Спомен от лятото

Понякога морето е по-близо, отколкото изглежда. Вместо да се чудите къде да сложите раковините и мидите, събрани край брега, заредете тоалетката с козметика с водорасли

Точно преди 200 години е открита статуята на Венера Милоска (по-правилно е да се нарича Афродита) сред руините на древния град на гръцкия остров Милос. Днешните богини на любовта и красотата са родени не от пяната на Егейско море, а от… водорасли. Липсват в ритуала ви? Помислете пак дали да ги включите. А и къде другаде искате да бъдете през зимата освен на екзотичен плаж на тропически остров насред нищото!  

Ефектът на синята планета

Суперсъставката за някои от най-натоварените за сезона грижи за кожата идва от изненадващ източник. Ламинария, хлорела, фукус, падина павоника, спирулина… Макро- и микро-. Червени, кафяви, зелени, синьо-зелени. Растат навсякъде: в езера и океани, топли и студени морета, в солена и сладка вода, на големи дълбочини и на скали близо до повърхността. От ледниковите води на Арктика до ултрасоленото Мъртво море. Водните форми на живот, които съществуват вече милиарди години, смело може да се причислят към категорията на вечните ценности. Спирулината например, вирееща изключително във водоеми с прясна вода, е единственото праисторическо водорасло, оцеляло до наши дни в първоначалното си състояние. Не е податливо на генетични мутации, не му влияят нито радиация, пестициди или промени в околната среда. Още фараоните използвали в разкрасяващите си ритуали водорасли, макар че владетелите на Египет едва ли са били наясно с принципа им на действие. Ефектът обаче говорел по-добре от всякакви научни изследвания. В древен Китай ги наричали галено „морски женшен“. Като се има предвид, че източната медицина все още лекува всички болести с женшен, прозвището означава много. Разноцветните представители на флората наброяват около 30 хиляди вида, но в козметиката се използват едва 40. Старт на широкото им приложение през XIX век дава таласотерапията (лечение с море).

Златна жила за кожата

В ролята си на миниатюрни хранителни станции водораслите изобилстват от антиоксиданти, витамини, аминокиселини, незаменими мастни киселини, ферменти, полизахариди и минерали. Концентрацията на микроелементи например е хиляди пъти по-висока, отколкото в растенията на сушата. Според учените фактът има логично обяснение – излагането на екстремни условия кара морските обитатели да развиват невероятни свойства, благодарение на които не само оцеляват, но и се приспособяват. Особено тези, които са на повърхността и в опасна близост до слънцето. Макар и със собствен уникален профил, водораслите са универсална бюти съставка. Свойствата им, особено на кафявите и на зелените, да хидратират, по-точно да задържат влагата и да ускоряват клетъчното делене, са пословични. Списъкът би бил непълен без насищането с кислород, стимулирането синтеза на колаген, укрепването на бариерната функция и имунитета на кожата, борбата със свободните радикали и пигментацията, неутрализирането на щетите от UV лъчите, премахването на мазния блясък… Друг несъмнен плюс е потискането на хиалуронидазата – врага на младостта, който унищожава хиалуроновата киселина. Ето защо красивите умове обожават водораслите и ги включват буквално навсякъде – в серуми за дехидратирана кожа и срещу петна, антиейдж и слънцезащитни кремове. 

Класика в жанра или силата на морето среща науката против стареене

От водни съставки с противовъзпалителен ефект до такива с успокояващ. Днес „морската” козметика преживява ренесанс. Пъртината, проправена от пионерите в таласотерапията Thalgo, Algotherm, Biotherm и Phytomer, вече е 8-лентова магистрала. Изкачването на върха на бюти класациите на популярната от СПА обвивания съставка не мина без дейното участие на La Mer. Легендата разказва, че след тежки изгаряния при експлозия на гориво астрофизикът Макс Хубер решава да създаде продукт, който да излекува дълбоките белези по лицето и тялото. Докато експериментира с различни лечебни съставки, той открива удивителните хранителни, зарастващи и противовъзпалителни свойства на водораслите. След 12 години и 6000 опита бял свят вижда чудодейният бульон  Miracle Broth. Получен чрез 4-месечен процес на биоферментация, еликсирът е в основата на Crème de La Mer. Да-да, същият, който наричат знаков в историята на бюти индустрията. Най-аристократичната британска марка Elemis, която всяка година възглавява списъка на антиейдж бестселърите, също не остава встрани от тренда. Pro-Collagen Marine Cream, който се продава на всеки 9 секунди в света, е носител на над 50 престижни бюти награди (увеличаването на хидратацията с 248% само за час e феноменално). Въпросът дали има нещо по-иновативно на пазара е риторичен. В ролята си на антиейдж съставка водораслите нямат само едно действие. Всеки цвят има своите силни страни. Доказателство е последната гама Ultra Smart Pro-Collagen на Elemis с мощна бленда от 12 микро- и макроводорасли, сред които падина павоника, ламинария, хлорела, дуналиела салина Решението на множеството проблеми не минава без дейното участие на едноименната ултраумна технология, доставяща съставките точно когато и където е необходимо, а именно в зоните на постоянен стрес. Не по-малко интересна е енергизиращата гама Spiruline Boost на Thalgo. Както подсказва името, в основата й е добавката, любима на феновете на здравословния начин на живот. Но не каква да е спирулина, а получена чрез множество деликатни фрагментации, което повишава 1,5 пъти съдържанието на активни съставки, увеличавайки оборота на клетките за блясък. 

Spread the love
More from Свобода Сидерова
Поклонение в салон
Двойна полза в едно приложение Дори тези, които се грижат отлично за...
Read More
0 replies on “Спомен от лятото”