Момиче за пример: Мила Стоянова

Mila Stoyanova

Мила Стоянова (@millaa.nova) не е типичното модно гуру, на което ще попаднете в социалните мрежи. Има невероятен вкус и обича да пазарува, но знае какво влияние оказва това върху околната среда. Способна е да даде отличен мастър клас по пазаруване в магазините втора употреба (и точно това прави в интервюто, което вече можете да прочетете в януарския ни брой). Обича роклите, но тази зима със сигурност ще скъса от носене един сив кашмирен пуловер от габровска втора употреба за 11 лева, както и последния ѝ чифт Levi’s, закупени от Mania – перфектната normcore униформа. Но пазаруването далеч не изчерпва темите, които я интересуват.

Мила е и co-founder на интернет платформата @femmeperium, с чийто профил обичам да започвам деня си. Освен модата и самоусъвършенстването другата ѝ голяма страст е Италия.

Разкажи ми повече за преживяванията си там. 

Заминах, за да следвам един семестър история на бароковото изкуство. След това записах още 4 месеца в частна академия, където учих project management. Беше ми фиксидея да замина. В 12-и клас кандидатствах в IED (Istituto Europeo di Design) в Милано, приеха ме, но не ми дадоха стипендия. Нямах възможност да платя образованието си, затова реших, че ще остана в България за още известно време и впоследствие ще замина за Италия по Еразъм.

Коя е съществената разлика между нас, българите, и италианците?

Със сигурност в нивото на оптимизъм и песимизъм, но и във враждебността. Българинът е много затворен, когато става дума за неща извън комфортната му зона, докато при италианците не е така. Там си намирах приятели на всеки две крачки – заговарях хора на улицата или пък те го правеха. А в България, ако кажа на непозната жена, че ми харесва тоалета ѝ или парфюма ѝ, тя би се уплашила и най-вероятно би си помислила, че имам психично заболяване. Българинът е много прибран в черупката си.

Ако имаше опция за друга кариера, каква щеше да е?

О, щях да имам моден бранд. Подобен на Attire с дизайнер Ксениа Адонтс, другата дама, която следя непрекъснато. Имам идея как да се сдобивам с материали – от landfills (депо за отпадъци – б. а.) и от компании, които не са реализирали платове, за да ги рециклирам, преработя, а след това да създам дрехи.

Коя книга промени живота ти?

Може би първата книга, която ме накара да се замисля над живота си, беше „Разговори с Бога“ на Нийл Доналд Уолш – има три тома, като новото издание съчетава и трите. Аз четох втория том, като бях доста скептично настроена, защото не съм много религиозен човек, но леля ми много настояваше да я прочета, защото на нея ѝ беше подействала много вдъхновяващо. В процеса разбрах, че той не пише за религия, а как ти си цялата Вселена и няма нужда да се молиш на нещо друго, което не можеш да видиш или пипнеш, за да направи живота ти по-хубав. Това беше книгата, която ме върна към четенето.

Довърши изреченията:

1. Всеки трябва да прочете…12 Правила за Живот“ от Джордън Питърсън

2. Всеки трябва да гледа…Южнячки

3. Всеки трябва да притежава… черно структурирано сако в гардероба си.

4. Всеки трябва да посети… Флоренция (как да дам друг отговор…)

5. Всеки трябва да опита… да е по-мил и по-малко взискателен към себе си.

Четете цялото интервю с Мила Стоянова в първия брой на DIVA за 2022 г., където ще научите нейните съвети за пазаруването секънд хенд.

Spread the love
More from Ина Иванова
4 ключови тенденции за пролетта
3 начина да носим панталона на пролет 2022 В името на комфорта...
Read More
0 replies on “Момиче за пример: Мила Стоянова”