Исабел Алиенде: Тайната рецепта за успех на една чилийка

Голямата писателка в едно интервю за DIVA! от 2018 г.

Текст Кремена Димитрова

23 книги, преведени на 35 езика. Продадени над 77 милиона екземпляра по света. 15 титли доктор хонорис кауза, над 60 престижни награди, 2 международни филма и множество интерпретации на нейни текстове в балета, мюзикъла, операта, радиото. 

Така изглежда най-известната и най-обичана латиноамериканска писателка в цифри.

Но нейната магическа сила е отвъд статистиките и тиражите.

Колумбия има своя магически реалист Габриел Гарсия Маркес, Аржентина  се гордее, че е родина на майстора  на словесни лабиринти Хорхе Луис Борхес, Перу има своя  нобелов лауреат Марио Варгас Льоса, Мексико ни даде неповторимата Фрида Кало, а Чили създаде Исабел Алиенде.

Алиенде е икона на латино-американската литература, откровена феминистка, непоправима мечтателка и пропагандатор на идеята за живеене и творене със страст.

Верните ѝ почитатели чакат винаги с огромно нетърпение една дата. На 8 януари всяка година Исабел започва своя нова книга. Избрала е тази дата, защото точно на нея всяка година е пишела писма до своя любим дядо, който умира през 1982 г. Тези писма са събрани в нейната първа книга „Къщата на духовете“, която е преведена на над 40 езика и отдавна е  световен бестселър.

Зимата е нейното време да се съсредоточи. Алиенде се затваря в малка градинска къщичка и пише по 10 часа на ден. През лятото картината коренно се променя. Домът й се изпълва със смеха на приятели, дошли да се позабавляват край басейна.

Дребничка фигура, но огромен вътрешен ръст и парещи черни очи, увенчани от непоколебима и обезоражаваща усмивка.

Жена с два брака, но с много любови.

Майка и вдъхновителка, закрилница и знаме на всички онеправдани жени по света.

Исабел е жена без възраст. След своите два брака тя е отново сама и готова за нови приключения и авантюри.

Не е чудно, че на 75-годишна възраст тя направи много смел и неочакван  ход – издаде книга за оцветяване за възрастни! Нейното заглавие е „Порцелановата нимфа” и е изящно хубава и романтично мъдра. Илюстрациите и цялостното оформление на книгата са дело на Ана де Лима, испанка от Ла Коруня, която е работила като художник за известни марки като Zara, Womens’ Secret, Pull&Bear, Bershka, Adidas, Caramelo.  Историята, която любимата ни латиноамериканка заплита, е едва 10-ина странички, но вълнува с простотата и красотата на посланията си.

„Порцелановата нимфа” е  приказка за един сив човек, чийто живот внезапно се променя като по чудо в един есенен ден заради ново познанство. Той среща нимфа, наречена Фантазия, която изглежда решена да придаде цвят на живота му.

За финал ще се вслушаме в думите на самата Алиенде, която казва: „Какъв е смисълът от таланта, опита и знанията ти, ако не ги раздаваш? Какъв е смисълът от житейските ти истории, ако не ги разказваш? Какъв е смисълът от богатството, ако не го споделяш? Раздавайте! Няма да бъдете кремирани с нито едно от тези неща!“

Исабел, наскоро нашумя скандалът покрай Харви Уайнстийн. Кога е твърде късно да се опълчим срещу насилника?

Защо обвиняваме жертвата? Въпросът не е нито защо си премълчаваме , нито защо се съгласяваме, а защо някои мъже насилват и изнудват жени, но остават безнаказани.

Може ли талантът да бъде извинение за неморално поведение?

Обществото винаги търси оправдания за неморалното поведение при мъжете. Парите и силата дават безнаказаност. Влиятелните жени обаче не се ползват от тази привилегия, независимо колко пари имат. Те винаги биват разследвани и съдени строго, ако си позволят отклонение от обществените норми.

Равнопоставеността всъщност възможна ли  е? Може ли е една жена да бъде  равна на един мъж, не само от финансова, а и от социална гледна точка?

Видях през живота си как жените стават все по-равноправни, но все още има много работа за вършене. По-голямата част от жените по света нямат същите права като тези в индустриалните и цивилизовани страни. Нашите дъщери и внучки трябва да продължат да се борят за правата на жените, тоест – за правата на човека! Критичен брой жени, участващи в управлението на света, могат да наклонят везната  на силата и да сринат патриархата, в който живеем хиляди години. Това е част от еволюцията.

Spread the love
Tags from the story
More from divamagazine.bg
Тарт с аспержи и рикота
Продукти: 1 опаковка бутер тесто 1 яйце 1 ч.ч. рикота сол черен...
Read More
0 replies on “Исабел Алиенде: Тайната рецепта за успех на една чилийка”