Под прикритие

Скриващата лицето балаклава е аксесоарът на сезона

Текст Галина Друмева

За настоящия сезон ски маската, традиционно създадена да топли главата и лицето от екстремното планинско време, претърпява трансформация и се превръща в нещо повече от практичен аксесоар. Тя e елемент на униформата за новата нормалност, играе ролята на щит и носи усещане за сигурност – точно като маските по време на пандемия. Жените (и мъжете) от подиума посрещат сезона в пълно бойно снаряжение

На експедиция с Miu Miu

На пръв поглед колекцията на Miu Miu изглежда класическа, а появата на топла плетена балаклава като част от свръхтопъл скиорски екип – логично. Обяснението на Миуча Прада за представените от нея визии обаче носи изненада и съвпада с нетрадиционната нормалност на зима 2021. Дизайнерката поставя своите модели в планината и ги облича в най-топлите възможни комбинации, вдъхновена от собствената си любов към планинските разходки. „Когато времето е лошо в планината, разходките там са трудни. И   малко по малко осъзнах какво искам да внуша с тази колекция – смелост. За мечтата да направиш нещо важно и трудно. Показаните дрехи не са романтични, но духът им е такъв“, казва тя пред Vogue. Така за своето пътуване през реалността и зимата моделите са облечени в капитонирани костюми, подплатени с косъм, с огромни ръкавици и ботуши, както и с плетени шалове с маска за носа и устата. Макар и създаваща усещане за екстремни условия, балаклавата на Miu Miu носи и доза оптимизъм и уют – с наситените си цветове и топлата си ръчна плетка.

Game of Thrones с Burberry

Пътуването на Burberry за настоящия сезон е по-мистично и неизвестно и така представените на техния подиум аксесоари са по-нестандартни. Балаклавата присъства под формата на шапка със завързване, изработена от гладка материя, плетиво или кожа, и допълва номадски визии, включващи наметала и огромни пътни чанти с косъм. За пътешествие в земите на Севера мисионерите на креативния директор Рикардо Тиши скриват не само лицата и телата си от студа, но също и идентичността си. Освен екстремно топлата балаклава, носена под очите, Тиши представя и слънчеви очила-маска, които покриват по-голяма част от лицето и напомнят животинска маска. С аксесоарите на сезона жената Burberry се доближава до природата и се слива с околната среда.

Адът на Vetements

Маски от всякакъв тип зловещо обсипват колекцията на Vetements. Лица, изцяло скрити зад разплетена черна балаклава или зад поло яки, вдигнати доста над устата и носа, се представят на подиума паралелно с плътно пристегнати качулки на суичъри, омотани на главата шалове, тъмни очила. Всички форми на прикритие, представени от модната къща, добре илюстрират посланието на колекцията – „адът, през който всички преминаваме“. Така обичайните зимни аксесоари се превръщат в нещо много повече от средство за защита от студа. Те са буквално щит срещу реалността.

Междузвездните войни на Rick Owens

Жрици на студа и на реалността са и героините на Rick Owens. Колекцията доказва, че съвремието е все още далеч от живот без маски и те изглеждат все по-логични и успокоителни в комбинация с всяка визия. Вместо усещане за медицинска стерилност обаче маските на Rick Owens превръщат моделите в героини от “Междузвездни войни”. „Като от филм, от друг свят, като супергерои… като вълшебна армия извънземни, чийто космически кораб се е разбил в мъглата, но вместо да изпратят сигнал за помощ, те са решили да се позабавляват и да направят кутюр рейв парти“, определят колекцията от Vogue. Така черните маски са най-логичното допълнение за визии, изградени от огромни ватирани якета и елеци, футуристични лъскави трика, палта и сака с преувеличени широки рамене.

Spread the love
Tags from the story
More from divamagazine.bg
Сър Шон Конъри – една легенда в снимки
Днес светът загуби една легенда – на 90 години в съня си...
Read More
0 replies on “Под прикритие”