Едит Бувие – несъстояла се приживе модна икона

Едит Бувие, модна икона
'Little' Edith Bouvier Beale (1917 - 2002), a cousin of Jacqueline Kennedy Onassis, circa 1935. (Photo by Archive Photos/Getty Images)

В един от епизодите на новата глава от „Сексът и градът” – „Просто ей така”, Кари Брадшоу е издокарана с чифт лилави ръкавици за миене на съдове, розова нощница, разкопчани обувки тип Mary Jane и тъмносин суитшърт с цип. Визията е допълнена със забрадка в стил бабушка, чифт блестящи слънчеви очила и запалена цигара. Приема се, че това е препратка към забележителния стил на Едит Бувие, братовчедката на Жаклин Кенеди Онасис, която заедно със сестра си Лий Радзиуил остава завинаги в сянката на Джаки.

Едит Бувие Бийл се прочува най-вече покрай документалния филм за нейния дом, Грей Гардънс, който излиза през 1975 г. под режисурата на братята Мейсилс. Те проследяват живота на Едит Юиенг Бувие Бийл и нейната дъщеря Едит Бувие Бийл, по-известни като Малката и Голямата Еди. Това са лелята и братовчедката на първата дама на САЩ Джаки Кенеди Онасис и нейната сестра Лий Радзивил. Първоначалната идея за заснемането тръгва от Лий, която планира да бъде сниман документален филм за Хамптънс – летният курорт на богатите и известните. Предвидено е част от лентата да бъде снимана в дома на нейните роднини. Но с пристигането си в Грей Гардънс, братята Мейсълс откриват много по-любопитна история за разказване.

Едит Бейл пред Грей Гардънс (Getty Images)

Семейство Бийлс се превръщат в предшественици на днешните ютубъри, а филмът предрича интереса към риалитита като „Животът на сем. Кардашиян“. С това откритие братята изпреварват времето си и още тогава насочва накъде гледа средностатистическият зрител – към зрелища, в които жени се карат за червило или за това коя трябва да нахрани котките. Отзвукът е толкова голям, че впоследствие им посвещават пиеса, песни, дори филм с Дрю Баримор и Джесика Ланг.

Поредната мрачна глава в историята на сем. Кенеди

Къщата в Лонг Айлънд разполага с 28 стаи, в които едно време са пребивавали въглищни барони, известни журналисти и роднините на Джаки Кенеди. Малката и Голямата Еди се преместват в Грей Гардънс през 1924 г. и живеят там повече от пет десетилетия. Но от някогашната красота на къщата не е останало много. Отдавна изпаднали от висшето общество, тогава 80-годишната майка и нейната дъщеря, която скоро ще отпразнува 60-тия си юбилей, живеят в мизерия в компанията на над 50 котки, еноти, бълхи, паяжини и по думите на Малката Еди – призраци. Жените дори не си правят труда да изхвърлят боклука – в къщата има десетки чували. Статия в The New York Post от 70-те гласи, че „лелята и братовчедката на Жаклин Бувие Кенеди Онасис живеят в голяма къща в мизерни условия и без течаща вода. Местният здравен отдел ги принуждава да оправят това, в противен случай ще бъдат изгонени.“

Едит Бейл в дома си през януари 1972 г. (Getty Images)

Въпреки богатия си и прочут род, майката и дъщерята живеят в почти пълна изолация от целия свят. Заобиколени са от символи на тяхното овехтяло богатство и социален статус – портрет на Голямата Еди, прашен роял, очукани, но пищно украсени мебели, олющени тапети, дупки в стената и купища дрехи и изрезки от модни списания. Поради липсата на средства жените Бийл създават своя собствена капсула от маниери, култура и естетика. Всичко изглежда невероятно комично отстрани. Но Малката Еди успява да докосне сърцата на хората и се превръща в модна икона именно заради своята оригиналност.

Когато Малката Еди се превърна в голяма звезда

Трудно се открива паралел между необичайния стил на обличане на Малката Еди и гардеробите на сестрите Бувие. Едит има по-нестандартен поглед към модата. Нарича тоалетите си костюми, сменя ги по пет пъти на ден и го прави с подръчни материали, защото няма възможност да си закупи нови. Затова е принудена да рециклира от собствения си гардероб. Обича да носи дрехи на катове. Под банския си костюм слага блуза, а около главата си увива шал. Друг път взима парче плат и от него прави рокля или пола. Специфичното е, че прави възли на оригинални места (например в долната част на полата) и така съумява да създаде нов тоалет. Често захваща дрехите си с безопасни игли. Това се случва много преди появата на пънкарите и легендарната вталена рокля на Versace от 90-те със златните безопасни игли.

Покрай филма Малката Еди се превръща в трендсетър. На най-известната ѝ снимка е заснета пред Грей Гардънс – облечена е с кожено палто, което впоследствие ще се превърне в неин почерк наред със забрадката. А причината Едит да носи шал или кърпа навсякъде не е капризна прищявка, а е свързана със заболяване – аlopecia totalis, заради което косата ѝ окапва. Принуждава се да прояви творчество и с декорациите си за глава – например вместо шал понякога взима пуловер, който увива около главата си и захваща с красива брошка.

Малката Еди с майка си в къщата им в Източен Хемптън, 1974 г. (Getty Images)

С времето се утвърждава като муза за мнозина творци, сред които е и Джон Галиано. Дизайнерът посвещава цяла колекция на Едит Бийл (пролет-лято 2008). Не липсват ключови детайли като покритата глава, възлите и подсиления грим в краищата на очите – препратка към по-минималистичната линия, която Едит обича да си рисува. Пред 2020 г. американският дизайнер Марк Джейкъбс се снима пред огледалото в хотела си, облечен досущ като Едит – с палто с животинска щампа и ексцентрична забрадка. Под кадъра слага хаштага #gaygardens, увековечавайки Едит Бийл като вдъхновение за гей общността.

Нейният емблематичен образ стига и до риалити шоуто „RuPaul’s Drag Race“. Дори в новата глава от „Сексът и градът“ – „И просто ей така“, не липсва препратка към стила ѝ. Кари Брадшоу е облечена с чифт лилави ръкавици за миене на съдове, розова нощница, разкопчани обувки тип Mary Jane и тъмносин суитшърт с цип. Визията е допълнена със забрадка в стил бабушка (или може би вече трябва да я наричаме в стил Едит Бувие?), чифт блестящи слънчеви очила и запалена цигара.

Славното минало

В края на 40-те Малката Еди работи като модел и получава предложение за брак от Пол Гети (Getty Images)

Невинаги животът на Едит и единствената ѝ дъщеря е бил съпътстван от армия котки, миещи мечки и разпадащ се интериор. В края на 40-те Малката Еди е невероятна красавица и е на крачка да се омъжи за Джоузеф П. Кенеди-младши, по-големият брат на президента на САЩ. Получила е и предложение за брак от американския индустриалец Пол Гети. „Помниш ли Пол, най-богатият мъж на света?“, спомня си майка ѝ във филма. През този период Малката Еди работи като модел, дори получава предложение за роля в театъра от известния броуейски продуцент Макс Гордън. Най-голямата ѝ мечта винаги е била да стане звезда, като дори не предявява претенции с какво иска да стане известна. Когато Джаки става първа дама, тайните служби научават за ключова реплика на Малката Еди, отправена към бащата на Джоузеф П. Кенеди-младши. Тя гласи, че ако Джо не е загинал във Втората световна война, тя вероятно е щяла да се омъжи за него, а той от своя страна да стане президент. И съответно не Джаки, а Едит е щяла да бъде първата дама на Америка.

Снимка на библиотеката в дома на сем. Бейл – на фона на прашните лавици изпъква книга за съпруга на Джаки Кенеди, Аристотел Онасис, който е помагал финансово на семейството (Getty Images)

Но съдбата не е благосклонна. Майка ѝ се развежда (бащата е избягал с по-млада жена), а тя остава да живее сама и се разболява. Най-големият ѝ страх е дъщеря ѝ да се омъжи и да няма кой да се грижи за нея. Затова веднага моли Едит да се върне и да заживее в имението с нея. Три десетилетия по-късно Малката Еди открито заявява пред камерата на братята Мейсълс: „все не мога да открия панталоните и гримовете си“. Въпреки хумора обаче, филмът е пропит с тъга. От осуетените романси на Малката Еди до плана ѝ да се отбие до Ню Йорк през есента („Залагам милиард долара, че няма да отидеш в Ню Йорк следващата есен“, укорява я собствената ѝ майка).

Истината е, че и двете са били психично болни. Братята Мейсълс документират и редица нервни сривове на Малката Еди, по които си личи, че се чувства като в капан. Многократно споделя пред майка си, че би искала да се премести в Ню Йорк или Париж, на което Голямата Еди отговаря: „Достатъчно си се забавлявала през живота си“.

И все пак ослепителната ѝ страна се крие някъде в нея. Тя успява да я покаже едва след смъртта на майка си, две години след заснемането на филма. А благодарение на продукцията вече се е превърнала във феномен. Застава пред обектива на самия Анди Уорхол и на кадъра е толкова усмихната, че в очите ѝ можем да прочетем щастието от това, че най-накрая е свободна и е постигнала мечтата си – станала е известна. На 60 прави опити да пее в кабаре. Но подобно на актьорската кариера на братовчедка ѝ Лий, отзивите за Едит също са ужасни.

Впоследствие Еди продава Грей Гардънс и заживява в Ню Йорк, след това пребивава в Калифорния, Монреал и най-накрая стига до Бал Харбър, Флорида, където намира много приятели и фенове. Умира на 86 години през 2002 г. и до самия ѝ край не изневерява на разпознаваемия си стил – винаги ходи със забрадка на главата.

Може да гледате документалния филм тук:

Spread the love
Публикувано от
Още от Ина Иванова

Мексиканска модна фиеста

Когато чуете мексиканска мода, вероятно визуализирате пола със свободни волани, ярки флорални...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.