Десерти, вдъхновени от любимите ни коктейли

Тарт „Ягодово дайкири“

Продукти:

250 г маслени бисквити

100 масло

2 ч.л. желатин на прах

1 ½ ч.ч. течна сметана

½ ч.ч. пудра захар

500 г ягоди

¼ ч.ч. бял ром

2 с.л сок от лайм

Приготвяне:

Смелете бисквитите в блендер, разбъркайте ги с разтопеното масло. Разстелете сместа по дъното и стените на намаслена тавичка.

Разтворете желатина в 1 с.л. вряла вода.

Загрейте на умерена температура половината сметана и пудрата захар. Щом захарта се разтвори, добавете разтворения желатин и разбъркайте.

Пасирайте половината ягоди заедно с рома и сока от лайм. Изсипете ги при сметаната с желатина. Останалата сметана разбийте до пухкавост и също изсипете при ягодите и желатиновата смес. Разбъркайте всичко внимателно, сипете върху бисквитената основа и приберете в хладилника за поне 3 часа, докато стегне. Украсете тарта с останалата част от ягодите и сервирайте.

Хранителна информация за 1 порция:

калории – 457

въглехидрати – 35 г

мазнини – 33 г

протеини – 3 г

Целувки „Лимончело“

Продукти:

3 яйца

1 ч.ч. пудра захар

1 с.л. настъргана лимонова кора

100 мл прясно изцеден лимонов сок

90 г масло

¼ ч.ч. ликьор Лимончело

Приготвяне:

Включете фурната да се загрява на 150 С. Застелете голяма тава с хартия за печене.

Отделете жълтъците и белтъците на 2 от яйцата. Разбийте белтъците на сняг с миксер. Добавете на порции половината от захарта, като не спирате да разбивате, докато сместа стане гъста и лъскава.

Прехвърлете разбитите белтъци в пош и оформете в тавата гнезда с диаметър 3-4 см. Печете около 20 мин, докато целувките побелеят и станат хрупкави. Изключете фурната, оставете ги за още 10-15 мин. Извадете тавата и изчакайте целувките да изстинат.

Разбийте в огнеупорна купа двата жълтъка, останалото яйце и останалата захар. Загрейте на водна баня за 2 мин. Добавете постепенно лимоновия сок и кора, като не спирате да бъркате. Прибавете маслото и бъркайте още 5-10 мин. Накрая изсипете ликьора  и бъркайте още 5-10 мин, докато кремът се сгъсти. Оставете го да изстине.

Напълнете целувчените гнезда с крема, поръсете с лимонова кора и кокосови стърготини, сервирайте.

Хранителна информация за 1 порция:

калории – 476

въглехидрати – 16 г

мазнини – 6 г

протеини – 1 г

Мус „Бял руснак“

Продукти:

180 г бял шоколад

2 с.л. ликьор Тиа Мария

2 с.л. водка с аромат на ванилия

2 яйца

1 ч.ч. течна сметана

¼ ч.ч. пудра захар

Приготвяне:

Разтопете на водна баня шоколада заедно с ликьора и водката. Дръпнете от огъня и оставете за 5 мин да се охлади леко. Добавете жълтъците на двете яйца и разбъркайте добре.

Разбийте с миксер сметаната до пухкавост и я прибавете към шоколадовата смес, като бъркате внимателно.

Разбийте с миксер белтъците на сняг. Постепенно добавяйте захарта, като не спирате да разбивате. Изсипете на порции белтъчната при шоколадовата смес, бъркайте.

Разпределете муса в стъклени чаши, покрийте ги с фолио и ги приберете в хладилника за 4 часа.

Хранителна информация за 1 порция:

калории – 536

въглехидрати – 46 г

мазнини – 33 г

протеини – 6 г

Портокалов сладкиш с Аперол

Продукти:

250 г масло

1 ч.ч. пудра захар

3 яйца

2 ч.ч. бадемово брашно

1 ч.л. настъргана портокалова кора

¼ ч.ч. портокалов сок

2 с.л. Аперол

¾ ч.ч. брашно

1 бакпулвер

За карамелизираните портокали:

2 портокала

¼ ч.ч. пудра захар

10 г масло

За сиропа:

½ ч.ч. портокалов сок

¼ ч.ч. пудра захар

2 с.л. Аперол

Приготвяне:

Включете фурната на 180 С да загрява. Застелете малка тавичка с хартия за печене.

Обелете портокалите, нарежете ги на шайби с дебелина 1 см. Загрейте в тиган захарта за карамелизиране. Щом придобие златист цвят, добавете маслото и разбъркайте. Сложете портокаловите резени да се карамелизират за минута, като ги обръщате. Извадете ги и ги подредете на дъното на приготвената тава.

С миксер разбийте маслото и захарта. Добавяйте яйцата едно по едно, като продължавате да разбивате. Прибавете бадемовото брашно, портокаловия сок и кора и Аперола, бъркайте. Накрая добавете и брашното. Изсипете тестото върху портокалите. Печете 45 мин, покрийте с алуминиево фолио и допечете още 25 мин. Извадете сладкиша от фурната и оставете да се охлади за 15 мин.

Междувременно пригответе сиропа. Загрейте портокаловия сок със захарта, варете 6-7 мин, докато се сгъсти. Дръпнете от огъня, добавете Аперола.

Обърнете сладкиша в голяма чиния и го полейте със сиропа. Сервирайте с бита сметана по желание.

Хранителна информация за 1 порция:

калории – 507

въглехидрати – 40 г

мазнини – 36 г

протеини – 7 г

Spread the love
Tags from the story
,
More from Дона Делова
Дом на колела
Див(н)ият чар на караванинга Омръзнало ли ви е от пренаселени хотели, претъпкани...
Read More
0 replies on “Десерти, вдъхновени от любимите ни коктейли”