Летен книжен клуб на D!VA

Голямото лятно четене е като голямото лятно почиване – задължително е.

Ние събираме няколко заглавия, които са ни впечатлили, шокирали и вдъхновили. Стават за четене по всяко време, както на плажа, така и на други по-бурни места.

Сборникът „Голи и солени (морето преди бетона)“ със съставител Жанина Драгостинова се състои от 23 истории, които ще ви върнат в годините, когато рокендролът беше млад, дюните – неразорани, немкините – от ГДР, а леките коли – тежкотоварни.

(изд. Кръг)

Победител в наградите Goodreads в категория „Романтика“ за 2021 година и сензация в социалните мрежи „Срещи по време на ваканция“ от Емили Хенри е романът за лятото, от който всеки има нужда! Алекс и Попи се познават от 12 години. Приятелството им разцъфва след едно споделено пътуване като студенти, при което двамата откриват, че няма нужда да си приличаш с някого, за да го почувстваш близък. Вдъхновен от любимия филм на Емили Хенри – „Когато Хари срещна Сали“, романът „Срещи по време на ваканция“ е история за приятелство, прераснало в любов.

(изд. СофтПрес)

Някои жени получават всичко. Други получават всичко, което заслужават. На Амбър Патерсън откровено ѝ е писнало да бъде никоя: обикновена, незабележима жена, която сякаш се слива с пейзажа. Заслужава повече – живот, изпълнен с пари и власт – точно като този на русокосата синеока богиня Дафни Периш. За всички в околността Дафни – дама от висшето общество и филантроп – и съпругът ѝ Джаксън са двойка като от приказките. Завистта на Амбър би я изяла отвътре… ако нямаше добре обмислен план. 

(изд. Benitorial)

В този интелигентен и всепоглъщащ дебютен роман една амбициозна майка загърбва кариерата си в света на изкуството, за да си стои у дома с новородения си син – но действителността не отговаря на онова, което си е представяла. Две години по-късно тя влиза в банята, за да се скрие за малко от майчинските си задължения – и открива едно петно гъста козина отзад на врата си. Скандално оригинален роман за изкуството, силата и женствеността, предрешен като сатирична вълшебна приказка, „Нощната кучка“ ще ви накара да виете от смях и от осъзнаването, че сте преживявали същото.

(изд. Orange Books)

Безмилостна антиутопия, колкото брутална и алегорична, толкова фина и реалистична, една визия за бъдеще, в което човекът е бил поставен на изпитание и не е успял да съхрани ценностите си. Смъртоносен вирус атакува животните, изкуствените протеини не задоволяват нуждите и правителствата прибягват до немислим дотогава „изход“. Немислим не защото не се е случвал, а защото никога преди това не е бил легализиран и насърчаван. Процъфтява индустрия за отглеждане и размножаване на хора. Индивидът и обществото вече са освободени от вина, отговорност и съвест. Романът е сигнал за тревога срещу манипулацията и заплахата от тотално и необратимо израждане на човечеството.

(изд. Рива)

„Където пеят раците“ на Дилия Оуенс е една от най-четените и най-търсени книга в класацията на Амазон. Романът няма да  остави и вас равнодушни, ще ви увлече с красивата поетична история, с лекия си изчистен стил, с шеметната си фабула с неочаквани обрати, с трогателния образ на малката Кая, изоставена съвсем невръстна първо от майка си, която си тръгва, без дори да се обърне, после от братята и сестрите си и накрая от баща си, несретника, който отмъщава на най-близките си за своите провали. Книга за свободния дух, за смелостта да оцелееш в един враждебен свят, за доблестта и достойнството като върховна човешка ценност.

(изд. Лабиринт)

Краят на Първата световна война е оповестил началото на ново време не само в икономическия и политическия живот на Европа. На сцената на културата също ври и кипи – освободени от ужаса на окопите и от мисълта за утрешния хляб, твoрци търсят нови вдъхновения. Съдбата среща Гала и Салвадор, севера и юга, тя – женена и 10 години по-възрастна, той – млад и свободен, и ги свързва в една невъзможна любов. Тази връзка не успяват да разкъсат нито житейски трудности, нито злонамерени хора, „докато смъртта ги раздели“.

(изд. Емас)

В първия сборник с новели на Джон Гришам свързващата нишка е законът, което не е изненада. Но трите брилянтни истории определено има с какво да изненадат и развълнуват читателя. „Завръщане“ ни отвежда обратно в окръг Форд – място на действието в няколко от романите и разказите на Гришам.  Героят на новелата „Ягодова луна“ Коуди Уолас е младеж, осъден на смърт за убийство, което не е извършил. В „Спаринг партньори“ двама млади адвокати наследяват фирмата на баща си, когато той влиза в затвора.

(изд. Обсидиан)

Всички знаят кои са Дейзи Джоунс& The Six. Но никой не знае каква е причината групата да се разпадне, и то точно когато е на върха на славата си.
Досега. Дейзи Джоунс израства в Ел Ей в края на шейсетте години на XX век. Промъква се в клубове по „Сънсет Стрип“, спи с рок звезди и мечтае да пее собствените си песни.  Рийд предлага великолепно написана история за секс, наркотици и рокендрол през 60-те и 70-те години на 20. век в този роман. Подражавайки на откровения стил на звездните биографии, прозата й е динамична, оригинална и често сурова в енергията си.

(изд. Intense)

Откъсната от света величествена къща високо в планината. Обеднял млад аристократ с убийствен неустоим чар. Храбро момиче, решило да разбули тайните, които преследват обитателите на къщата вече поколения наред и застрашават да погубят и тях, и него. Сякаш някаква свръхестествена сила ни кара да разлистваме страниците на тази толкова увлекателна книга за любов, магия и власт, която ни държи до края в напрежение и ни потапя в атмосферата на петдесетте години на миналия век.

(изд. Лабиринт)

Spread the love
More from divamagazine.bg
Спечели битката за неродените си деца
Една от най-влиятелните жени в телевизията София Вергара вече може да си...
Read More
0 replies on “Летен книжен клуб на D!VA”