Гери Турийска: Извън кутията за приказки

Движи издателство, практикува фитнес за бедни, обича Аника повече от себе си и не се притеснява от тялото си

На Гери Турийска е идеята за „Пощенска кутия за приказки”. Когато не чете и не пише, е майка на Аника и вярна партньорка на музиканта Ясен Козев. Освен това е авторка на текстовете на 80% от най-големите хитове на родната сцена. Пише от малка и още преди да навърши 18, е продала първите си текстове.

Говорим с Гери за изолацията, майчинството, колко й липсва „Пощенска кутия за приказки“ и най-неочаквано – за йога! Защото това е спортът, който Гери е практикувала най-дълго в живота си.

Как ти се отразява изолацията, Гери?

Не мога да преценя вече. Свикнах. И това е голям проблем. Предполагам, че много хора ще свикнат и ще спрем да имаме нужда да бъдем свободни. Дано не съм права.

А как се отразява тя на „Пощенска кутия за приказки“?

Кутията е родена на сцената и сега е като прокудена от дома си. Работим върху кратък документален филм за изминалите 10 години щуротии. Освен това започва и видеоблог след месец, в който ще разказваме за приключенията зад кадър. Общо взето, държим се заети.

Какво е за теб проектът „Пощенска кутия за приказки“?

Това е делото на живота ми, наистина. Откакто я има, имам огромно семейство, за което се грижа, с което пътуваме, сбъдваме си всяка нелепа идея и живеем денонощно заедно.

Вече издавате и книги – това ли е новият път?

Създадох издателството преди шест години и вече имаме над 20 книги зад гърба си. Не можем да се оплачем, публиката на книгите само расте. Както и идеите.

Четат ли хората в днешно време повече?

Да, четат повече. Поне нашите книги. Но мисля, че генерално се връщат към книгата като начин за забавление.

Коя е последната книга, която прочете, и какъв е изводът от нея?

„Гарванът, който можеше да спира времето“ на Самуил Петканов. Изводът е, че митологичните герои, обикновените хора, изкуственият интелект и червеите имат много общо. Няма да издавам повече – има я в книжарниците.

Много хора се оплакват, че по време на изолацията и стоенето вкъщи  са качили килограми. Ти?

Чудесно време е да си дебел. Всички са дебели. Короната ми натежа. Ама важното е да сме живи и здрави. Това са само някакви си килограми.

Spread the love
Публикувано от
Още от Зорница Аспарухова

„Мистерията на живота“, Ян Пол Схютен

В „Мистерията на живота” писателят Ян Пол Схютен и илюстраторката Флор Ридер...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ