Мишел Леми – вещица, съпруга на гот

За Мишел Леми казват, че не знае какво прави, но го прави великолепно. А истината е, че тази странна и атрактивна дама е в едно от най-успешните партньорства в модния бизнес през последните 15 години 

Тя казва, че татуировките й са на пръстите на ръцете, за да може да си ги вижда. Другите й отличителни белези са масивните гривни и златните коронки на зъбите. Впрочем точно те подкрепят версията, че Мишел Леми е алжирска циганка. Другите легенди за нейния произход са: родена в лагер по време на фашистката окупация на Франция, откърмена от вълци в Ардените, просто вампир или търговец на оръжие(!?).

Самата тя нито отрича, нито потвърждава всички тези предположения, които работят в подкрепа на нейния ексцентризъм и не на последно място на бизнеса й.

Мишел Леми от 15 години е съпруга и бизнес партньорка на дизайнера Ричард Сатурнино Оуенс, познат като Рик Оуенс, с когото създават компанията Owenscorp.

Навярно се питате как

Рик е омагьосан от мрачния чар на Мишел

при все че е с 18 години по-млад от нея и със сигурност е имал много „покани за танц“. „Тя знаеше всичко за мен отпреди раждането ми и аз винаги съм знаел, че ми е отредена от съдбата. Харесвам нейното презрение толкова, колкото двамата харесваме натиска на крака й върху врата ми. Нашият живот е непрекъснато трептяща бавно експлодираща блестяща бомба. Никога не зная кога тя ще ме прободе. Но един ден аз ще я гръмна в главата. Малко преди да се застрелям.“ Така определя връзката си с Мишел Леми Рик Оуенс.

Роден в Портървил и възпитан в консервативно католическо семейство, той завършва колеж за изкуство и дизайн в Лос Анджелис, както и търговско-технически колеж пак там. В началото започва да прави копия на дизайнерски облекла, а през 1994-та лансира и първата си колекция, спечелила му определението „страшен и ужасен“. Истинската виновница за неговия успех и популярност обаче е Мишел Леми, която го наема за създаването на своя авторска линия облекла Lamy през 2000 година като специалист по извивките на кройките. Запознава я с него тогавашният й приятел. Много скоро обаче сътрудничеството на Рик и Мишел прераства в романс. През 2003-та двамата се преместват в Париж, където кариерата на Оуенс тръгва стремително нагоре. През 2006-а двойката узаконява отношенията си с брак. Тогава Мишел е на 62, а Рик – на 45 години.

Коя е все пак тази вещица

Французойката от семейство на мигранти от Северна Африка е родена в Юра през 1944 година. Премества се в САЩ със съпруга и дъщеря си, първо в Ню Йорк, после в Лос Анджелис, където се превръща в популярна фигура от нощния живот, менажирайки два ресторанта – Café des Artistes и Les Deux Cafés. В средата на 90-те те придобиват култов статут и събират разнородна публика от арт елита начело с Мадона и Шарън Стоун.

Мишел Леми е завършила право и има няколко години практика като адвокат, преди да реши, че не това е нейното призвание. Повлияна от постструктурализма на Жил Дельоз, тя е активна участничка в протестите през 1968-а в Париж, смятани за начало на прелома от консерватизъм към прогресивните идеи за равенство, човешки права и сексуално разкрепостяване. В средата на 70-те се подвизава като кабаретна танцьорка, с трупата гастролира из цяла Франция. Странно е, че в мрежата почти няма нейни снимки от този период – сигурно е била изключително привлекателна с невисокия си ръст, хармоничното си тяло, зелените очи и равните бели зъби, открояващи се върху гладкото й смугло лице, обрамчено с тъмна коса. За известно време Мишел Леми е била омъжена за артиста Ричард Нютън, от когото има дъщеря Скарлет Руж. С нея по-късно, вече в САЩ, и с Нико Васкелари Мишел създава бандата Lavascar.

Освен всичките си други дарби – да прави бижута, пърформанси, дрехи, тя притежава и нисък кадифен, леко продран от цигарите вълнуващ и сексапилен глас. Използва го в речитативи на фона на психеделична музика, както и в дуетни изпълнения с рапъра A$AP Rocky. Често пее в собствените си ресторанти песни по стихове на Лангстън Хюз, определян като пионер на „джазовата поезия“ и звезда на културното движение „Харлемски ренесанс“.

Не е известно точно кога Мишел измисля образа си на вещица, откога боядисва пръстите си в черно и обяснява, че това е влияние на берберите, от които била силно впечатлена още на 17-18-годишна възраст. Екстравагантните дрехи, с които дефилира на публични събития, са в убити цветове, много рядко може да бъде видяна в бяло и само веднъж е документирана в червено редом с Рик Оуенс на Мет гала през 2017-а.

Spread the love
More from Ваня Шекерова
Дуа Липа: Животът й в осем татуса
Подкупваща естественост, глас плътен и тъмен като разтопен шоколад. Пет години след...
Read More
0 replies on “Мишел Леми – вещица, съпруга на гот”