Да влезеш в „Кухня“ на Коста Каракашян

Фотографии: Борис Урумов

Имърсив театър и едно различно преживяване, което на места дори може да ви притесни. Но на финала ще останете доволни.

Всеки, който ме познава, знае, че представления и всякакъв тип неща, в които се налага да участвам, а не да съм добрия стар воайор, ме карат да настръхвам. Чувствам се като котка изложена на показ, докато единственото й желание е да си дебелее необезпокоявана в ъгъла.

Фотографии: Борис Урумов

„Кухня“ – спектакъл на танцьора и хореограф Коста Каракашян и драматурга Антония Георгиева, който се прави в HRC Culinary Academy на бул. “Цар Борис III” 59, прави нещо подобно – вкарва публиката в тясно, неудобно пространство, подрежда прибори и сюжети и се развихря.

Коста Каракашян е доказал, че има новаторско и различно мислене, когато говорим за артистично изразяване на истории. При него танцът никога не е просто танц, спектакълът не е просто спектакъл и съответно „Кухня“ не е просто обикновена кухня.

„Огънят е силен, приборите блестят, чашите са готови да зазвънят. Кухнята е затихнала в очакване преди поръчките да завалят.“, гласи началото на поканата. И продължава: „Работата в кухнята е екипна, но вашето преживяване като наши гости може да ви отведе в неочаквани индивидуални посоки. Вечерята ще е с продължителност един час. Впуснете се в кулинарното приключение и бъдете готови да ни последвате в търсене на перфектната комбинация от вкусове…“

Част от вкусовете, които публиката може да опита в „Кухня“

В „Кухня“ човек може да влезе по два начина – с предразсъдък и страх или с любопитство като на гореспоменатата котка. Аз избирам второто. Решавам, че ще вляза в „Кухня“ без да чета, слушам и знам нищо по въпроса. Доверявам се, че Коста Каракашян (за пореден път) ще ми поднесе нещо, което най-малкото ще ме изненада.

„Кухня“ се развива в пространство, което е предназначено за други цели, а не за танци. Или поне така си мисли човек първоначално. Всичко лепне, като тайна и някакъва изненада, от мига, в който хостесата те взима и те настанява, до мига, в който влизаш в първото помещение. Изначално всичко напомня на филма „Менюто“, където Рейф Файнс решава да нагости и накаже заслужилите според него. В „Кухня“ положението е по-различно. Влизаш в историята и оставаш в нея, докато пред теб се сменят сюжети, танцьори, места. 40 минути динамика, които ти се струват като 10, но в които има изненади и обрати, а накрая дори получаваш награда.

„КУХНЯ“ е спектакъл, който създадохме заедно със сърежисьора и драматург Антония Георгиева и майстор-сладкаря Александър Цеков. Първият импулс дойде от любовта ми към имърсив театъра, който потапя публиката в едно преживяване и ги прави активни участници. Голямо вдъхновение за мен са такъв тип преживявания като Sleep No More, имърсив спектакъл, който гледах няколко пъти докато бях студент в Ню Йорк. Мечтаех да направим нещо подобно и с Александър и Антония решихме да потопим публиката в мрачната страна на професионалната кухня, стъпвайки на истории и преживявания от живота на Александър.“, казва ми Коста Каракашян, когато го питам откъде е дошла идеята за спектакъла.

„Кухня“ е имърсив спектакъл, в който публиката е точно толкова важна, колкото и участниците в него. Някой по-консервативен би се притеснил. Поне в началото. Очакваш да видиш „Кухня“ на чужди сцени, но ето че все пак той се случва и у нас.

“КУХНЯ” пресъздава нажежената обстановка и динамика в професионалната кухня, като дава експресия на екстремните ситуации, които обикновено остават скрити за посетителите. Искаме да разтърсим и да изненадаме публиката с една палитра от емоции и нажежени случки. Като хореограф на спектакъла (в колаборация с танцьорите) дадох посока да изследваме чрез танца баланса между красотата и елегантния почерк присъщи на кулинарията и тъмните и грозни части от нас, които крием от останалите. За Александър беше важно и чрез драматургията да засегнем темата за менталното и емоционално здраве, като част от живота на професионалния готвач и нуждата да се грижим и да пречистим себе си, за да можем да изявим светлата си страна.“, добавя Коста Каракашян.

„Кухня“ се игра до края на април, а от септември екипът има идея да го разшири и със сигурност да се завърне, за да го изживеят и онези, които не са могли в първия му сезон.  „През тази година с подкрепата на Национален фонд „Култура“ създадохме още един имърсив спектакъл „Призказки в Космоса: Неземни тайнства“ и планираме още дати и за двете преживявания през септември и октомври. Междувременно продължаваме активно да експериментираме с формата и съдържанието на имърсив спектаклите и ни предстоят интересни провокации свързани с няколко литературни произведения, както и преживяване в хотел. Вече официално дадохме начало на танцовата трупа Karakashyan & Artists и нямаме търпение да трансформираме всякакви разнообразни пространства през следващия сезон.“

Препоръчвам „Кухня“, за да излезете от зоната си на комфорт. И да преживеете нещо, в което има храна за ума и за тялото. Не се плашете, а влизайте смело.

Spread the love
More from Зорница Аспарухова
„Белият лотос 2“: Страх и похот в Сицилия
Признавам си честно и почтено, без бой и без недомлъвки, че първият...
Read More
0 replies on “Да влезеш в „Кухня“ на Коста Каракашян”