Мила Йовович: Никога жертва

Родена в Украйна от майка рускиня и баща сърбин, Мила Йовович носи в гените си онзи специфичен източноевропейски трагизъм, плод на десетилетия братоубийствени войни, разпокъсани територии и чужда алчност. Повечето хора по тези земи хранят дълбоко в душата си една постоянна тиха тъга, която е част от красотата им. Имат обаче и нещо друго – страст, кураж, способност за оцеляване въпреки всичко.

Това е и причината от Johnnie Walker да изберат Мила през 2021 г. за свой посланик. Новата рекламна кампания на бранда е вдъхновена от силата и упоритостта на хората от Източна Европа, които продължават напред, въпреки че историята не е била милостива към тях. „Не говори, действай“ е слоганът на кампанията и заедно с добре познатото ни Keep walking описва много точно пътя на славянската красавица от Украйна до световната слава.

Мила Наташа Йовович е родена на 17 декември 1975 г. в Киев. Баща ѝ Богдан Йовович е сръбски лекар, а майка ѝ Галина Логинова – известна руска актриса (от нея Мила е наследила и красотата, и таланта си). Момичето е едва 5-годишно, когато семейството емигрира в търсене на по-добър живот. Няколко години прекарват в Лондон, после заминават отвъд океана – първоначално в Сакраменто, а после се установяват в Лос Анджелис.

Трудностите на емигрантския живот не подминават семейство Йовович. Макар и двамата родители да имат уважавани и престижни професии в родината си, в Щатите са принудени да тръгнат от нулата. Галина, чиято красота е озарявала екраните в СССР, започва работа като чистачка. По ирония на съдбата не къде да е, а в къщата на режисьора Брайън де Палма.

Вероятно заради това мама Йовович насочва всичките си усилия и амбиции към малката Мила. Успява да задели пари и да я запише на актьорски курсове с надеждата да стигне там, където тя самата не успява.

И планът проработва. Мила започва работа още на 9 години, а преди да навърши 12 вече е утвърден модел, печели по 3500 долара на ден и е включена от знаменития фотограф Ричард Аведон в кампанията на Revlon „Най-незабравимите жени в света“. На 13 изиграва първата си телевизионна роля в The Night Train to Kathmandu, пак тогава прави и дебюта си на големия екран в еротичния трилър Two Moon Junction. На 15 изцяло издържа семейството си и е избрана за главната роля в Return to the Blue Lagoon заедно с 22-годишния Брайън Крауз. Романтичната лента не само увеличава приходите ѝ с близо 1.5 милиона долара, но и изисква от нея да заснеме първите си секссцени, без значение, че е непълнолетна.

Независимо от успеха (или пък точно заради него) за Мила това са трудни времена. В училище я тормозят заради произхода ѝ и я наричат „комунистка“. Принудена да издържа семейството и да се снима в секси пози и сцени, напълно неприемливи за възрастта ѝ, тя се бунтува срещу майка си и често се забърква в неприятности – алкохол, наркотици, лоши компании и кражби. Черешката на тортата е изненадващият брак с колегата ѝ от Dazed And Confused Шон Андрюс през 1993 г. По това време той е на 21, тя – едва на 16. Родителите ѝ са в шок и след двумесечни усилия успяват да анулират брака.

Пет години по-късно Мила се омъжва за втори път за 38-годишния Люк Бесон. Искрата пламва още по време на прослушванията за The Fifth Element и скоро работната химия се пренася и в живота с едно бързо отскачане до Лас Вегас. Вторият брак продължава повече от първия – цели 18 месеца.

„Три пъти за щастие“ са казали хората и явно при Мила този модел работи. С третия си съпруг –  режисьора Пол У. С. Андерсън, актрисата се запознава през 2002 г. на снимачната площадка на Resident Evil. През 2003 г. се сгодяват и през следващите четири години са ту заедно, ту разделени. През 2007 г. се събират окончателно, а през 2009 г. най-накрая се женят. Този път сватбата е както си му е редът, макар и скромна – в домашна обстановка и само с 50 гости. Изглежда че животът на Мила най-накрая влиза в релси, макар кариерата ѝ вече да е на по-заден план за сметка на семейството. А то се увеличава с три дъщери – Евър Габо (2007 г.), Дашиъл Идън (2015 г.), Ошин Ларк Елиът (2020 г.), и трите красиви като майка си. Най-голямата – Евър, е поела по нейните стъпки и вече има няколко роли в киното – като младата Наташа Романоф в Black Widow, като по-млада версия на майка си в Resident Evil: The Final Chapter и като Уенди Дарлинг в Peter Pan & Wendy, чиято премиера ще бъде тази година.

Със сигурност пътят на Мила не е бил светъл и безоблачен, а неизживяното детство и преждевременната сексуализация вероятно са оставили своите следи. Тя обаче отказва да се изживява като жертва. „Дали са се опитвали да се възползват от мен по-възрастни мъже? Разбира се – споделя тя. – Дали съм се поддавала? Понякога. Дали се чувствам жертва? Не. Забавлявах се и опознавах различни хора. Прочетох Балзак и „Нана“ на Зола, когато бях на 13. Разигравах в главата си сценарии и изисканите възрастни мъже бяха част от тях. В известен смисъл се изживявах като куртизанка. Слава Богу, никога не съм била изнасилвана, макар че може да го наречете и изнасилване, тъй като бях непълнолетна.“

Добавя още, че няма намерение да разказва историята си като част от движението #MeToo. „Не тая гняв в себе си. Това не ме е засегнало по никакъв начин. Винаги съм била силна и уверена в сексуалността си. Никой не ме е дрогирал, насилвал или удрял. Заставам зад жертвите на сексуално насилие от #MeToo и ще ги подкрепям докрай. Но моята история не е част от това, защото не съм една от тези травматизирани жени, а техните гласове трябва да бъдат чути. Може би защото съм европейка и усещанията ми са по-различни, но така стоят нещата.“

Spread the love
Tags from the story
More from Дона Делова
Алма Малер, музата на Виена
Наричат Алма Шиндлер, останала в историята с фамилията на първия си съпруг...
Read More
0 replies on “Мила Йовович: Никога жертва”