„Месо” с растителен произход

SHANGHAI, CHINA - NOVEMBER 09: Impossible Burgers sit on a tray at the Impossible Foods Inc. booth on day five of the 2nd China International Import Expo (CIIE) at the National Exhibition and Convention Center on November 9, 2019 in Shanghai, China. The 2nd China International Import Expo (CIIE) is held in Shanghai on November 5-10. (Photo by Gao Yuwen/VCG via Getty Images)

Чували ли сте шегата, че кренвиршите са първа стъпка към вегетарианството? Или тази, че на етикета им пише, че при приготвянето им не е пострадало нито едно животно? И малко зловещия виц, дето, като хапнал кренвирш, един човек си помислил дали не е имало трудова злополука в цеха за колбаси.

Е, ако кренвиршите са произведени от компаниите Impossible Foods и Beyond Meat, в които инвестира милиардерът Бил Гейтс, може да сте сигурни, че в тях наистина няма и грам месо. В най-новата си книга „Как да избегнем климатични бедствия“ основателят на Microsoft хвали растителните алтернативи на пържолата, лансирайки идеята всички богати страни да преминат към хранене със синтетично месо. Според него само така човечеството ще се справи с климатичната криза. Тъй като съвсем не е вегетарианец, Гейтс спонсорира и проекти за лабораторно отглеждано месо като начин за намаляване на парниковите газове и затоплянето на планетата.

Дали по етични или по здравословни съображения, все повече информирани хора се отказват от месото. Каквато и да е причината за отказа или намаляването на консумацията му, важно е да следите в организма ви да постъпват всички полезни за нормалното му функциониране вещества. А тях засега може да откриете в алтернативни продукти с вкус, текстура или външен вид на месо, но без да го има в състава им. Кои са най-популярните?

Тофу

Соевият еквивалент на месото прилича на извара или сирене. Добър източник на белтъчини и калций, тофуто съдържа всички незаменими аминокиселини, нужни на човека. Има мек вкус, така че с него може да готвите всичко и да сте сигурни, че ще поеме вкуса и аромата на съчетаните с него продукти. Някои го използват вместо яйца или го добавят в супи и яхнии.

Темпе

Индонезийски заместител на месото отново на основата на соя. Темпе се отличава от тофу по това, че се приготвя не от соево мляко, а от цели зърна соя чрез ферментация. Има по-суха текстура, а някои видове темпе съдържат и смес от други бобови или зърнени култури. Тъй като е направено от цели зърна, то превъзхожда тофуто по съдържание на целулоза и белтъчини, добър източник е на витамин B6 и магнезий. Богато е на благоприятни за стомаха и червата пребиотици и пробиотици, образувани в процеса на ферментация. Темпе може и да няма универсалното приложение на тофу, тъй като е с по-остър и по-силен вкус. Мнозина го задушават или пекат, добавят го в салати или ядат с хляб. Но пробвайте го в качеството на месо, изпечено на грил.

Сейтан

Сейтан се прави от пшеничния глутен. Нишестето се отделя от пшеницата обикновено чрез промиване с вода. В резултат се получава храна с високо белтъчно съдържание, текстурата на която прилича на пилешко месо. Сейтан, или «жизнено важният пшеничен глутен», влиза в състава на много заместители на месото. Макар и с висока хранителна стойност, не е безопасен за хора с глутенова непоносимост, затова не се препоръчва на спазващите безглутенова диета. Някои продукти от сейтан съдържат и други ингредиенти като бобови растения или подправки. Консумацията на сейтан обезпечава организма с белтъчини, рибофлавин, ниацин и витамин B6.

Богати на белтъчини растителни храни

Зърнените като боб, леща, нахут, но и гъбите съдържат белтъчини и с месестата си текстура работят като заместители на месото. Те създават и усещане за продължителна ситост. Но само някои от растителните храни съдържат всички незаменими аминокиселини, които осигурява месото – гречката, киноата и соята.

Spread the love
More from Ваня Шекерова
Красимир Тонев: Ядрен енергетик в тренда
Ако един мъж иска да бъде приет сериозно, трябва да внимава какво...
Read More
0 replies on “„Месо” с растителен произход”