Мик Джагър – неуморен, ненаситен, неустоим

Мик Джагър
Снимка: Getty Images

Секс, наркотици и рокендрол е животът на музиканта, спал с над 4000 жени

Ако има живо потвърждение на максимата, че възрастта е само число, това са „старците разбойници“ от Rolling Stones, които неотдавна издадоха пореден албум, макар средната им възраст да отива към 80 години. И ако Кийт Ричардс е медицински феномен заради свръхчовешката си устойчивост на наркотици, на Мик Джагър му се носи по-друга слава (не че наркотиците са му били чужди). Подсказвам: на 74-годишна възраст стана баща за осми път.

Днес 80-годишният Джагър се радва на бащинството и на 44 години по-младата си приятелка, и въпреки че претърпя сърдечна операция, продължава да прави турнета и да танцува на сцената по своя неподражаем начин. Сещате се за онази стара снимка, на която Мик притеснено гледа в земята, докато гаджето му Мариан Фейтфул флиртува с много по-излъскания и самоуверен Ален Делон, нали? Е, 56 години по-късно Ален Делон обмисля евтаназия, докато за Джагър животът сякаш тепърва започва. Не че някога изобщо е спирал – при него няма празно, особено на любовния фронт. Бил е с хиляди жени (над 4000, ако трябва да бъдем точни), имал е няколко сериозни връзки и два брака – с Бианка Джагър и Джери Хол (неофициален). Има общо осем деца от пет жени (плюс пет внучета и три правнучета). И макар да е изневерявал на всяка от тях, те си го спомнят с добро и не съжаляват за нищо. Промискуитетно чудовище или просто мъж с голямо сърце и слаб ангел? Трудно е да се отговори еднозначно. Едно е сигурно – Мик Джагър е рок звезда от най-грандиозните, каквито вече не се раждат. А любовният живот на рок звездите няма как да не е комплициран.

Криси Шримптън

С първата си любов Криси Шримптън, 1966 г. (Снимка: Victor Crawshaw/Daily Mirror/Mirrorpix via Getty Images)

Мик среща 17-годишната Криси Шримптън през 1963 г. в Лондон. По онова време той е все още студент в London School of Economics, а Rolling Stones са в началото на пътя си към славата. Криси обаче не иска да бъде гадже на рок звезда.

„Що се отнася до мен, това беше голяма любов и исках да бъда с него до края на живота си – споделя тя. – Мразех цялата тази фенска истерия, не се интересувах от обикаляне по клубове и всичко, което се очаква от рок мацките. Исках просто да имаме бебета и да живеем нормално.“

Колкото по-популярна става бандата, толкова повече внимание от фенките получава Мик. Криси е наясно, че той ѝ изневерява, докато е по турнета, но се опитва да си затваря очите. Връзката им е нестабилна и на няколко пъти тя почти го напуска. Въпреки това през 1965 г. двамата се сгодяват. Година по-късно музикантът намира жилище за тях, но казва, че вече не иска да се жени и предлага вместо това просто да живеят заедно. Този вариант не допада на консервативните родители на Криси и когато тя все пак заживява с Мик, те прекъсват отношения с нея.

Докато е на турне, Джагър засипва годеницата си със стотици писма. Той е грижовен, но и контролиращ и обсебващ, иска да знае всяка нейна стъпка. От своя страна обаче не отговаря със същата преданост и предпочита да прекарва времето си на партита, а не с годеницата си. Към края на 1966 г. започва тайна връзка с Мариан Фейтфул. По-късно същата година Мик и Криси се разделят окончателно. Говори се, че тя е вдъхновила няколко от по-мрачните парчета от албума Aftermath и не е останала доволна от начина, по който е представена връзката им. В крайна сметка обаче не го обвинява за края и не таи лоши чувства към него.

Мариан Фейтфул

С Мариан Фейтфул си остават дългогодишни приятели, 1967 г. (Снимка: Getty Images)

Мик е още с Криси, когато на парти се запознава със 17-годишната певица Мариан Фейтфул и веднага проявява интерес към нея. По онова време обаче тя излиза с художника Джон Дънбар, освен това намира Джагър за незрял. Отношенията им са чисто професионални – тя подписва договор със звукозаписната компания на Rolling Stones, а не след дълго Мик и Кийт Ричардс написват първия ѝ хит As Tears Go By. През 1965 г. Фейтфул и Дънбар се женят и същата година на бял свят се появява и синът им. Година по-късно обаче се разделят, а Мариан променя мнението си за Мик.

Двамата започват страстна афера, която таблоидите скоро надушват. През 1967 г. заживяват заедно, Мик се грижи за сина на Мариан и помага в актьорската ѝ кариера. На пръв поглед нещата изглеждат идилични, но всъщност не е точно така. Мариан прекалява с дрогата, а „шилото“ на Мик не стои в торба и той често ѝ изневерява (тя на него – също). „Знаех за изневерите му, но не обелвах и дума – разказва певицата. – Да се разстройвам за малко чукане, беше толкова еснафско. Казвах си, че той е Мик Джагър, национално съкровище, но постепенно започнах да се чувствам не на място, не можех да се съревновавам с групитата.“

През 1968 г. Мариан забременява. Мик ѝ предлага брак, но тя все още формално е женена за Дънбар и отказва. Бременността ѝ е трудна и тя губи детето в седмия месец. На фона на продължаващите изневери на Джагър Фейтфул на свой ред започва връзка с друг художник – Марио Шифано, и през 1970 г. напуска музиканта. Не я трогват многобройните му писма и обаждания – връзката им е приключила.

Въпреки бурните години заедно те запазват добри отношения. Мик подкрепя Мариан по време на битката ѝ с рака през 2000 г. „Бях много трогната – споделя тя. – Той е много добър човек, знаете ли. Хората имат особено мнение за него, но зад сценичния образ е страхотен, интелигентен, културен и мил човек. Нашето приятелство и любовта ни са извън общоприетите рамки и така ще си останат.“

Марша Хънт

Марша Хънт с първородната дъщеря на Джагър – Карис, 1975 г. (Снимка: Hulton-Deutsch Collection/CORBIS/Corbis via Getty Images)

В края на 1968 г., докато все още е с Фейтфул, Джагър се запознава с Марша Хънт, актриса и модел. Започват да се срещат тайно и да си разменят писма, макар и двамата да са много заети професионално. Година по-късно си осиновяват куче, а не след дълго Мик предлага да си направят дете. „Не беше обикновена любовна афера – спомня си Марша. – Това беше връзка между двама души, изпитващи огромно възхищение един към друг.“

Речено – сторено. Актрисата забременява, но Джагър все повече се дистанцира от нея. Тя подозира, че има друга жена и, естествено, е права. Той дори не присъства на раждането на дъщеря си Карис през 1970 г., макар да изпраща цветя и кола, която да ги прибере от болницата.
Мик и Марша се разделят, но като баща той е по-добър, отколкото като любовник. Ангажира се с отглеждането на дъщеря си и покрай това оправя и отношенията си с майката. Години по-късно Хънт казва, че не съжалява за нищо. „Той е образован. Той е радикален. Не е това, което хората си мислят за него“, казва тя с все още неизчезнало възхищение.

Бианка Джагър

Сватбата на Мик и Бианка в Сен Тропе, 1971 г. (Снимка: Reg Lancaster/Daily Express/Hulton Archive/Getty Images)

Мик се запознава с никарагуанката Бианка Перес-Мориа Масиас по време на турне през 1970 г., няколко месеца преди раждането на първото си дете. Тя пътува с него от Франция до Италия и след края на турнето заживява в една от къщите му.

„Не беше физическото привличане това, което ме тласна към Мик – споделя Бианка. – Той беше срамежлив, чувствителен, човечен – обратното на всичко, което си представях за него. Сигурно звучи глупаво, но бях като поразена от гръм.“

Връзката им бързо се задълбочава и в началото на 1971 г. Бианка вече е бременна. Женят се на пищна церемония в Сен Тропе, на която присъстват много от известните им приятели. Но още в началото на брака нещата стават трудни. Както казва тя, „бракът ни приключи в деня на сватбата“. През октомври се ражда дъщеря им Джейд Шийна Джезабел и семейството заживява между Лондон, Малибу и Южна Франция.

„През първата година от брака ни играех кротката съпруга – казва Бианка. – Бях подчинена и послушна… но групитата не са нещо, с което се свиква. Мисля, че по някакъв начин Мик е женомразец, защото има твърде много жени на разположение. Той не вярва на жените, понеже всички те се опитват да го използват и от никои да станат някои.“

Бракът им продължава 7 години. Бианка поддържа чувството си за независимост, като се посвещава на актьорската си кариера въпреки схващанията на Мик, че жената трябва да се посвети на децата. И двамата имат странични забежки. От нейните най-известна е двегодишната връзка с актьора Райън О‘Нийл. От негова пък – тази с Джери Хол, която започва през 1977 г. и се превръща в следващия му брак.

През 1978 г. Бианка подава молба за развод. Макар да запазва фамилното име Джагър, не обича да говори за брака си и казва, че разводът е най-голямото ѝ житейско разочарование. „Аз съм католичка и съм възпитавана, че бракът е доживот. Ние се провалихме“, казва тя.

Джери Хол

С Джери Хол в Барбадос на 40-ия си рожден ден, 1983 г. (Снимка: Wally McNamee/CORBIS/Corbis via Getty Images)

Джагър среща модела Джери Хол през 1976 г. По онова време тя е сгодена за музиканта Брайън Фери, той пък все още е женен за Бианка. Мик веднага е привлечен от Джери, но двамата съумяват да пазят дистанция почти година. После романсът им избухва с пълна сила и след едно страстно пътуване до Мароко Хол напуска Фери. Нещо повече – успява да убеди Джагър да спре хероина и LSD.

„Любовта ми беше толкова силна, че бих последвала Мик навсякъде – разказва Джери. – Знаех, че е женкар и че все още е женен за Бианка, макар вече да не живееха заедно от година. Но имах надежда. В крайна сметка бях успяла да го накарам да откаже хероина, щях да го накарам да откаже и жените.“

След финализирането на развода с Бианка Мик и Джери вече са свободни да бъдат заедно и да се наслаждават на живот в лукс и разкош. Купуват си жилища в Ню Йорк, Лондон, Париж и на частния карибски остров Мустик. Както може да се досетите, отношенията им не са безоблачни. През 1982 г. тя го напуска, защото не е готов за брак, и започва връзка с милионера Робърт Сангстър.

Две години по-късно отново се събират и посрещат първото си дете Елизабет Скарлет. Само девет месеца по-късно Джери отново е бременна, този път с близнаци. За съжаление едното от децата умира в утробата ѝ в петия месец. Другото – Джеймс Лерой, се ражда през август 1985 г.

Уви, отказването от жените се оказва по-трудно, отколкото от хероина. Даже невъзможно. На Джери ѝ е тежко да преглътне факта, че съпругът ѝ има афери с други жени, включително с певицата и модел Карла Бруни. Отново се опитва да го напусне, но той я примамва обратно с обещанието да се ожени за нея. През ноември 1991 г. разменят брачни клетви на остров Бали на традиционна балийска церемония.
Година по-късно се ражда третото им дете Джорджия Мей. Едновременно с това продължават слуховете, че музикантът още се вижда с Карла Бруни. Джери поставя ултиматум на Мик и дори се обажда на Карла да ѝ каже да остави съпруга ѝ на мира.

Дали заради голяма любов или заради голямото търпение на Джери, двамата остават заедно цели 23 години. През 1997 г. се ражда и четвъртото им дете Гейбриъл Люк Борегард. През 1999 г. се разбира, че друга жена е бременна от Джагър, и това е капката, която прелива чашата. Хол е търпяла изневери години наред, но дете от друга жена е повече, отколкото може да понесе. Въпреки че раздялата е много болезнена за нея, тя подава молба за развод. И тъй като се оказва, че бракът им няма правна сила, те просто го анулират. Джери се чувства обидена от анулирането след 23 години и 4 деца, но съумява да запази добри отношения с Мик.

„Да се разведеш, винаги е ужасно, защото усещаш, че си се провалил – казва тя. – Смяташ, че семейството ти се е разпаднало. Но ние успяхме да задържим семейството силно и да останем приятели. Разводът не е краят на света. По-лошо е да останеш в токсичен брак, това е по-лош пример за децата.“

Карла Бруни

Карла Бруни през 2022 г. Тя не обича да говори за връзката си с Джагър (Снимка: Stephane Cardinale – Corbis/Corbis via Getty Images)

Мик и Карла Бруни се запознават през 1990 г. Той живее с Джери Хол, тя има връзка с Ерик Клептън. В автобиографията си Клептън признава, че е помолил Джагър да стои настрана, знаейки каква слава му се носи. Но това е все едно да се опиташ да спреш природна стихия – само след няколко дни Джагър и Бруни вече имат тайна връзка.

Както вече ви разказах, Джери Хол надушва връзката, заплашва с раздяла и в крайна сметка успява да си извоюва брак, макар и неформален. Но музикантът продължава отношенията си с Карла и дори заминава с нея за Тайланд само ден след раждането на дъщеря си Джорджия Мей. Аферата продължава няколко години, но Бруни казва, че е било само флирт, а тя – една от многото, и отказва да поеме отговорност за развода с Хол.

Лусиана Хименес

Лусиана Хименес, майката на сина му Лукас, 2000 г. (Снимка: Richard Corkery/NY Daily News Archive via Getty Images)

Вероятно Карла Бруни е права – не тя е непосредствената причина за развода, а бразилският модел Лусиана Хименес. През 1998 г. тя забременява от Мик и Джери се решава на дълго отлаганата крачка.

Синът им Лукас Морис Морад се ражда през май 1999 г. През годините Джагър поддържа близки отношения с него, остават приятели и с майката.

Лорън Скот

С Лорън Скот си подхождат най-много, 2006 г. (Снимка: Evan Agostini/Getty Images)

През 2001 г. Мик се запознава с Лорън Скот – стилист, дизайнер и модел. И макар отначало да са дискретни за отношенията си, все по-често се появяват заедно по светски събития, а връзката им се задълбочава. През 2007 г. техен общ приятел споделя: „Те се заливат от смях на едни и същи неща, харесват една и съща храна, един и същи стил, едни и същи хора. От всичките му партньорки тя е най-близо до него като вкусове и начин на живот.“

Двамата купуват къща в Лондон и заживяват заедно. Имат общо жилище и в Париж. Изглежда че Джагър вече е поулегнал и може спокойно да се наслаждава на живота. Уви, животът на любимата му приключва трагично и ненадейно – през март 2014 г. тя се самоубива в апартамента си в Ню Йорк. По това време Джагър е на турне в Австралия, но отлага концертите си.

„Все още се опитвам да проумея защо моята любима, моята най-добра приятелка реши да сложи край на живота си по такъв трагичен начин. Прекарахме много чудесни години заедно и си създадохме страхотен живот. Тя имаше невероятно присъствие и талант. Трогнат съм от почитта, която хората ѝ отдадоха, и от съобщенията в знак на подкрепа, които получих. Никога няма да я забравя“, пише Мик.

Той запазва жива паметта ѝ, като учредява на нейно име ежегодна стипендия в лондонското училище по изкуствата Central Saint Martins.

Мелани Хамрик

С последната си (засега) приятелка Мелани Хамрик във Версай, 2023 г. (Снимка: Christian Liewig – Corbis/Corbis via Getty Images)

В началото на 2014 г. Джагър се запознава с балерината Мелани Хамрик, докато е на турне в Япония. Тя от своя страна също е на турне с Американския балетен театър и посещава концерта на Rolling Stones заедно с останалите танцьори. Музикантът все още е с Лорън Скот, така че с Мелани са само платонични приятели. Но, както казах, при него празно няма – едва три месеца след смъртта на Скот той заминава с Мелани в Швейцария. На пръв поглед този флирт не дава заявка за нещо по-сериозно, а и разликата във възрастта е огромна – той е на 71, тя на 27. Но три години по-късно те обявяват, че очакват първото си дете.

„Отначало бях в шок – припомня си Мелани. – Никога не съм мислила за деца, не ми е минавало през ума дори. В света на балета няма много бебета. Мислиш само за балет, балет, балет, а не за деца. Но когато чух пулса му, разбрах, че няма нищо по-хубаво на света.“

Девъро Октавиан Базил идва на бял свят през декември 2017 г. Оттогава насам Мик и Мелани отглеждат сина си в атмосфера на спокойствие и любов и се разбират чудесно, макар да не живеят заедно. Миналата година пръстен с диамант на ръката на балерината породи слухове за годеж, на които тя отговори уклончиво. Дали ненаситният Мик най-накрая ще се укроти и ще се ожени за трети път или напротив – вече се оглежда за някоя нова?

Spread the love
More from Дона Делова
Секс в бъдеще време
Времената се менят, сексуалните практики също Няма какво да се лъжем –...
Read More
0 replies on “Мик Джагър – неуморен, ненаситен, неустоим”