Милион евро за „звяра“ Кармен Мола

Фотография изд. Planeta

Когато на последното 70-о издание на испанските награди за роман „Планета“ в средата на октомври беше обявена победителката Кармен Мола, на галата в Музея на изкуствата на Каталуня в Барселона гръмнаха бурни аплодисменти. До този момент никой не познаваше истинската идентичност на мистериозната писателка, превърнала се в една от литературните сензации през последните четири години. На сцената вече беше испанското кралско семейство, за да връчи наградата. По пътя от масата до сцената кралица Летисия тръгна първа, следвана от крал Фелипе VI. След три крачки тя му припомни да си сложи маската и продължи да върви пред него в рокля миди от брокатен пачуърк и ръчно бродирана с конци, кристали и метал в синьо и нюд, творение на един от любимите й „придворни“ дизайнери –  испанеца Фелипе Варела.

Когато всички очакваха най-после да се запознаят с Кармен Мола (уж преподавателка по алгебра, която живее в Мадрид със съпруга си и трите им деца) гръмна и втората сензационна новина на вечерта. Зад псевдонима Кармен Мола всъщност се крият трима мъже: Хорхе Диас (59), Агустин Мартинес (46) и Антонио Мерсеро (52).

Един милион евро за победителя

Наградата „Планета“ със своя награден фонд от един милион за победителя и двеста хиляди евро за финалиста е най-щедрата за литературна творба в целия свят, по-висока дори от Нобеловата. Освен това в момента на обявяването организаторите, едно от най-големите издателства на испански език –  „Планета“, започват да печатат творбите на двамата финалисти в многохилядни тиражи, по силите само на елитните световни автори на бестселъри. Изобщо да спечелиш приза „Планета“ е като да се сдобиеш с „Оскар“ на издателския свят.

Псевдоним на псевдонима

На конкурса кандидатите и техните творби винаги се представят на анонимен принцип с фиктивни имена. В този случай сред 654 участници от целия свят наградата отиде за книгата Ciudad de fuego („Огнен град”) на Серхио Лопес, а зад този псевдоним се криеше именно Кармен Мола с книгата La Bestia („Звярът”). Никога досега в историята на наградите обаче не се бе случвало зад първия псевдоним да има още един. Какво остава пък зад име на жена да се прикриват трима мъже. И на присъстващите, и на зрителите в жив ефир им трябваха няколко допълнителни минути, за да осъзнаят завихрилия се в пряк ефир сюжет. Любопитно е, че на разговорен жаргон думата „мола“ означава също „кефи“. Кармен Мола веднага бе наречена „испанската Елена Феранте“. Много успешната италианска писателка Елена Феранте също е псевдоним, зад който и до днес не е напълно сигурно дали стои жена или мъж.

Бестселъри, написани на шест ръце

Преди близо четири години тримата автори, сценаристи и приятели решават да сложат начало на съвместна творческа авантюра, „истинска лудост в началото“ по думите на Хорхе Диас. Успехът на първата им книга, написана на шест ръце, прераства в трилогия, продадена във вече над петстотинхиляден тираж. В същото време и тримата продължават да работят като писатели и сценаристи и самостоятелно.

За честта на Кармен Мола

Близкият до трилър развой около разкритията за идентичността на Кармен Мола далеч не бе приет добре от всички. Сред породилите се настроения случката бе определена полюсно – от „брилянтна маркетингова конструкция“ до „дълбоко неетична измама“. Особено критични се оказаха някои феминистки кръгове. Специализираната за книги на жени книжарница Mujeres y Compania записа и пусна в социалните мрежи кратко видео, в което всичките налични екземпляри от книгите на Кармен Мола бяха събрани в кашон и върнати на издателството със съжаление, че три години са заемали място, което не им принадлежи. Те припомнят, че едва една трета от издадените в Испания книги са написани от жени. В същото време именно в крими трилърите жените са водещи, което би означавало, че скриването зад женски псевдоним цели да извлече и рекламни ползи. Авторите от своя страна твърдят, че без конкретен умисъл са се спрели на женски, а не на мъжки псевдоним.

Сценарият сам по себе си беше достатъчно заплетен, но към него се прибавят и нови сюжетни пластове. Като например необявената война между двата гранда в издателския бранш. Защото чрез наградата издателство „Планета“ на практика отне Кармен Мола от досегашните им издатели „Пенгуин Рандъм Хаус“.

Целта на наградата „Планета“ е да превърне спечелилите я испаноезични автори в истински литературни звезди. „Седемдесетгодишната история на най-популярния конкурс в литературата ни е написана с илюзиите и надеждите на участниците в него, както и с интереса и жаждата на милиони читатели“, казват домакините.

Мадрид по време на холера

Действието в „Звярът“ се развива през 1834 г. в Мадрид. Насред опустошения вследствие епидемията от холера град  ужасяващ „звяр“ убива момичета от най-бедните социални слоеве. Според издателите „бруталната измислица“ и „перфекто създадената история“ ще спечелят читателите. „По майсторски начин Кармен Мола тъче с нишките на най-добрия трилър този шокиращ, яростен и безмилостен роман от ада и мрака“, гласи промоцията на новия носител на наградата „Планета“.

Spread the love
Written By
More from admin
Даниел Цочев: Важно е да не захлупиш титуляря
Това е принципът на актьора, отказал да повтори Хю Лори заради Емил...
Read More
0 replies on “Милион евро за „звяра“ Кармен Мола”