Милена Смит: Устата й хубава, очите й с цвят на вода

Усетът на Педро Алмодовар превърна момиче от кол център в актриса, номинирана за втори път за наградите “Гоя”, поставяйки я редом до Пенелопе Крус в “Паралелни майки”

В сравнение с историята на актрисата Милена Смит тази на Пепеляшка ще ви звучи като най-обикновена случка в замък с момиче, облечено в хубава рокля. За мнозина 2020-а може и да е била лоша, но за Милена Смит, само на 25 години, е времето, в което правилата на играта се променят.

Родена в Елче, но пораснала в Мурсия, съвсем доскоро Милена Смит не гледа на актьорството като на професия, която може да преследва, или като на нещо, с което може да се издържа. Вярно, на 15  работи за кратко като модел, после снима видеоклип и няколко късометражни филма. „Никога не съм планирала да бъда актриса, поне не дотолкова, че да се посветя на това. Въпреки че ми харесваше много, но само като хоби.“

Тъй като става самостоятелна доста рано, и както признава – имала е неособено щастливо детство, Милена работи здраво. Каквото и да е. Била е сервитьорка, продавачка, детегледачка, за кратко работи на информация в метрото, в хотел в Мадрид, а в началото на 2020-а в кол център. Там я заварва предложението за кастинг за филма Cross the Line, получено като съобщение в Instagram. Кастингът е само с продуцентите и агентите, кандидатите са много. Едва когато получава обаждане за следващия тур, Милена се среща с режисьора Давид Виктори и дори разменя реплики с актьора Марио Касас.

Cross the line променя живота й буквално и преносно. С Марио Касас стават близки приятели и си разменят татуировки на снимачната площадка в 6 сутринта, докато чакат поредната сцена. Идеята е да им остане спомен от филма и от тяхното познанство. А почти всички пари, които Милена изкарва от участието си във филма, влага в обучение по актьорско майсторство – първо в школата на Кристина Рота, после при Бърнард Хилер, обучавал актьори като Леонардо ди Каприо и Камерън Диас.

Докато всичко това се случва, идва номинация за  „Гоя“, едни от най-престижни филмови награди на Испания, еквивалент на американските „Оскар“ и френските „Сезар“. Милена Смит е в категорията „Нова актриса“ заедно с още три обещаващи испанки. Тя не печели, но вълнението е повече от достатъчно, освен това Марио Касас взема наградата за „Най-добър актьор“ за общия им филм.

От испанския клон на Netflix веднага ангажират Милена за следващия си проект – сериала Alma, който трябва да излезе тази година.

Историята се върти около момиче, оцеляло без спомени в автомобилна катастрофа, която убива повечето й съученици. Алма е убедена, че познатите й и роднините й я лъжат, и се заема да разгадае сама мистерията около инцидента. „Моята героиня се казва Нико. Ще предизвика внимание, защото е много мистериозна и интригуваща.“

Alma е комерсиалният трамплин за Милена, но дори в най-смелите си мечти актрисата не се е виждала да работи с име като Педро Алмодовар и да застане рамо до рамо с Пенелопе Крус, Роси де Палма и Айтана Санчес-Гихон. „Педро е друго ниво“, казва Милена, и „Паралелни майки“ – последният му филм и испанското предложение за „Оскар“ тази година, е доказателството.

Предложението за „Паралелни майки“ се случва почти като тайна, прошепната по коридорите. Cross the line прави премиери из цяла Испания, Alma вече е част от проектите на Милена и нейните мениджъри й звънят, за да й кажат, че има още едно предложение за роля, без да издават за какво и за кого става дума. Правят го нарочно, за да може Милена да е концентрирана и да не се вълнува прекалено за нещо, което може и да не стане. Но то става. След няколко проби Милена се среща с Педро Алмодовар и не може да повярва. Пази го в тайна дори от най-близките си. „Когато вече можех да го разкрия, исках да видя реакцията им, така че разказах в детайли как се случи всичко, стъпка по стъпка. Не можеха да повярват!“

Алмодовар вижда невинност и нежност зад тъмната страна на Милена, която има остър поглед и носи предимно черно. Казва, че харесва истинността, с която тя играе. Първата им колаборация става факт миналата година и това носи втора номинация за наградите „Гоя“ за Милена, но този път в категорията  „Най-добра поддържаща женска роля“. Милена Смит, почти дебютантка, застава до Пенелопе Крус, както я определя самата тя – актриса, символ на Испания – и се чувства на седмото небе. Двете с Пенелопе работят чудесно заедно, като Крус се грижи за по-младата актриса, помага й и не пести както похвали, така и критики.

В Instagram профила си наскоро Милена написа, че животът й не е бил особено лесен, но вярва, че всичко се случва с причина и нещата по пътя й са я довели до онова, за което е благодарна днес. Макар преди снимките на първия си филм да е била в депресия, днес е най-щастлива на снимачната площадка. Пълният й в момента график от ангажименти не я спира да чете всички предложения, да се снима в модни кампании – наскоро се превърна в посланик на новата колекция на Desigual и Мaría Escoté, и да пише проза и поезия. Признава, че пише стихосбирка от 12-годишна и много би искала един ден да я публикува. 

Spread the love
Tags from the story
More from Зорница Аспарухова
Емил Спахийски: Един мъж не е мъж, ако няма характер на воин
Някъде през 80-те години на XX век писателят Марсел Пруст попълнил въпросник...
Read More
0 replies on “Милена Смит: Устата й хубава, очите й с цвят на вода”