„Земя“ – емоционално приключение от Робин Райт

Форум Филм България/ Focus Features

За последните няколко години свикнахме да виждаме аристократичната осанка на Робин Райт облечена в строгите костюми и студеното излъчване на Клеър Ъндърууд в House of cards. Затова може би режисьорският й кино дебют е като глътка различен въздух, а може би и свеж дори, защото действието в него е позиционирано сред дивата природа, а онази Робин Райт, която сме свикнали да троши кости само с поглед, е заменена от човек с тиха емоционалност и наранена душа.

Пет години е дълъг период, в който да си в обувките на който и да било персонаж, пък дори и такъв софистициран злодей като мадам Ъндърууд. След преждевременното уволнение на Кевин Спейси от сериала, Робин пое щафетата, за да финишира като истински победител на злото и това й донесе поредна номинация за „Еми“. Може би малко от вас знаят, но Робин Райт режисира 10 епизода в сериала House of Cards, включително и финалния Chapter 73, което й дава достатъчно самочувствие и знания, за да пренесе уменията си на голям екран.

„Земя“ е по кината у нас и по света от този петък и Робин Райт заема централна роля в това емоционално и визуално приключение на една жена, загубила смисъл в живота и радостта от малките неща.

Първоначално Робин приема да режисира историята на Иди без да се замисля и започва да търси актриса, която да изиграе главната роля. „Стигнахме до проблем с графика и времевия диапазон, при който трябваше да заснемем този филм. Имахме само 29 дни, за да го направим. Просто не можехме да рискуваме, опитвайки се да вкараме някой в този конкретен прозорец от време, който имахме. И тогава продуцентите казаха: „Е, защо просто ти не го направиш?“, а аз казах: „Така или иначе ще бъда там, така че добре.“ Така Робин Райт влиза в дискомфортните, емоционално разбъркани и обърнати наопаки обувки на Иди, за да придаде класата, от която киното винаги има нужда.

Robin Wright stars as „Edee“ in her feature directorial debut LAND, a Focus Features release. Credit : Daniel Power / Focus Features

„Земя“ е като емоционално влакче на ужасите. Не защото всички ние се страхуваме от трагедиите, които могат да ни сполетят, а те идват тогава, когато най-малко очакваме, а защото всеки преживява тези неща индивидуално. За всеки ужасът изглежда по различен начин.  В „Земя“ образът на Робин Райт, Иди, се бори с най-непоправимото – загуба на любим човек. Загуба, за която нямаш пряка вина, но имаш нуждата да се самонакажеш, защото това е единственото, което чувстваш, че е редно да направиш в този момент.

Иди купува отдалечена от всякаква цивилизация планинска къща, за да живее като отшелник, загубила всякаква радост от живота и изпитваща ужасяваща паника от контакта с хората. Така тя се озовава в негостоприемната и сурова среда на дивата природа, за чиито екстремности малко хора са подготвени. Особено пък сама жена.

Като всяко емоционално приключение, което започва от дъното, за да те качи нагоре, „Земя“ е изпълнена с битки с природата, вътрешни конфликти, мълчание, плач, тишина и страдание. Изпълнен е с бит, загуба на оптимизъм, студ и желание да заспиш и да не се събудиш. Всеки опит на човека да надвие природата е загуба за човека и е ясно доказателство колко преходно е всичко и как сезоните се сменят независимо от нашите желания.

В този доста бавен, интимен и тих разказ към Робин Райт се присъединява Деймиън Бичир, в ролята на онзи, от когото всеки човек има нужда, когато е най-отчаян – верен приятел и не изискващ нищо човек за подкрепа.

„Земя“ няма да ви изненада със сюжетни обрати. Може би съвсем малко, но на правилните места. Но не всеки филм е направен, за да изненадва, някои просто разказват позната история с нов тон, нова визия и плавен като река ритъм. Историята за човешкото оцеляване на ръба на природата – принудително или търсено, е история, която киното обича. В нея има емоция, драма, трагедия, безкрайна шир и спираща дъха красота. В този филм има всички тези неща, плюс Робин Райт и Деймиън Бичир. И Райт за пореден път доказва, че пътят, който е извървяла от „Принцесата булка“ до днес е огромен и тя е точно толкова добра, колкото я помним от „Форест Гъмп“, „Неуязвимият“ и House of cards. За ролята на Иди тя сваля студената осанка на Клеър Ъндърууд и минава в обраната експресивност на изразяването на емоции чрез много действия и малко думи.

„Земя“ е красиво приключение, което може и да ви разплаче, но със сигурност ще ви трогне. И най-хубавото е, че може да го видите на голям екран. Той е път за пречистване, а Робин Райт е най-добрият водач, който може да застане начело му.

Spread the love
More from Зорница Аспарухова
Ема Стоун – мис чудовище
Робърт Дауни Джуниър твърди, че е обсебен от нея. Това важи и...
Read More
0 replies on “„Земя“ – емоционално приключение от Робин Райт”