Филмите и сериалите на 2023-а

Започваме с, както го наричат – феномена „Барбенхаймер“. Докато хората смятаха, че гледането на кино умира, филмите „Барби“ на Грета Гъруик и „Опенхаймер“ на Кристофър Нолан върнаха тълпата в салона и счупиха боксофиса. Двете големи продукции на компаниите Warner и Universal бяха програмирани да излязат в кината по света на 21 юли. И двете са с бюджети около 100 милиона долара и големи рекламни кампании. Така се роди терминът „Барбенхаймер“, който възхвалява и иронизира единия или и двата филма. Но благодарение на него салоните се пръскаха по шевовете и в момента се подготвя проект с името „Барбенхаймер“.

„Убийците на цветната луна“

Мартин Скорсезе пусна новия си филм „Убийците на цветната луна“. Комбинацията между криминален спектакъл и човешка история, в която има любов и омраза, проработи добре. „Убийците на цветната луна“ роди звездата на Лили Гладстоун и затвърди убеждението, че Леонардо ди Каприо е точно толкова добър, колкото хората предполагат. Друг огромен епос, но в рамките на два часа и половина, е „Наполеон“. Платформата Apple, продуценти и на този проект, обявиха, че преди да се появи на стрийминг платформата, филмът, който събира за втори път Ридли Скот и Хоакин Финикс от „Гладиатор“ насам, ще има разпространение на голям екран. Исторически епос е и „Жан дьо Бари: Фаворитката на краля“, върнал Джони Деп на екран в ролята на Луи XV.

Българското кино – „Уроците на Блага“ и „Диада“

„Уроците на Блага“ на Стефан Командарев се радва на две награди на фестивала в Карлови Вари и две на родния „Златна роза“ и ще представи страната ни в листата за международна номинация за „Оскар“. „Уроците на Блага“ беляза завръщането и на Ели Скорчева на екран, посрещнато с овации. Другото българско предложение, което не остава по-назад, е „Диада“ – втори режисьорски пълнометражен проект на Яна Титова. Историята за тийнейджърка от малък град, която иска да се измъкне, за да се събере с майка си, трогна родната публика. Филмът донесе няколко награди на екипа – на фестивала „Златна роза“ и на фестивала в Талин – Grand Prix в категорията Just Film.

Фестивали и победители

© 2023 20th Century Studios All Rights Reserved

„Клети създания“и „Анатомията на едно падане“

„Клети създания“ на Йоргос Лантимос е дръзко съчетание от научна фантастика, сюрреалистичен романс и викторианска приказка за себеоткриването и израстването. Главната роля е поверена на Ема Стоун, партнират є Уилям Дефо, Марк Ръфало, Рами Юсеф и Маргарет Куоли. Сценарият на Тони Макнамара е адаптация на романа„Франкенщайн“ от 1992 г. на големия шотландски артист Алистър Грей – автор на научна фантастика. Филмът на 80-ия фестивал във Венеция грабна „Златна мечка“.

До него се нареди френският „Анатомията на едно падане“ на Жюстин Трие, който взе палмата на Фестивала в Кан. Криминалната история се смесва със социален коментар, докато разгръща в близо три часа сюжета за смъртта на един съпруг и обвиненията към жена му, че умишлено е причинила фаталния му край.

Може би най-голямо удоволствие донесоха Cunk on Earth (Netflix), който e фалшив документален сериал (поджанр, наречен mockumentary), продуциран от Чарли Брукър. С британската актриса Даян Морган в ролята на Филомена Кънк, зле информирана разследваща репортерка, която задава безумни и нетипични въпроси на експерти в най-различни области, светът се залива от смях. Освен Филомена от малкия екран ни забавлява и новият сериал на Райън Джосън Poker Face (SkyShowtime) с Наташа Лион. Оригинален като подход и с чувство за хумор, Poker Face проследява историята на жена, която познава кога някой лъже и по този начин разрешава престъпления. И когато говорим за оригиналност и донякъде кървави прояви – нашият фаворит в черния хумор и диаболичните човешки отношения отива при Beef (Netflix). След него „Войната на семейство Роуз“ ще ви се стори обикновена история. Към тях добавяме и феномена „Последните оцелели“ (The Last of Us на HBO Max), който се превърна в най-добрата адаптация по видеоигра, правена някога.

Годината беляза и най-гледаният финал след „Игра на тронове“ в стрийминг платформа – този на „Наследници“ (Succession на HBO Max).

Spread the love
Tags from the story
,
More from Зорница Аспарухова
Алма: Сплав от безгрижие и смелост
Познавате я още от песента й Perfect, с която покори българските слушатели,...
Read More
0 replies on “Филмите и сериалите на 2023-а”