Елизабет Кравец – приказка без заглавие

Елизабет Кравец
Фотография: Диляна Флорентин

Тя не е първата, нито ще е последната Мис България, чийто избор провокира вълнения в социалните мрежи. От ах, най-после истински и естествено красиво момиче до коментари на нейния произход с подозрения, че не е българка

Фотография / Диляна Флорентин
Стайлинг / Ина Иванова
Грим и коса / Марина Младенова

Да, „небългарският” произход – колко да не е български, след като майка ѝ е украинска българка, беше една от темите, по които се упражняваха хейтърите. Въпреки че Елизабет Кравец със семейството си от 10 години живее във Варна. И че на 20 януари 2024-а, когато навършва 18, ще получи права на избирател. В България.

Дебатът около нейното право да носи титлата „Мис България 23” и да представя страната ни на „Мис Планета” ни накара да се върнем към този невинаги безспорен конкурс за излъчване на най-красивото българско момиче и към неговите куриози. Историята ще прочетете няколко страници по-нататък. А сега се фокусираме върху последната победителка в него, чието лице грее от корицата.

Заварвам Елизабет в студиото на Диляна Флорентин вече гримирана и приключваща позирането пред камерата за корица. Я, мисля си, колко адекватна би била в ролята на Снежанка във филмова адаптация на приказката – с кожа, бяла като сняг, коси черни като абанос, устни като напъпила кървавочервена роза. (В оригиналния текст на приказката на Братя Грим не устните, а бузите на Снежанка са алени като кръв, но това отдавна вече не е модерно.) И, честно, малко се шокирам от отговора на Елизабет на въпроса ми коя е нейната любима приказка. „Нямам, мама не ми е чела приказки като малка. Сещам се за една – „Маша и мечокът“…“ „Кажи „Снежанка и седемте джуджета“ – подсказва Диляна, – и всичко ще си дойде на мястото!“

„Е, добре, нека е „Снежанка“ – охотно откликва Мис България, на която е дадена малка почивка, преди да се преоблече в следващия сет, подготвен от стилистката Ина Иванова. И докато екипът похапва, аз се опитвам да науча повече за

Госпожица Кравец, отгледана без приказки

Впрочем вече съм наясно с това, че тя много, ама твърде много се харесва – във всяка минута си щрака селфита и ги размята из Инстаграм. Мога само да предположа лавинообразното набъбване на последователите ѝ в социалните мрежи след избирането ѝ първо за Мис Варна, а сетне и за Мис България. Просто несравнимо с това на лайковете, когато е печелила републикански първенство по спортни танци или когато се е класирала седма в света. Ала преди да стигнем до танците, ще караме поред – биографията на Елизабет е кратка, така че едва ли ще ви отегчи, дори да не е особено наситена със събития.

Родена в Ашдод, тя няма кой знае какви спомени от топлия слънчев бряг на Средиземно море. Казва единствено, че в Израел семейството ѝ е живяло в апартамент, навсякъде другаде жилището им е било къща, в която тя е имала своя стая. Много скъпа ѝ е къщата в Украйна с голям двор и басейн. Тогава е имала какви ли не домашни любимци – куче, папагал, рибки, костенурка, заек… Ах, този заек, бял, със сини очи, как разбил сърцето ѝ! Живял седем години в прегръдките на Елизабет и когато се разболял и си заминал, тя дълго време не можела да намери утеха. Нито да го замести с друго животно. И смята загубата му за най-драматичното събитие в живота си до този момент.

Не зная защо писането ми тръгна към белия заек, след като разговорът ни с Елизабет започна с

Историята на родителите ѝ

С Давид Кравец запознал Ирина брат ѝ, който бил приятел с украинеца от еврейско потекло. А той моментално сразил сестра му с ясносините си очи. Оженили се, родили си момченце, а когато то било на четири, дошла и дъщеричката. „Брат ми Симеон ми е дал името – разказва Елизабет. – В детската градина много си харесвал едно момиченце и когато съм се появила аз, поискал да ме кръстят на него.“ Така Елизабет е плод не само на любовта на родителите си, а и на детската любов на брат си, не ли? И нейната приказка съвсем не прилича на тази на Пепеляшка, защото винаги е била обградена и защитена от много обич и привързаност. Днес брат ѝ е в Белгия, а тя се чувства единствена галеница на родителите си.

Баща ѝ, строителен предприемач, заради чийто бизнес семейството няколко пъти сменя държави (преди да се установят във Варна, семейство Кравец живеят две години в Белград), завел Елизабет да я запише в моделски курсове на агенция VIP Fashion Group, когато навършила 12. Нали знаете, там момичета и момчета с данни за манекени и модели се учат да ходят по подиума, да позират пред камера, показвайки по-добрия си профил, да не се чудят къде да дянат ръцете си, когато ги снимат, и т.н. Елизабет на 12 вече имала всички дадености за бъдещо развитие в тази посока – ръст 173 см (после пораснала още малко), стойка на танцьорка, дълги крайници и обещаващо красиво лице.

Всичко ми е от тате – споделя девойката, – и очите, и носът, и косата… Брат ми прилича на мама.

Като става въпрос за мама, Бети подава базова информация: домакиня, която се грижи за къщата и децата, помага на татко. Мама нямала нищо против заниманията на дъщеря си с тенис на корт, плуване, танци, но не откликнала на молбата ѝ да язди. Сега вече Елизабет ходи и на фитнес, но тайничко попоглежда към конната база във Виница. Само ездата ѝ липсва сред заниманията на една истинска принцеса. Макар нейната приказка да не прилича нито на „Спящата красавица“, нито на „Принцесата и граховото зърно“… (Може да добавите всички, за които се сещате – б.а.). Осъзнавайки предимството да има перфектни пропорции, гъсти къдрави коси,

Огромни очи с цвят на лятно небе

Елизабет още от невръстни години им се наслаждавала пред огледалото и камерата. Особено камерата, за която пазела специалното си изражение на невинна съблазън, усмивките си раздавала наляво и надясно. Преодоляла рано своята стеснителност благодарение на танците. Открила, че обожава да е на сцената, приковала вниманието на публиката. А когато на конкурса „Мис България“ тази година се озовала в Ню Бояна Филмс, т.е. Киноцентъра, осъзнала, че това е нейното място. И си спомня, че по никакъв начин не показала колко ѝ е студено, дефилирайки по бански и съвсем, съвсем разголена ефирна рокля.

Spread the love
More from Ваня Шекерова
Автобиографията на Агата Кристи – най-интересна от всичките й книги
Ако си готов да го живееш този живот, трябва да го изживееш...
Read More
0 replies on “Елизабет Кравец – приказка без заглавие”