Рибадавия – фиеста в средновековни декори

Снимка: Festa da Istoria

В Северозападна Испания – в автономната област Галисия, на четиресет километра от Атлантическия океан, сред тучнозелен пейзаж от реки и долини, градчето Рибадавия за един ден почти напълно се връща в Средновековието. Festa da Istoria събира 30 000 души и създава опияняваща атмосфера съвсем буквално, включително и благодарение на леещото се с тонове местно вино Рибейро. Историческата фиеста пресъздава най-добрите времена на съжителство между християни и евреи в Испания.

Часът на Галисия

Галисия безспорно е „най-българската“ от испанските автономни области както заради своя природен облик с изобилстваща през всички сезони зеленина, така и заради сходства в някои обичаи, сред които и прочутите местни гайди. Несъмнено най-известната в целия свят точка от Галисия е столицата Сантяго де Компостела. Един от трите големи центъра на християнското поклонничество наред с Йерусалим и Рим, тъй като според преданието там е бил погребан апостолът свети Яков Велики. А за всеки тръгнал по легендарния поклоннически път Камино главна цел е именно катедралата на Сантяго де Компостела.
През 1985 г. градът е включен в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

По-отдалечената, по-хладна, влажна и труднодостъпна Галисия допреди няколко години бе далеч по-непопулярна като туристическа дестинация дори в самата Испания. Няколко фактора доста бързо пренаредиха конфигурацията и днес желаещите да пътуват там скачат постоянно. Провокираното от пандемията почти екстремно желание за бягство сред природата не само не е стихнало, дори напротив. „Подобряващите“ се всяка поредна година климатични рекорди стабилно тласкат и испанците, и туристите все пÒ на север. В тази част на Иберийския полуостров традиционните мъгли, облаци, дъжд и хладни температури през лятото са заменени от слънце и все по-атрактивни градуси. Пускането през последните години на високоскоростните влакове в региона намали драстично времетраенето и подобри удобството при пътуване. Сега например от Мадрид до град Оренсе се стига за два часа, а до Сантяго де Компостела – за малко повече от три. Така напоследък в туристическия радар попадат все повече галисийски градове – Коруня, Виго, Луго, а смятаното доскоро за неприветливо атлантическо крайбрежие (известно като дестинацията Риас-Бахас) е все по-желано през голяма част от годината.

Рибадавия – столицата на Рибейро

Регион Рибейро в провинция Оренсе се състои от дванайсет кметства със столица Рибадавия. Пейзажът се характеризира с впечатляваща комбинация от дълбоки долини със стръмни склонове, преминаващи над петнайсет реки, най-важни от които Aвиа и нейното устие в река Миньо, включително и част от язовира Кастрело де Миньо. Навсякъде из богатия, плодороден и сочно зелен район изобилстват речните плажове. Рибейро се намира в преходна област на Галисия със средиземноморски характер, смекчен от атлантическото влияние вследствие близостта на океана. Ограничаващите на запад и на север планински вериги оказват важно защитно въздействие, „приклещват“ облаците и поддържат благоприятен климат, нарушаван единствено от най-интензивните бури. В същото време лятото продължава да се разтяга и в двете посоки, започва още през май и вече продължава до към началото на ноември, казва за D!VA Антонио Мигес от местния туристически офис. Именно климатът позволява тук да се провеждат много международни състезания по гребане, а отбори от цяла Европа идват на тренировъчни лагери, особено през зимата. На 30 км от град Оренсе, на 60 от Виго, на 100 от Сантяго де Компостела и на 190 от много добре развитото международно летище в Опорто.

Освен Festa da Istoria другите две значими събития в Рибадавия са Международният театрален фестивал през втората половина на юли и Панаирът на виното Рибейро през април.

За честта на местното вино

Рибейро е едно от най-старите вина с наименование за произход не само в Испания – споменавано е в документи още през VIII век. Иначe вино по тези земи се произвежда от първите векове на Римската империя. Най-голямото си великолепие регионът достига през Средновековието най-вече благодарение на износа на вино. Рибейро се превръща в една от най-проспериращите територии в пределите на днешна Испания.

Рибадавия дори става столица на Кралство Галисия по времето на крал Дон Гарсия, който установява двора си там около 1065 г. Келти, римляни, араби, християни и евреи са били привлечени в тези земи главно заради прочутите пазари на вино Рибейро. Крепости, замъци, величествени къщи и манастири напомнят за най-бляскавите времена през Средновековието, когато съжителството и добрият бизнес между християни и евреи донасят богатство на региона.

Из лабиринта на сефарадските квартали

В продължение на няколко века християни и евреи са живели в хармония в Рибадавия или burgo in rippa Avie, града на брега на Авиа. Дори са се сражавали заедно, за да го защитят по време на нахлуването на английските войници на херцога на Ланкастър в края на XIV век. Жителите на еврейския квартал проявяват особена упоритост при защитата на крепостните стени, въпреки че домовете им са изравнени със земята от чуждите войски. На това съжителство е сложен край с обнародването през 1492 г. от кралица Исабела Католическа на Декрета от Алхамбра, който принуждава евреите да избират между приемане на християнството и изгнание. Повечето от тях избират да се покръстят, въпреки че някои все пак успяват да избягат в Португалия.

От онова време все още е останал еврейският квартал в Рибадавия. Обявен е за национален паметник и е част от Мрежата на испанските еврейски квартали. Съставена е от около двайсет града, максимално запазили автентичния вид на обитаваните от сефарадските евреи квартали. Из тесните улички на Рибадавия ярко се усеща отпечатъкът на еврейската култура, за която напомнят много детайли: изваяни по фасадите звезди на Давид, еврейски букви, включително и еврейски сладкиши, които се предлагат в някои пекарни.

Festa da Istoria

Но несъмнено това, което най-добре напомня за онези времена на съжителство и хармония, е La Festa da Istoria – празник, провеждан в последната събота на август вече повече от тридесет години и един от най-старите исторически фестивали в Галисия. Обявен е за събитие от национален характер, а стремежът е да привлече и международен туристически интерес. Член-основател е на Испанската федерация на историческите фестивали и възстановки, а понастоящем членува и в Европейската федерация на историческите фестивали. През уикенда този уникален фестивал пресъздава еврейската атмосфера от Средновековието. За празника, известен още от 1693 г., хората се обличат в автентични костюми, майстори занаятчии предлагат своите произведения на пазарите.

Многобройни събития пресъздават атмосферата отпреди шест века. Откриването на „Феста да история“ става с преминаващ през града парад. В него участват кралят и кралицата, придружавани от своите рицари на коне, главният соколар, пажовете, придворните дами, кметът, религиозните ордени, защитниците на крепостта, акробати, шутове, жонгльори, маршируващи оркестри и гайдари. Всеки може да се включи в парада – естествено след най-важните исторически фигури. Задължително условие за това е да е пременен в средновековен костюм. В Рибадавия продават, но и дават под наем костюми, съответстващи на различни исторически фигури, сред които също благородници, пицари и соколари.

Сред най-колоритните събития са средновековните турнири между благородници и рицари, възникнали около 1060 г. Театралната постановка „Малсин“ (или предател) представя реална случка от историята на Рибейро. Един от местните жители изобличил семейството си, включително и майка си, като юдаисти. След намесата на Инквизицията осем човека били осъдени. По-късно се оказало, че свидетелите са фалшиви, затова хората убили обвинителя, а Инквизицията го обявила за еретик, вследствие на което костите му били изкопани и изгорени.

Повечето празненства имат далеч по-забавен характер, като стрелбата с лък, живия шах с участието на деца с качулки в съответния цвят или бутането на бъчва в отбори по трима нагоре по стръмните улици. Сред най-зрелищните демонстрации е изложбата, в която участват соколи, орли, ястреби и бухали. Едно от най-важните събития, илюстриращи съжителството между християни и евреи в Рибадавия, е еврейската сватба.

В името на купона

Естествено, като на всеки подобен фестивал в Испания гастрономията и добрите вина са задължителни, при това в големи количества. Из целия град са разположени своеобразни винарски изби, варят се октоподи и се предлагат сладкиши. В старата църква „Магдалена“, в която вече не се провеждат религиозни служби, в събота на обяд се провежда Средновековна трапеза. В нея се редуват продукти и деликатеси с доказана средновековна традиция като емпанадас, речна риба, змиорки, свинско месо и чоризо, ярешко и телешко, последвани от кестенови и орехови сладкиши с мед, бадеми и марципан.

Плодовите ликьори и брендитата помагат на храносмилането, твърдят тук. Това е единственото платено събитие от цялата фиеста. Иначе за ядене и пиене през целия ден навсякъде се плаща единствено със средновековната валута мараведи. Всяка година се печатат мараведи в седем номинала, които може да бъдат обменени в специални павилиони.

Интензитетът на фиестата скача с напредването на деня и все по-големите поети количества вино. Пейзажът се променя от следобед нататък, когато младежите се събуждат и плъзват из града. Любопитното е обаче, че дори и без историческата фиеста самият град Рибадавия всъщност прилича на специално създаден декор за филм. Но тук реалност­та с пълна сила надминава фикцията: „декорите“ са съвсем автентични.

Spread the love
More from Ивайло Харалампиев
Хелмут Нютън – създателят на алфа-жената
Изложбата Helmut Newton – Fact & Fiction остава в авангардния изложбен център...
Read More
0 replies on “Рибадавия – фиеста в средновековни декори”