Пълнени лалета с ягодов мус

Бъз

Всички знаем за ароматния сироп от цветовете на бъз. Освен него може да се прави и вино, а цветчетата да се добавят към различни сладкиши. Всъщност самите цветове може да се превърнат в сладкиш – потопени в паста за паниране, изпържени в голямо количество мазнина и поръсени с пудра захар. А ябълки, съхранявани заедно с цветове от бъз, поемат от неговия аромат.

Хибискус

Хибискусът (или каркаде) обикновено се използва за чай. Вкусът му е сладко-кисел, напомнящ на червена боровинка, а приготвените с него ястия и отвари се оцветяват в наситено червено. Може да се комбинира както със сладки, така и със солени вкусове. Често използван е в латиноамериканската кухня.

Лавандула

Заради наличието на етерични масла лавандулата има много наситен аромат. Освен за чай и освежаваща лимонада тя може да се използва в десерти и печива, като особено добре се комбинира с мед и шоколад. Освен всичко друго тя ще ви успокои, ще намали нивата на стреса и ще ви отпусне преди сън.

Латинка

Латинката е едно от най-популярните и обичани цветя както заради ярките си цветове, внасящи жизнерадост във всяко ястие, така и заради пикантния си, леко лют пиперен вкус, по-силен в листата. Цветове и листа може да се добавят сурови към салати или песто, а семенните шушулки се мариноват подобно на каперси.

Роза

Розата е много ароматна, с леко сладък и свеж цветен вкус. Има много начини за консумацията ѝ – сурова към зеленчукови или плодови салати, както и изсушена към сладкиши. От нея може да се приготви ароматен чай, лимонада или добавка към алкохолни коктейли. Конфитюрът от рози е традиционен деликатес у нас, а розовата вода прибавя неповторим нюанс към ориенталските десерти.

Лале

Вкусът на лалето варира в зависимост от сорта. Някои са по-сладки, други леко пикантни, трети напомнят маруля, краставица или грах. Розовите и белите са по-сладки, а червените и жълтите по-ароматни. Добавяйте ги към салати и десерти или напълнете чашките им с ягодов мус (в този случай първо изрежете тичинките и плодника).

Виолетка и теменужка

Тези ароматни пролетни цветя имат нежен сладък вкус и са чудесна добавка към салати и кремове. Ядат се както цветовете, така и листата. Може да се консумират сурови, да се изсушат и да се използват за ароматизиране на захар или украса на бисквити. А захаросаните виолетки ще добавят щипка вълшебство към всяка торта.

Цвят от тиква

Цветовете от тиква са традиционна част от италианската кухня. Може да се нарежат сурови към салата, но много вкусни са панирани – просто така или напълнени с крем сирене и билки. Все пак, за да не опропастите реколтата си от тикви, избирайте за готвене само мъжките цветове. Те са с дълго тънко стъбло, растат около външните краища на растението и нямат плодов завръз в основата на дръжката.

Spread the love
More from Дона Делова
Лайла Грейс Мос, подобрената версия на Кейт
На 19 години Лайла Грейс Мос Хак много прилича на майка си...
Read More
0 replies on “Пълнени лалета с ягодов мус”