NIKOLOVA на модната седмица в Париж

Българският моден бранд на Христина Николова представи най-новата си колекция в La Galerie Bourbon в първия ден от модната седмица в Париж. Тя носи благозвучното име Alla franca. Изразът идва от италиански и буквално означава „по френски маниер”. Той олицетворява знаменитото чуждопоклонничество на българина и невъзможността му да скъса с вкусовата си принадлежност към Ориента. Терминът се използва по време на Българското възраждане през ХIX век, за да опише новите западни идеи в модата, храната и интериора. Модерността, носена от културната епоха Алафранга, е в ярък контраст с ориенталските и старовремските нотки, надвесени над нас векове наред.

Както и в предишните колекции на NIKOLOVA, традиционните елементи, част от народното облекло, не са заимствани буквално. Тя взима някои от типичните за българската носия кодове и ги вкарва в съвременния свят на модата. Ръкавите на класическите бели тениски са декорирани с дебела памучна дантела, характерна за краищата на носиите. Използва и гайтаните – при българската носия обикновено се слагат в края на дрехата и са в ярки цветове. Но тя решава нейните да са в черно. А направата на всяко ръчно изплетено цвете отнема два часа на майсторката.

Христина интерпретира и престилката в носията ни, като я вкарва при черна минипола.

Взема и формата на пафтите и я пренася върху гърдите под формата на контрастни чашки като част от минирокля.

Предложението да покаже новата си колекция в Париж идва около месец преди събитието. С нея се свързва най-голямата американска платформа за изгряващи дизайнери – Flying Solo. Христина разказва, че идеята за колекцията ѝ е налице много преди да получи поканата.
При проучването Христина попада на много ценни истории. „Новата култура идва от Виена по река Дунав. Но българите тогава наричат всичко западно „алафранга“.

Стилът най-напред се проявява в мъжкото облекло, тъй като по онова време само представители на силния пол са ходили да учат и да търгуват в чужбина.

Дори до средата на ХХ век е било често срещано да видиш мъж с официален костюм, а жената – с народна носия. Първото момче, излязло с костюм, е вървяло само в компания от приятели, за да не му се подиграват хората с потури и калпаци. Дори Захари Зограф в няколко църкви изобразява кръга на Ада и в него се виждат пловдивски дами, облечени в модерни дрехи. Той не харесвал тази „префърцунена“ мода“, разказва тя.

Характерни за тях са буржоазни елементи като ръкавици, чадърче. Затова и дизайнерката вкарва ръкавици в колекцията, за да внесе усещане за кутюрна елегантност.


Капсулната колекция от девет артикула умишлено е в тъмни тонове – мъжкото облекло тогава е било чернодрешно и се е състояло от костюм с бомбе и бастун. Ще я откриете в обновения уебсайт на бранда – nikolovais.com, както и в Инстаграм – nikolovais.

Spread the love
More from Ина Иванова
Всички погледи са в тоалета на Лейди Гага от премиерата на „Домът на Гучи“
Премиерата на дългоочаквания филм на Ридли Скот се случи вторник вечер в...
Read More
0 replies on “NIKOLOVA на модната седмица в Париж”