Отиде си още една легенда в модата – Андре Леон Тали

Андре Леон Тали

Getty Images

Андре Леон Тали, модният журналист, който в продължение на десетилетия работи при Ана Уинтур в американския Vogue, е починал от сърдечен удар. 73-годишният пионер в индустрията работи рамо до рамо с големи имена като легендарната главна редакторка на Vogue Даяна Врийланд, както и Анди Уорхол в списание Interview. За известно време Тали е и редактор в Париж на Women’s Wear Daily.

Високият 180 см има значим принос като моден критик. Много хора умеят да откриват красотата, но Андре им помага да вникнат в нея и да я разберат. Казват за него, че по време на ревюта използвал магнетофон, за да описва колекциите в реално време. За разлика от повечето журналисти, които отделят време да проучват какви са референциите, Андре ги разпознава на момента. Същинска модна енциклопедия.

Тали и дизайнерът Джон Галиано, на когото е помогнал да си стъпи на краката в началото на кариерата му през 90-те (Getty Images)

Тали е роден във Вашингтон и е отгледан в Северна Каролина. С годините се нарежда сред един от най-разпознаваемите представители на модната индустрия. Именно той е човекът, който запознава бившата първа дама Мишел Обама на дизайнера Jason Wu. Тя носи негови дрехи в началото на управлението на съпруга си и така спомага за популяризирането на американските дизайнери.

Андре Леон Тали е главно действащо лице и в документалния филм The Gospel According to André (трейлър ще намерите в края на статията). Написва и два мемоара, в които разказва всичко за хората в индустрията като Ана Уинтур, Карл Лагерфелд и Наоми Кемпбъл до трудностите, през които е преминал, за да стигне дотук. Вторият от тях, The Chiffon Trenches, можете да поръчате от тук. В него той разказва как Уинтур е неспособна да покаже „обикновена човешка доброта“ и „никога не е имала истинско увлечение към дрехите. Нейната страст е властта.“

Наоми Кемпбъл и Андре Леон Тали на вечерята на V Magazine в чест на Карл Лагерфелд, октомври 2019 г. (Getty Images)

Ще бъде запомнен и като добър приятел. Модният дизайнер и негова близка от над 45 години Даян фон Фюрстенберг разказва, че когато известната главна редакторка на Vogue Даяна Врийланд имала проблем с очите си, Тали я посещавал, за ѝ чете книги.

Много хора изразиха тъгата си по повод смъртта на известния критик. Сред най-открояващите се бе посланието на настоящия главен редактор на Vogue Великобритания Едуард Енинфул: „Почивай в мир, скъпи Андре. Без теб нямаше да съм това, което съм. Благодаря за проправения път.“

Модният свят загуби твърде много големи имена през последната година. Албер Елбаз, Върджил Абло и Нино Черути (и то само преди няколко дни)… Не бива да забравяме хората с такъв принос в индустрията.

Spread the love
More from Ина Иванова
„Короната“ се завръща с шести последен сезон
Netflix обяви, че последната премиера на популярния сериал, вдъхновен от живота на...
Read More
0 replies on “Отиде си още една легенда в модата – Андре Леон Тали”