Шри Шри Рави Шанкар: Кой съм аз, е въпрос на зрелия интелект

Когато осъзнаеш, че си много по-голям от всички роли, които играеш, започва търсенето на себе си,  казва гостуващият в рамките на фестивала Art of living в София духовен учител, в събеседването с когото може да откриете отговорите на вълнуващи екзистенциални въпроси

Кои сме ние и какви сме?

Този въпрос е за милион долара. Кой съм аз, е въпрос, който сам по себе си е знак за зрялост, зрял интелект. Възникващ в нас, той показва, че сме станали по-зрели. Няма нужда да бързаш да намериш отговора, защото този въпрос е като превозно средство, което да те отведе навътре, за да изследваш това, което не си. Този въпрос сам по себе си ще премахне много паяжини около ума ти и ще разчисти пътя да изследваш кой си ти всъщност.

Дълго пътешествие е да разберем кои сме, какви сме. Но къде сме, какъв е този свят, изпълнен други с хора, други същества, откъде дойдоха те, има ли теория за произхода ни?

Като тригодишно дете сигурно всеки си е задавал въпрос какво е това? Къде отиват облаците? Изследователският дух е майката на научните иновации. Познанието за себе си и знанието за света около нас са безплатни и вървят заедно.

Древните цивилизации са имали този дух на изследване. Преди хиляди години те са предсказали, че Юпитер има 12 луни без телескопа Хъбъл. Това е чрез интуитивното – да навлезеш в себе си и да получиш познанието.Сега науката изследва когнитивните аспекти на мозъка, на нашия ум. С негова помощ можем да познаем много неща, които са отвъд петте сетива. Живеем в красива и щастлива ера, където науката се ръкува с древната мъдрост.

Надявам се да спрат да се ръкуват, а да се прегръщат, да се целуват и да правят любов…

Това е началото, първо се ръкуваме. Все още има малко колебание, но знаете ли, преди 40 години, когато говорех за медитация, духовност, йога, хората мислеха, че всичко това не е за масова употреба. А днес 2.5 милиарда души, почти една трета от населението на Земята, практикуват медитация, йога. Те разбраха, че трябва да ядат здравословна храна, да бъдат отговорни към околната среда. Преди 40 години не беше така. Ние трябва да поддържаме нашата планета, да я почитаме, да се грижим за почвата, водата, въздуха. Не можем да оставим планетата в разруха за идващото поколение.

В Перу вярват, че дърветата имат дух и могат да говорят, водите имат дух, самата Земя е дух, с който те могат да общуват. Същото ли е във вашата култура?

Да, в Индия има ангел за всяко дърво. И дърветата биват приятелски или враждебно настроени. Не знам дали сте наясно, че един учен в Япония е направил изследване на водата и е видял как водните молекули поемат емоциите ни. В Индия вярваме, че реките са свещени и живи, те имат дух.

Има ли история за произхода на Космоса, на Земята? Все пак историите са може би най-добрият начин да разберем нещата.

Всеки път, когато ми задават въпрос за произхода на нещо, аз питам само може ли да ми кажете коя е началната точка на топка за тенис? Коя е началната точка на кръга? В окръжността всяка точка е начало и всяка точка е край. Така че на практика няма начало, няма край. Това е сферично мислене. Ние сме свикнали да мислим линейно, искаме всичко да започне някъде и да свърши някъде. Ако поставите писалка в чаша вода, писалката изглежда така сякаш се е огънала надясно. Кога започна тази оптична илюзия?

Когато започнеш да я наблюдаваш…

Ако не я наблюдаваш, все още ли ще е там? Илюзията не е нещо, което има начало. Това е външен вид, а външният вид няма раждане.

А какво е това, което наистина искаме? Защото ние преследваме нашите тръпки, богатства, удоволствия и избягваме болките, неудобствата…

Ако попиташ дете какво иска, то е бонбон, шоколад.

Ако попиташ същото тийнейджър, ще ти отвърне:  “О, искам приятел, гадже, приятелка…” По-възрастният индивид иска работа, семейство, пари… Преследването на нещо продължава, докато

наистина осъзнаеш, че си много по-голям от всички тези роли, които играеш. Тогава започваш да питаш кой съм аз? Каква е целта на моя живот? Накъде отивам в този свят? Когато стигнеш до този етап, отпусни се. Търсенето започва и не е много далеч да намериш себе си.

Какво можем да направим, за да помогнем на света в момента?

Иска ми се този въпрос да изникне в ума на поне половината от населението. Когато те разберат  какво можем да направим, ще излезем от егоистичната черупка, в която се затваряме и ставаме безчувствени към другите. Какво можем да направим, за да стане животът ни по-добър? Как можем да спасим планетата? Как да допринесем за растежа на духовното съзнание, събуждащо хората около нас? Според мен най-напред трябва си представим общество без насилие и стрес.

Ако погледна 40 години назад какво беше Америка и какво е днес – толкова много хора са се самоубили тази година. 400 медицински специалисти са сложили край на живота си. Хората, които трябва да спасяват живота на другите, отнемат собствения си живот! Това е сигнал, че има сериозна нужда от духовно повдигане. Финото ни тяло, финият ни ум се смаляват, енергията се свива, тогава се чувстваш депресиран и се свиваш още повече. За да се върнеш в нормална позиция, има дихателни упражнения. Тогава енергията ти се разширява. Забелязали ли сте, когато сте щастливи, какво е усещането? Нещо у вас се разширява. И може да го запазите разширено. Дишането помага на човека да разшири своята енергия. А като последица склонността към нанасяне на вреда на себе си или на другите изчезва. Трябва да се фокусираме върху създаването на свят без насилие, без стрес.

Познавайки освобождаването от инхибиране на ума, виждате ли сила, която противостои на доброто, или съществува просто общо невежество?

Бих казал по малко и от двете – егоизъм и невежество. Ние не сме обучавали нашето население как да се справя с ума. Научили сме хората на дентална хигиена, но не и на ментална – как да запазите ума си свободен от задръжки. Има проповеди – обичай ближния си, помагай на всички. Но нищо конкретно и практично, за да могат хората да постъпват правилно. Образованието в областта на психичното здраве или самото психично здраве е вид табу. Да научим за седемте слоя на нашето съществуване, за нашето тяло, дух, ум, интелект, памет, его и нещо, което надхвърля нашето его, може просто да направи живота ни много по-добър.

Какво е толкова привлекателно в новите идеи, което кара хората да забравят старите?

Толкова много научни открития са направени в Америка, както никъде другаде. Но древната мъдрост идва от Изток и е от полза за целия свят.

Бетовен е от Германия, но целият свят се радва на музиката му. Ситар е от Индия, но е популярен навсякъде по света. Защо не приемаме мъдростта и защо се страхуваме от нея? Като ядете датски бисквитки, няма да станете скандинавец, ще продължите да бъдете американец. По същия начин,   каквато и религия да следвате, може да се възползвате от цялата мъдрост на света. Не мислете, че Буда е от Индия и будизмът е само за Индия. Исус е от Йерусалим, това не означава, че е само за Йерусалим, целият свят е приел неговото учение. Всичко е наше, имаме една планета Земя и цялото разнообразие от култури принадлежи на всички ни. Тази собственост може да ни направи глобални граждани.

Каква е целта на вашите пътувания и беседи?

Две години пандемия и след това тази война и  инфлацията създадоха у хората униние и безнадеждност. Искам да раздвижа енергията им, да ги накарам да осъзнаят, че можем да направим нещо, ако поставим цялото си намерение в една линия – “Аз настоявам за мир”. Колективното намерение на толкова много от нас определено ще окаже влияние върху световното съзнание. Така че това е причината да обикалям от град на град,  карайки всички да се изправят в подкрепа на мира.

Седнете, влезте навътре в себе си, медитирайте и след това се изправете за мир.

Включи се в „Шесто чувство“ – единствено по рода си събитие, и се срещни с дълбочината и любовта на учителя Шри Шри Рави Шанкар.  29 юли в киноцентър Бояна! Повече за събитието на: https://srisri.bg/

Spread the love
Written By
More from DIVA
Къде е късметът в годината на Черния Воден Тигър
Тигрите са непредсказуеми, точно като събитията, с които ще е наситена 2022-ра...
Read More
0 replies on “Шри Шри Рави Шанкар: Кой съм аз, е въпрос на зрелия интелект”