Международна премиера на документалния филм „Моят съпруг мюсюлманин“ на Сараево Филм Фест

Новият документален Max Original филм „Моят съпруг мюсюлманин“ (Soțul Meu Musulman), режисиран от Даниел Йоан Бърнути и Александра Лизета Бърнути, направи своята международна премиера на 29-ия филмов фестивал в Сараево. Копродукцията на HBO Max и Two Doc е селектирана от Рада Сесич, филмов куратор и режисьор, да се състезава сред 20 заглавия (13 пълнометражни, 2 среднометражни и 5 късометражни филма) в конкурсната секция за документални филми на Сараево Филм Фест. 

Филмът проследява историята на Даниел, мъж, приел исляма, и неговата съпруга Лиз, млада румънка от родния му град. В търсенето на щастие и мир новата двойка трябва да надделее над ограничаващите вярвания на всички, включително и над своите собствени. „Моят съпруг мюсюлманин“ ще бъде достъпен за гледане в HBO Max тази есен.

„Много се радваме, че документалният ни филм – копродукция – “Моят съпруг мюсюлманин“ има своята международна премиера на филмовия фестивал в Сараево. Този проект участва в рамките на фестивала в предишната сесия на бутика за развиване на филмови проекти, Docu Rough Cut, което беше от съществено значение и помогна за създаването на такъв страхотен филм. Темата му идеално се вписва в прекрасната мултикултурна среда на Сараево. Това е и причината, поради която сме толкова развълнувани от прожекцията на “Моят съпруг мюсюлманин“ на Сараево Филм Фест и можем да отпразнуваме тази премиера на едно от местата, които са помогнали за оформянето на неговата история.“ – казва Тереза Кейлова – продуцент, документални филми HBO Max CEE.

Документалният филм, автопортрет на нелекия брак между двама влюбени, беше приет добре от публиката на Сараево Филм Фест. Посетителите на прожекциите бяха трогнати от подхода на създателите, показващ колко предизвикателна и бурна може да бъде семейната динамика по пътя на междукултурна адаптация. Първите зрители бяха впечатлени от разкриването на индивидуалностите на главните герои и от това как те са успели да балансират между двойните си роли – съавтори и протагонисти на филма.

„Когато дойдохме за първи път в Сараево и бяхме в процес на развитие на проекта, мечтаехме международната премиера да се състои тук.” – споделя Даниел Барнути и продължава- “Въпреки че понякога е трудно да приемем различията си, многообразието прави този свят по-красив и автентичен. Представете си, ако всички бяхме еднакви? Колко скучно би било това? Важно е да се учим един от друг, да бъдем единни и да живеем в мир. Сърцето на Сараево е и в нашите сърца, и на сватбените ни пръстени, които направихме тук през 2018 г.“. 

 Каква е историята?

Даниел, млад мъж, приел исляма през 20-те си години, се жени за Лиз, свободолюбива млада жена от Клуж-Напока, родния му град в Румъния. Очакванията им са безгранични. Те са готови да се справят с различията си и да търсят компромиси, както във всеки брак.  Скоро след сключването на брака увереността им е разбита от антагонистичните им убеждения. Попаднали в един объркан свят, Даниел и Лиз трябва да се борят един за друг и за връзката си, дори това да означава да изоставят старата си същност или да отрежат някои хора от живота си.

„Филмът е история за любовта и конфликта. За любовта между двама души с различна религиозна принадлежност и за конфликтите със света около тях, между тях и най-важния – с вътрешното им аз. Беше дълго пътуване, в което документирахме някои от най-интимните ни моменти – от дълбоки разговори до караници, и се надявам, че нашата история ще разруши много бариери и митове.“, казва Лиз Барнути.

Spread the love
More from divamagazine.bg
Супермоделът Ашли Греъм води новата състезателна поредица „Barbie Dreamhouse: предизвикателството“
Eдна от най-емблематичните играчки в света ще се превърне в реалност, когато...
Read More
0 replies on “Международна премиера на документалния филм „Моят съпруг мюсюлманин“ на Сараево Филм Фест”