Севдализа: Покой сред хаоса на света

Странна, неконвенционална, излизаща извън рамките на „нормалната“ поп музика. Ако сте слушали песните и сте гледали клиповете ѝ, трудно може да ги забравите. Звученето ѝ не се побира в етикети – обикновено го описват като експериментален поп с влияния от Изтока и Запада, микс от стилове като трип-хоп, нео соул, пънк, алтърнатив, грайм и R&B, сравняват я с Бьорк по нестандартност. Що се отнася до клиповете, те са толкова концептуални и хипнотични, че приличат на съновидения. Музика, визия и философски послания – това е магията на Севдализа.

Родена в Техеран през 1987 г., Севда Ализаде емигрира заедно със семейството си в Холандия, когато е едва 5-годишна. Израства между две култури, толкова различни една от друга, колкото са денят и нощта, и тази космополитност се отразява по-късно в творчеството ѝ. Говори 5 езика, тренира баскетбол и само крачка я дели от професионална спортна кариера. Завършва магистратура по комуникации, но всъщност музиката е това, което я тегли – в началото само като текстописец (пише текстове от 7-годишна), а в 20-те си години и пропява. Влечението към изкуството е в гените ѝ – произлиза от семейство на поети и музиканти, а майка ѝ е художничка.

Севда няма никакви детски спомени от Техеран. Връща се в родината години по-късно с европейски паспорт в джоба като член на Националния отбор на Холандия по баскетбол. Там я осенява и идеята да посвети живота си на музиката. „Отначало в главата ми изникна концепцията – спомня си тя. – Знаех съвсем точно какво искам: имах потребност да изразя музиката отвътре, като сблъсък между древноизточните ми корени и хиперсъвременния свят, в който живея.“

Докато пътешества из Иран, преоткрива древните вярвания и духовни ритуали, оставили отпечатък върху личността ѝ, макар да е била откъсната от тях още в ранното си детство. „След това пътуване разбрах за себе си, че голяма част от това, което сме като хора, произлиза от несъзнаваното – разказва певицата. – Например мелодиите и текстовете, които пиша, израстват от само себе си от персийските ми корени и дават плод – песни, които вероятно за мнозина изглеждат екзотични.“

И те наистина са екзотични като самата Севдализа и драматичното ѝ излъчване – дълга черна коса, изпълнен с горест поглед. Източните мотиви в музиката ѝ се преплитат със социални послания за ролята на жената в обществото, ислямофобията и расовите конфликти. Като една съвременна Шехерезада Севдализа разказва истории, които идват дълбоко от сърцето, и ги облича в енигматични визии. Според думите ѝ музиката и текстовете извират направо от подсъзнанието. „Медитацията и импровизираните танци ми помагат да изчистя съзнанието си от всичко излишно, да настроя ума си и да се фокусирам. Голямо влияние върху творческия процес оказва и начинът на живот, храната, която ям – аз съм веган. Много ефективен начин да се настроя за създаване на музика за мен е цигун, китайска система от дихателни и физически упражнения. Харесва ми да откривам древни практики от различни култури и от тях да изграждам собствена система за занимания с изкуство“, споделя тя.

Spread the love
Публикувано от
Още от Дона Делова

Мълчаливите гиганти от Рапа Нуи

Един от най-загадъчните острови в света мами въображението на пътешественици и на...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ