Зорница Иларионова: Музиката не е част от моя живот, тя е целият ми живот

Цигуларката от класа на проф. Захар Брон, при когото са учили бележити инструменталисти като Дейвид югрет и Вадим Репин, на 27 години вече знае какво е пез теб да минава божествената енергия

„Полет  чрез музиката“ е първият албум с класическа музика и виртуозното изпълнение на цигулка на младата, талантлива и невероятно красива българка Зорница Иларионова. Възпитаничка на Националната музикална гимназия в София, дипломант на знаменития цигулар проф. Захар Брон в Музикалната академия в Мадрид и НБУ, тя е прелестно създание, което завладява сърцата и душите на публиката със своето божествено вибрато и летящ дух.

Какво е да си на 27 години и да си доказан виртуоз изпълнител?

За мен винаги ще бъде недостатъчно това, което постигам, и винаги ще имам нови мечти и стремежи. По-скоро знам какво не съм успяла да постигна все още. Музиката не е част от моя живот – тя е целият ми живот, и съм безкрайно благодарна и щастлива, че съдбата ми е дала шанс и възможност да се занимавам с такова велико нещо.

Успя ли да изживееш младостта си?

Като малка много обичах да рисувам и се занимавах с изобразително изкуство, посещавах в Плевен школата „Колорит“ с ръководител Мая Янаниева. Спечелих дори две награди като художничка в Япония и в Китай. Медалите си ги пазя и до днес, но, за съжаление, нямам никакво време да рисувам и не успях да постигна повече в тази област.  

Откъде тръгва Зорница?

Родена съм в Плевен. Започнах да свиря на четиригодишна възраст в музикалното училище. Майка ми, Благородна Танева, е преподавател по цигулка. Вкъщи винаги се свиреше на цигулка. Идваха нейни ученици. Аз слушах, постоянно бях около нея, много ми харесваше звукът на цигулката и най-вече как изглежда. Много интересен и красив инструмент. Бях намерила една много голяма цигулка на мама, облякох дълга концертна рокля, застанах пред огледалото и си представих как съм в голяма концертна зала със симфоничен оркестър и свиря толкова прекрасно, колкото и учениците на майка ми. И много исках, не ѝ давах мира, молех я да ме научи да правя вибрато. Веднъж тя беше влязла в банята и се беше заключила, а аз ѝ показвам как вече мога да правя вибрато. При малките деца е изключително сериозен проблем вибратото. Ако не научат още от съвсем ранна възраст да го правят правилно, следват проблеми, стягания и други. И тя каза: „Ще кажа на професор Минчо Минчев, че правиш лошо вибрато. Като изляза от банята, ще те науча.“

И започна да учиш при майка си?

Да, при нея. Тя е много строга към другите си ученици и изключително, в пъти повече към мен. Аз много й вярвах и продължавам да ѝ вярвам. Имали сме спорове, стигали сме до страхотни скандали. Тя имаше едно изискване: „Когато сме вкъщи, на разходка или на море, аз съм майка ти. Застанеш ли пред мен с цигулка в ръка, спирам да ти бъда майка, аз съм твоя педагог в момента и ти ще ме слушаш и ще изпълняваш, ако искаш да вървиш напред. Ако не, ще те преместя при друг преподавател и там прави каквото си искаш. Повече няма да се интересувам от твоето професионално развитие.“

Ти успяваше ли да разграничиш отношенията си с нея като родител и педагог?

Много ми беше трудно. Повече ми тежеше отговорността, че съм детето на Благородна Танева и трябва да изляза на сцената пред нейните колеги, пред музиканти и да защитя нейната педагогическа работа. Затова винаги съм се отнасяла с отговорност и респект и никога не е имало глезотии.

След завършване на музикалното училище в София си постъпила в Кралската академия в Мадрид при професор Захар Брон.

Да, той е легендарен педагог – преподавател на великите цигулари Максим Венгеров, Вадин Репин, Дейвид Гарет като дете е учил при него. Проф. Брон е руски евреин от Новосибирск. Историята му е много интересна. Той заминава да преподава в Германия, в Любек, след като Вадим Репин печели първа награда на конкурса „Кралица Елизабет“, и тогава започва неговата голяма педагогическа кариера.

Spread the love
More from Вида Пиронкова
Ерсин Мустафов: Не може вечно да вали
Паралелно с JEREMY?, вокалистът на групата Ерсин Мустафов, който свири и на...
Read More
Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *