Гери Турийска: Извън кутията за приказки

Движи издателство, практикува фитнес за бедни, обича Аника повече от себе си и не се притеснява от тялото си

На Гери Турийска е идеята за „Пощенска кутия за приказки”. Когато не чете и не пише, е майка на Аника и вярна партньорка на музиканта Ясен Козев. Освен това е авторка на текстовете на 80% от най-големите хитове на родната сцена. Пише от малка и още преди да навърши 18, е продала първите си текстове.

Говорим с Гери за изолацията, майчинството, колко й липсва „Пощенска кутия за приказки“ и най-неочаквано – за йога! Защото това е спортът, който Гери е практикувала най-дълго в живота си.

Как ти се отразява изолацията, Гери?

Не мога да преценя вече. Свикнах. И това е голям проблем. Предполагам, че много хора ще свикнат и ще спрем да имаме нужда да бъдем свободни. Дано не съм права.

А как се отразява тя на „Пощенска кутия за приказки“?

Кутията е родена на сцената и сега е като прокудена от дома си. Работим върху кратък документален филм за изминалите 10 години щуротии. Освен това започва и видеоблог след месец, в който ще разказваме за приключенията зад кадър. Общо взето, държим се заети.

Какво е за теб проектът „Пощенска кутия за приказки“?

Това е делото на живота ми, наистина. Откакто я има, имам огромно семейство, за което се грижа, с което пътуваме, сбъдваме си всяка нелепа идея и живеем денонощно заедно.

Вече издавате и книги – това ли е новият път?

Създадох издателството преди шест години и вече имаме над 20 книги зад гърба си. Не можем да се оплачем, публиката на книгите само расте. Както и идеите.

Четат ли хората в днешно време повече?

Да, четат повече. Поне нашите книги. Но мисля, че генерално се връщат към книгата като начин за забавление.

Коя е последната книга, която прочете, и какъв е изводът от нея?

„Гарванът, който можеше да спира времето“ на Самуил Петканов. Изводът е, че митологичните герои, обикновените хора, изкуственият интелект и червеите имат много общо. Няма да издавам повече – има я в книжарниците.

Много хора се оплакват, че по време на изолацията и стоенето вкъщи  са качили килограми. Ти?

Чудесно време е да си дебел. Всички са дебели. Короната ми натежа. Ама важното е да сме живи и здрави. Това са само някакви си килограми.

Spread the love
Tags from the story
More from Зорница Аспарухова
Котаракът, който спасяваше книги
Притча за философията на четенето, несломимата сила на книгите, приключенията, които ни...
Read More
0 replies on “Гери Турийска: Извън кутията за приказки”