„Отмяната“ – секс, лъжи и Никол Кидман

На 53Никол Кидман продължава да е от онези жени, които напомнят за порцеланова статуетка, която някой е изваял и е оставил да гледа високомерно над света. С годините ролите й и продукциите, в които участва, стават като хубаво вино – все по-добри. Поредното й появяване на малкия екран не прави изключение. Сериалът е „Отмяната“, а историята е базиран на романа You Should Have Known на Джийн Ханф Корелиц, който още не е преведен на български.

„Отмяната“ е напрегнат и поразително задъхан трилър. Конструиран, като модерен вид мистерия в духа на „кой-го-направи“, сериалът проследява разпадането на света на една жена, чийто съпруг се оказва лъжец и класически злодей. А всичко около нея започва да звучи като нелеп фарс.

Животът на Грейс е перфектен. И като казвам „перфектен“ имам предвид точно това. От начина, по който си мие зъбите още в първата сцена на първи епизод, изящна като порцелан, облечена в най-еферния халат и с най-красивата  коса на света, до сдържаните й маниери и закачливите шеги със съпруга й, Грейс има всичко онова, което вие нямате. Грейс е омъжена за онколог, който спокойно може да бъде мъж, баща и доктор на годината едновременно. Грейс има син, който е умно, будно и красиво дете, с перфектни обноски и освен това може да свири на виола. И това в действителност му харесва. Грейс има богат и грижовен баща, чийто брак с майка й е в основата на всички любови, които тя познава. И не на последно място, Грейс е психотерапевт, който умее да си върши работата добре. Грейс има най-красивите рокли на света и живее в съвършената къща в Ню Йорк. Грейс е перфектна и животът й е перфектен.

Още с началните си сцени обаче, „Отмяната“ показва на своите зрители, че нищо в перфектния свят не е на мястото си. Една млада жена е убита, а нейното сгърчено тяло „цапа“ света на Грейс и семейството й. Оттам насетне всичко, което героинята на Никол познава придобива грозни окраски и още на финала на първи епизод заприличва на неприятен филм на ужасите. Няма да ви разваля удоволствието като ви разкажа повече, а може би вие вече се досещате и сами? Е, дори и да е така, „Отмяната“ всъщност крие доста изненади в ръкавите си, които са компактно поместени само в 6 епизода.

Жанрът „кой-го-направи“ и мистерията като цяло, са логично едни от най-препочитаните от зрителите, стане ли дума за сериали. И същевременно с това от времето на Агата Кристи мистерията не е пораснала с нищо съществено. Правилата, които тя поставя в жанра важат и до днес, и хората често гледат на такива продукции с лек скептицизъм. Тук се намесва трилърът и подава ръка на мистерията. Комбинацията от двете не винаги е добра, но определено „Отмяната“ е едно от съкровищата в колекцията. Дали това се дължи на книгата или на безупречния нюх на Дейвид Е. Кели – създател на шоуто и сценарист, или на режисурата на Сузане Биер? А може би идва от факта, че Никол Кидман и Хю Грант са толкова добри в изпълнението си…

Каквато и да е тайната „Отмяната“ е поредното острие в колекцията сериали на HBO. Вероятно ще ви напомни за друг хит „Големите малки лъжи“, в който Дейвид Е. Кели работи с Никол Кидман. Сузане Биер също е направила рязък завой към малкия екран и в типичния си стил снима „Отмяната“, като нижещите се кадри балансират между реалността и фантазията. В трилър жанра Биер и Кели си стискат ръцете и създават напрегната история на едно убийство, което, както казва Хичкок „никога не е приятно“, но понякога просто е наложително. Най-добрият трансфер на този сериал обаче си остава Хю Грант. От няколко години любимият синеок британец бележи възход в кариерата си, избирайки подобно на останалите участници в конфигурацията, малкия пред големия екран. Това е втора главна роля в телевизията за него и Грант е играч тежка категория. Целият опит, падения, кокаин, секс с травестити, скандали, миловидни снимки и романтични британски комедии, са изписани на лицето на Хю Грант и го правят онзи човек, който щом е в кадър, вие следите само него. Напрежението, умилението, лъжите, романтиката, химията с Никол Кидман и Доналд Съдърланд, сините очи, тайните и подмолни погледи… всички тези неща правят Грант едно от истинските бижута на „Отмяната“.             

В свят на свръхпроизводство на сериали и чуденето какво човек да избере, мини сериалите са глътка свеж въздух. Хубаво е, че когато и както нещо започне, и колкото и хубаво да е то, все някога трябва да свърши. „Отмяната“ е такъв сериал. В свят на бързи обороти и бързи консумации, „Отмяната“ забавя ход и показва, че понякога връщането към стария тип телевизия е добра идея. Нещата в „Отмяната“ са бавни и бързи едновременно. Темите са общовалидни, изненадите повече от очакваното и се случват във всеки епизод, а финалът ще ви накара да кажете „ах!“ Сериалът стартира на 26 октомври и е наличен на платформата HBO GO.

 „Отмяната“ е като доброто уиски след тежък ден. Отначало пари, но после идва хубавото.

Spread the love
More from Зорница Аспарухова
Грях ли бе – да го опишеш?
В свят като днешния, когато сериалите са на почит, кината страдат затворени,...
Read More
0 replies on “„Отмяната“ – секс, лъжи и Никол Кидман”