Многобройните ползи от ябълковия оцет
През последните години много се изписа и изговори за полезните, даже чудодейни свойства на ябълковия оцет и неговото антиоксидантно, антивирусно и антимикробно действие. Но дали целият този шум е оправдан? Общо взето да, потвърждават нутриционистите.
По същество, ябълковият оцет е ферментирал плодов сок. Освен за кулинарни цели, като част от дресинги и маринати, може да се използва и за лечение (или поне за подпомагане на здравето), като се пие разреден с вода, прилага се локално върху кожата или се приема под формата на хранителни добавки. Разбира се, говорим за истински ябълков оцет – такъв, какъвто може да си купите от фермерските пазари и специализираните магазини или да си направите вкъщи.
За какво е полезен?
Регулира нивата на кръвната захар. Според изследванията редовният прием на ябълков оцет може да понижи нивата на захар и инсулин в кръвта, което го прави препоръчителен за хора с диабет тип 2.
Подпомага храносмилането. Приемът на ябълков оцет на гладно ускорява разграждането на храната и намалява появата на неприятни симптоми като подуване, газове и възпаление на червата. Полезен е и при запек, киселини и спазми. Освен това подобрява състоянието на чревната флора.
Съдейства при отслабване. Едно от най-популярните свойства на ябълковия оцет засяга борбата с наднорменото тегло. Той засилва метаболизма, намалява апетита и създава чувство за ситост след хранене.
Полезен е за кожата. Ябълковият оцет облекчава редица кожни проблеми като акне, псориазис и възпаления, освен това оцетната киселина действа като лек пилинг. Както и при вътрешния прием обаче, трябва да се прилага разреден във вода – например да добавите оцет във ваната.
Полезен е и за косата. Още от бабите си знаем, че изплакването на косата с вода, в която е разтворен оцет, придава блясък, мекота и здрав вид. Освен това балансира pH нивото на скалпа, заздравява го и премахва пърхота.
Грижи се за сърдечно-съдовата система. Консумацията на ябълков оцет намалява нивата на холестерола и премахва плаките от стените на кръвоносните съдове. Освен това понижава стойностите на кръвното налягане и подобрява работата на сърцето.
Чисти токсините. Киселините в ябълковия оцет действат благоприятно върху черния дроб, разграждат мазнините и го предпазват от стеатоза, така че да може да изпълнява ефективно функциите си и да детоксикира организма.
За какво да внимаваме?
Като всяка хранителна добавка, освен многобройни ползи, ябълковият оцет носи някои възможни рискове при неправилна или прекалено дълга употреба. Сред тях са храносмилателни нарушения, парене и болка в стомаха, особено ако се пие неразреден. Друга потенциална опасност е ерозия на зъбния емайл при редовна и дълга употреба – добра идея е да пиете оцета (задължително разреден) през сламка. Възможни са и локални раздразнения при нанасянето му върху кожата в чист вид. Няма достатъчно изследвания за пиенето му (извън нормалната кулинарна консумация) по време на бременност и кърмене, така че по-добре се въздържайте в този период. Оцетът взаимодейства и с някои лекарства като Инсулин, диуретици, Дигоксин, антидиабетични медикаменти.
Като цяло обаче, при правилна употреба и умерена дозировка ползите от ябълковия оцет надвишават рисковете.
Как да си приготвим ябълков оцет вкъщи?
Измийте и нарежете 4-5 ябълки (органични и необработвани с химикали) на парченца. Не изхвърляйте нищо – сърцевината, кората и дори дръжките също влизат в употреба. Вариант е дори да събирате отпадъците от ябълките в хладилника и да направите оцет само от тях.
Сложете ябълките в голям стерилизиран буркан от 2 литра, добавете 2 с.л. захар и долейте вода. Добре е да затиснете плодовете с някаква тежест, за да не изплуват на повърхността и да не мухлясат. Покрийте гърлото на буркана с тензух и завържете.
Приберете буркана на тъмно, на стайна температура, и го оставете за 1-2 седмици, като разбърквате веднъж дневно, за да стимулирате процеса на ферментация.
Щом забележите да се образуват мехурчета на повърхността, прецедете сместа, изхвърлете ябълките и върнете течността в буркана. Покрийте отново с тензух и оставете на тъмно да продължи ферментацията.
Пробвайте на вкус веднъж седмично и щом оцетът достигне желаната от вас степен на киселинност, прехвърлете го в чисто шише и го затворете с капачка. Можете да го съхранявате в хладилника до една година.
Пийте оцета задължително разреден – не повече от 1 с.л. в чаша вода веднъж дневно с максимална продължителност 8 седмици.