн.

10 Лула Госе в Аранда де Дуеро, Испания

Разположена върху 500 кв.м, творбата на испанския графити артист Лула Госе в Аранда де Дуеро отдава почит на всички жени, мъже и семейства, страдащи от рак на гърдата. Целта му е да даде по-голяма видимост и да повлияе за превенция на болестта.

9 Smok в Дендермонде, Белгия

Белгийският артист Смок влиза в Топ 10 с творбата си Watch your silverback, част от проект за улично изкуство в град Дендермонде. Неговият стил е свързан с изобразяването на животни. „Рисувам предимно животни. Хората често смятат, че животните не мислят, но всъщност те са по-умни от нас. Всичко, което правят, следва логиката на природата.” Със своя колоритен, симпатичен и миролюбив стил Смок се надява преди всичко да накара минувачите да се усмихнат.

8 Бейн в Мароджа, Швейцария

С творбата си в швейцарски град Мароджа известният артист Бейн поставя въпроса за дигитализацията и за това колко сме откъснати от реалността, докато гледаме сините си екрани.

7 Mon Devane в Триакастела, Испания

Артистът Мон Дивейн е автор на поредица от седем графити, част от спонсорирания от бирата Estrella Galicia проект Las estrellas del camino (Звездите по пътя). Всяка творба е разположена на „спирка“от Френския маршрут на поклонническия път Ел Камино, водещ към Сантяго де Компостела.

6 Тинте Роса в Бургос, Испания

Произведението е посветено „на всички онези хора, които от детството, пълни с радост и надежда, изцапват ръцете си с боя. Чувствам се представен в тях, защото и аз бях такъв”, казва авторът на много от творбите, които в последно време красят улиците на града.

Spread the love
Written By
More from admin
Пилар Крусес: Любовта трае само четири вина
Ексклузивно за DIVA! испанската сомелиерка предлага дегустацията „Ароматите на любовта“ Когато „преди...
Read More
0 replies on “Ловци на улично изкуство”