Тарт „Ягодово дайкири“
Продукти:
250 г маслени бисквити
100 масло
2 ч.л. желатин на прах
1 ½ ч.ч. течна сметана
½ ч.ч. пудра захар
500 г ягоди
¼ ч.ч. бял ром
2 с.л сок от лайм
Приготвяне:
Смелете бисквитите в блендер, разбъркайте ги с разтопеното масло. Разстелете сместа по дъното и стените на намаслена тавичка.
Разтворете желатина в 1 с.л. вряла вода.
Загрейте на умерена температура половината сметана и пудрата захар. Щом захарта се разтвори, добавете разтворения желатин и разбъркайте.
Пасирайте половината ягоди заедно с рома и сока от лайм. Изсипете ги при сметаната с желатина. Останалата сметана разбийте до пухкавост и също изсипете при ягодите и желатиновата смес. Разбъркайте всичко внимателно, сипете върху бисквитената основа и приберете в хладилника за поне 3 часа, докато стегне. Украсете тарта с останалата част от ягодите и сервирайте.
Хранителна информация за 1 порция:
калории – 457
въглехидрати – 35 г
мазнини – 33 г
протеини – 3 г
Целувки „Лимончело“
Продукти:
3 яйца
1 ч.ч. пудра захар
1 с.л. настъргана лимонова кора
100 мл прясно изцеден лимонов сок
90 г масло
¼ ч.ч. ликьор Лимончело
Приготвяне:
Включете фурната да се загрява на 150 С. Застелете голяма тава с хартия за печене.
Отделете жълтъците и белтъците на 2 от яйцата. Разбийте белтъците на сняг с миксер. Добавете на порции половината от захарта, като не спирате да разбивате, докато сместа стане гъста и лъскава.
Прехвърлете разбитите белтъци в пош и оформете в тавата гнезда с диаметър 3-4 см. Печете около 20 мин, докато целувките побелеят и станат хрупкави. Изключете фурната, оставете ги за още 10-15 мин. Извадете тавата и изчакайте целувките да изстинат.
Разбийте в огнеупорна купа двата жълтъка, останалото яйце и останалата захар. Загрейте на водна баня за 2 мин. Добавете постепенно лимоновия сок и кора, като не спирате да бъркате. Прибавете маслото и бъркайте още 5-10 мин. Накрая изсипете ликьора и бъркайте още 5-10 мин, докато кремът се сгъсти. Оставете го да изстине.
Напълнете целувчените гнезда с крема, поръсете с лимонова кора и кокосови стърготини, сервирайте.
Хранителна информация за 1 порция:
калории – 476
въглехидрати – 16 г
мазнини – 6 г
протеини – 1 г
Мус „Бял руснак“
Продукти:
180 г бял шоколад
2 с.л. ликьор Тиа Мария
2 с.л. водка с аромат на ванилия
2 яйца
1 ч.ч. течна сметана
¼ ч.ч. пудра захар
Приготвяне:
Разтопете на водна баня шоколада заедно с ликьора и водката. Дръпнете от огъня и оставете за 5 мин да се охлади леко. Добавете жълтъците на двете яйца и разбъркайте добре.
Разбийте с миксер сметаната до пухкавост и я прибавете към шоколадовата смес, като бъркате внимателно.
Разбийте с миксер белтъците на сняг. Постепенно добавяйте захарта, като не спирате да разбивате. Изсипете на порции белтъчната при шоколадовата смес, бъркайте.
Разпределете муса в стъклени чаши, покрийте ги с фолио и ги приберете в хладилника за 4 часа.
Хранителна информация за 1 порция:
калории – 536
въглехидрати – 46 г
мазнини – 33 г
протеини – 6 г
Портокалов сладкиш с Аперол
Продукти:
250 г масло
1 ч.ч. пудра захар
3 яйца
2 ч.ч. бадемово брашно
1 ч.л. настъргана портокалова кора
¼ ч.ч. портокалов сок
2 с.л. Аперол
¾ ч.ч. брашно
1 бакпулвер
За карамелизираните портокали:
2 портокала
¼ ч.ч. пудра захар
10 г масло
За сиропа:
½ ч.ч. портокалов сок
¼ ч.ч. пудра захар
2 с.л. Аперол
Приготвяне:
Включете фурната на 180 С да загрява. Застелете малка тавичка с хартия за печене.
Обелете портокалите, нарежете ги на шайби с дебелина 1 см. Загрейте в тиган захарта за карамелизиране. Щом придобие златист цвят, добавете маслото и разбъркайте. Сложете портокаловите резени да се карамелизират за минута, като ги обръщате. Извадете ги и ги подредете на дъното на приготвената тава.
С миксер разбийте маслото и захарта. Добавяйте яйцата едно по едно, като продължавате да разбивате. Прибавете бадемовото брашно, портокаловия сок и кора и Аперола, бъркайте. Накрая добавете и брашното. Изсипете тестото върху портокалите. Печете 45 мин, покрийте с алуминиево фолио и допечете още 25 мин. Извадете сладкиша от фурната и оставете да се охлади за 15 мин.
Междувременно пригответе сиропа. Загрейте портокаловия сок със захарта, варете 6-7 мин, докато се сгъсти. Дръпнете от огъня, добавете Аперола.
Обърнете сладкиша в голяма чиния и го полейте със сиропа. Сервирайте с бита сметана по желание.
Хранителна информация за 1 порция:
калории – 507
въглехидрати – 40 г
мазнини – 36 г
протеини – 7 г