Първата дама-детектив на Лондон – Мис Скарлет се завръщат с нов сезон

Фотографии: Epic Drama

А ние говорим с актрисата Кейт Филипс за всичко, което е важно в него

Ако сте почитатели на класическите мистерии с убийства като „Случаите на Мис Марпъл“ и „Мистериите на Мис Фишър“, ще се влюбите в „Мис Скарлет и Херцогът“!

Кейт Филипс (The Crown) и Стюарт Мартин (Medici) се завръщат като дуелиращите се викториански детективи в новия сезон на сериала, който ще донесе и изобилие от интригуващи криминални случаи от Лондон от 19-ти век. От 15 ноември, всеки вторник в 22:00 часа – ексклузивно за Централна и източна Европа по тв канал Epic Drama. 

В епоха на корсети, бонета и скована патриархалност, Елайза Скарлет е пионер – първата дама детектив на Лондон, при това може би най-добрата, с което става гордост за своя пол. От своя страна, Дюк е роден талант за битка с престъпността, а съдбата му е отредила висок пост в Скотланд Ярд.

Освен с съдействието (или възпрепятстването) от страна на Херцога, Елайза получава помощ и от специалиста по всичко от подземния свят Моузес (Ansu Kabia, World on Fire), мъдрата си икономка Айви (Cathy Belton, Hidden Assets) и младото си протеже Хати (Jessie Cave, Harry Potter).

Новият сезон е кавалкада от разследвания, сред които и едно издирване на изчезнала скица от Чарлз Дарвин; убийство, за което Елайза скоро заключава, че имитира сюжета на криминален роман; схема с разкриване на заговор за отравяне и конспирация за обир на гробове.

Вълнуващата детективска поредица е приветствана от критиката във Великобритания като “остроумна, забавна и ярко феминистка”, както и като “заснета в свежа атмосфера и изпълнена с умели играчи в поддържащите роли”. 

Новият сезон започва излъчване по Epic Drama всеки вторник в 22:00 часа, от 15 ноември. А ние имаме специално интервю с актрисата Кейт Филипс (Мис Скарлет), за да подгреем за сезона.

Къде намираме мис Скарлет сме в началото на втория сезон?

В края на първи сезон виждаме Мис Скарлет и Херцога да тръгват към залеза по улицата от офиса на Елайза за вечеря. Тръгнахме оттам и бързо след тази случка започва втори сезон. Не, за да давам някакви надежди, но е очевидно, че Елайза и Херцогът вече допускат възможността приятелството им да продължи и да стигне по-далеч. В първия епизод от втория сезон имаме една страхотна история между Елайза и Херцогът, която задълбочава това приятелство и тази връзка.

Снимахте в Белград, Сърбия, разкажи ни повече за времето прекарано там?

Имам прекрасни спомени. Пристигнахме в Сърбия в началото на август и целия екип имахме възможност да видим Белград през няколко сезона, което е прекрасно. Когато пристигнахме, температурите бяха летни, над 30 градуса. Скоро ще е Коледа и всичко навън е покрито със сняг. Като в приказка. Зашеметяващо е. Така че беше прекрасно.

Кейт, вече си носила костюми в най-различни епохи, между „Peaky Blinders“, „Downton Abbey“, „Короната“, „Wolf Hall“ и сега, разбира се, „Мис Скарлет и Херцогът“, коя от тези епохи ще запомниш с най-красивите и коя с най-лошите костюми?

Мисля, че веднага знам отговора на това. Обичам 50-те години и това, което имахме шанса да видим и облечем в „Короната“. Но си спомням, че тези тоалети бяха невероятно тежки и много болезнени, защото всичко виси от раменете ти. Спомням си, че снимахме това през едно много горещо британско лято и всички бяха извън кожата си. Беше адски горещо в тези рокли, но трябваше да бъде възможно най-ефектно. Когато говорим за „Мис Скарлет и Херцогът“, ще си спомня този период по корсетите. Реших да не нося корсет, ако снимам следващ сериал в подобна епоха. Чувствам, че мога да започна революция с тази тема. (Смее се.) Бяхме на снимачната площадка и гледах Стюарт, мислейки си колко несправедливо е това. Изпитвах толкова много болка, това беше например осмата ми рокля за този ден и за всяка една трябваше да нося корсет. Освен това тези рокли имат толкова много слоеве. През зимата като снимаш навън е поносимо, но три месеца снимахме на високи температури. И тогава си казах – тези жени наистина са носили такива рокли. Защо? Ето защо накарах Стюарт да опита за няколко минути как опита да дишаш в корсет.

Трудно ли беше да работите по време на пандемията?

Това определено добавя различен аспект и повече трудности към работата. Но екипът беше невероятен с начина, по който се справяше. Най-голямото предизвикателство за нас беше, че сме далеч от домовете си, но не го забелязваш толкова много, защото екипът е сплотен. Това наистина е „новото нормално“. Удивително е как успяхме да продължим и това не ни повлия.

Кое е най-интересното нещо, което разбра за периода, докато снимаше сериала?

Било е толкова вълнуващо време, нали? И мисля, че е очарователен период за Англия и Лондон. Викторианската епоха е чудесна за частен детектив. Било е време на големи социални и икономически промени. Било е наистина вдъхновяващо да станеш част от този период и да изживееш Великобритания в началото на 20 век.

Какво мислиш за Елайза, което привлича хората като Херцогът, Мос и всички други ярки герои?

Мисля, че тя е последователна. Мисля, че е трудна, горда и смела, но е последователна. Още нещо важно е, че е лоялна и не съди. Може би има примери, когато тя попада в капана на това си мислене. Но като цяло хората наистина искат да я подкрепят, защото тя е надеждна и се нуждае от помощ и подкрепа. Тя е невероятно щедра и също така обича себе си.

Прекара доста време в този период. Откри ли нещо за тази епоха, което наистина да те изненада, което не си знаела преди?

Винаги съм бил очарована от факта, че лондонският ъндърграунд съществува, откакто съществува и градът. Докато снимах този сериал, бях изненадана, че лондонското метро е съществувало преди Втората световна война. Фактът, че е имало парни влакове, движещи се под Лондон по областната линия, ме поразява.

Защо публиката хареса този сериал толкова много?

Мисля, че хората, които го гледат, разбират какво представлява. Те получават тона, пехота и просто им харесва. Те го обичат, защото е искрен, топъл, остроумен и всякакви подобни неща. И това е прекрасна обратна връзка. Мисля, че с втори сезон хората ще са още по-развълнувани.

Имаш ли любими сцени от първия сезон или нещо, което предстои, което нямаш търпение хората да видят?

Да, имам много. И аз като цяло обичам сцени, които са в еднакъв тон. Ако не знаете какво означава това, това са сцени, които са заснети като „всичко в едно“. Камерата започва да работи и ти не спираш, ти играеш, а камерата върти. Този сезон имаме доста такива. Освен това имаме някои доста невероятни гост-звезди.

А имаше ли смешни моменти, които се случиха по време на снимките? Видяхме коне на снимачната площадка и други животни?

Аз обичам така наречените „щастливите инциденти“. И има няколко страхотни такива, които преживяхме на снимките. Но това, което ме забавляваше най-много е количеството храна, което Стюарт може да изяде за един ден! Мисля, че ставаше въпрос за шест или седем банана на ден? Беше страхотно. (Смее се.)

Spread the love
More from divamagazine.bg
Чернокоп, мастика и каравана
Текст: Димитър Павлов Морето в мен. Морето в теб, в нея, в...
Read More
0 replies on “Първата дама-детектив на Лондон – Мис Скарлет се завръщат с нов сезон”