Момиче за пример: Мила Стоянова

Mila Stoyanova

Мила Стоянова (@millaa.nova) не е типичното модно гуру, на което ще попаднете в социалните мрежи. Има невероятен вкус и обича да пазарува, но знае какво влияние оказва това върху околната среда. Способна е да даде отличен мастър клас по пазаруване в магазините втора употреба (и точно това прави в интервюто, което вече можете да прочетете в януарския ни брой). Обича роклите, но тази зима със сигурност ще скъса от носене един сив кашмирен пуловер от габровска втора употреба за 11 лева, както и последния ѝ чифт Levi’s, закупени от Mania – перфектната normcore униформа. Но пазаруването далеч не изчерпва темите, които я интересуват.

Мила е и co-founder на интернет платформата @femmeperium, с чийто профил обичам да започвам деня си. Освен модата и самоусъвършенстването другата ѝ голяма страст е Италия.

Разкажи ми повече за преживяванията си там. 

Заминах, за да следвам един семестър история на бароковото изкуство. След това записах още 4 месеца в частна академия, където учих project management. Беше ми фиксидея да замина. В 12-и клас кандидатствах в IED (Istituto Europeo di Design) в Милано, приеха ме, но не ми дадоха стипендия. Нямах възможност да платя образованието си, затова реших, че ще остана в България за още известно време и впоследствие ще замина за Италия по Еразъм.

Коя е съществената разлика между нас, българите, и италианците?

Със сигурност в нивото на оптимизъм и песимизъм, но и във враждебността. Българинът е много затворен, когато става дума за неща извън комфортната му зона, докато при италианците не е така. Там си намирах приятели на всеки две крачки – заговарях хора на улицата или пък те го правеха. А в България, ако кажа на непозната жена, че ми харесва тоалета ѝ или парфюма ѝ, тя би се уплашила и най-вероятно би си помислила, че имам психично заболяване. Българинът е много прибран в черупката си.

Ако имаше опция за друга кариера, каква щеше да е?

О, щях да имам моден бранд. Подобен на Attire с дизайнер Ксениа Адонтс, другата дама, която следя непрекъснато. Имам идея как да се сдобивам с материали – от landfills (депо за отпадъци – б. а.) и от компании, които не са реализирали платове, за да ги рециклирам, преработя, а след това да създам дрехи.

Коя книга промени живота ти?

Може би първата книга, която ме накара да се замисля над живота си, беше „Разговори с Бога“ на Нийл Доналд Уолш – има три тома, като новото издание съчетава и трите. Аз четох втория том, като бях доста скептично настроена, защото не съм много религиозен човек, но леля ми много настояваше да я прочета, защото на нея ѝ беше подействала много вдъхновяващо. В процеса разбрах, че той не пише за религия, а как ти си цялата Вселена и няма нужда да се молиш на нещо друго, което не можеш да видиш или пипнеш, за да направи живота ти по-хубав. Това беше книгата, която ме върна към четенето.

Довърши изреченията:

1. Всеки трябва да прочете…12 Правила за Живот“ от Джордън Питърсън

2. Всеки трябва да гледа…Южнячки

3. Всеки трябва да притежава… черно структурирано сако в гардероба си.

4. Всеки трябва да посети… Флоренция (как да дам друг отговор…)

5. Всеки трябва да опита… да е по-мил и по-малко взискателен към себе си.

Четете цялото интервю с Мила Стоянова в първия брой на DIVA за 2022 г., където ще научите нейните съвети за пазаруването секънд хенд.

Spread the love
Публикувано от
Още от Ина Иванова

Какви кецове да носим през 2022?

Photo: @anoukyve Кажете „чао“ на Stan Smith-ките си. Време е за нещо...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ