Брус Уилис: Свободен да бъде себе си

Диагнозата афазия сложи край на кариерата на актьора, но постави живота му в нова фаза – на хармония, любов и спокойствие

Насмешливата полуусмивка, дълбокият глас, белият потник, подчертаващ раменете и голата глава – всичко това е арсеналът, с който Брус Уилис се бори със злото, печели сърцата на красивите жени и трупа милиони в банковата си сметка. Тази картина обаче остава в киноархивите, защото тази пролет актьорът обяви края на професионалната си кариера. Причината е заболяване, което му пречи да запаметява и да възпроизвежда репликите си. То се нарича афазия и е вследствие на увреждане на лявата половина на мозъка. Води до смущение в говора, но не и в мисленето. Мисловните процеси и интелектуалните способности на човека или изобщо не са засегнати, или са, но в съвсем малка степен.

„Нашият обичан Брус има известни здравословни проблеми – наскоро беше диагностициран с афазия, която затруднява когнитивните му способности. В резултат от това и след обстойно обсъждане Брус прекратява кариерата си, която за него означава толкова много“, се казва в официалното съобщение на семейството му.

Семейството – любимите жени на Уилис, отново са около него в този тежък момент и му показват своята подкрепа. Несъмнено той ще има нужда от нея, след като се налага да слезе от екрана и да изостави толкова много планирани проекти. Загубите са не само финансови, но и емоционални. Какво е да започнеш да живееш отново на 67? Брус има намерение да открие отговора на този въпрос, докато почитателите му се потапят в архивите на неговата суперуспешна кариера.

Дефектът, който се превръща в ефект

Макар новината за състоянието на Уилис да шокира почитателите му по целия свят, тя далеч не е тайна за Холивуд. Още преди няколко години сред филмови екипи и колеги на звездата се зашушука, че той не е в най-добра форма. В началото за причина бе нарочен алкохолът. Брус веднъж вече се е борил със зависимостите и допускането, че те са се завърнали, не беше безпочвено. В същия период звездата започна да се появява все по-често в компанията на бившата си съпруга Деми Мур вместо в прегръдките на младата си жена Ема и това наведе на мисълта, че е възможно семейни проблеми да са го тласнали към чашката.

В периода на пандемията Брус на няколко пъти изчезваше от полезрението на журналистите, после се появяваше в неугледен вид, живееше по хотели или при бившата си. Всичко подсказваше, че на плещите му е легнала някаква дълбока драма. Обявяването на афазията успокои духовете, но и напомни интересна подробност от биографията му. В тийнеджърските си години красавецът заеква и това му носи много притеснения и подигравки от съучениците. Когато обаче застава на сцената, речта му тръгва гладко. Толкова гладко, че го избират за президент на класа – представител на учениците в администрацията на гимназията, която се занимава с правата им.

„В началото ми беше интересно и се чувствах важен, но после исках като всички момчета да не ме занимават с нищо и просто тайничко да си пуша“, ще разкаже след години Уилис.

Важното обаче е, че от този момент нататък театърът има специално място в сърцето му. Избира да следва актьорството за своя кариера, но като дете на бивш военен и банкова служителка осъзнава, че няма да е лесно.

Роден в Западна Германия през 1955 г. и ситуиран в малко градче в Ню Джърси, за него Холивуд е недостижима мечта. След гимназията започва работа като охранител във фабрика, после и като частен детектив. Интересно е, че опитът му в тази професия го отвежда и към първата му роля няколко години по-късно.

Точно 11 отказа от телевизия ABC бележат старта в кариерата на Брус. Упоритост е качеството, което го води на кастинг за сериала „Съдружници по неволя“ за 12-и път. Дотогава Брус вече е получил актьорско образование в колеж, но животът в Манхатън го е принудил да работи като барман и да спи в мизерни квартири.

На прослушването се явява заедно с още 3000 кандидати. Много от тях с известен телевизионен опит. Брус има само две малки роли зад гърба си, които дори не са отбелязани в края на надписите на филмите. Това, което носи обаче, е огромна доза секспил. „Колеги, не зная дали това момче е актьор за телевизия, не зная дали става за главна роля, но докато го гледам, ми иде да му скоча“, отбелязва една от кастинг режисьорките на сериала и с това определя мястото на Брус в него. „Когато влезе в стаята, той просто изсмука целия въздух. Така действа неговата енергия“, описват по-късно всички, които работят с Уилис, с нескрито възхищение от качествата му.

Историята в „Съдружници по неволя“ проследява екип частни детективи, принудени да работят заедно, за да запазят практиката си. Комбинация от драма, комедия и романс, класическа пародия, поредицата приковава вниманието пред малкия екран и трупа висок рейтинг. Партньорка на Уилис в 65-те епизода, които стават тотален хит, е актрисата Сибил Шепърд. Тандемът им се превръща в любим на зрителите, които го гледат в продължение на пет сезона. Пристига предложение и за шести, но Уилис отказва да поднови контракта си. Иска по-голямо предизвикателство. А и се чувства достатъчно финансово независим, за да може да си го позволи. За петте си години в „Съдружници по неволя“ получава чекове на обща стойност над 5 милиона долара. Това, което обаче му липсва, е голямото кино. И то идва при него със „Среща на сляпо“ и Ким Бейсинджър. Пътят е широко отворен за един млад, красив и много интригуващ актьор, какъвто е 32-годишният тогава Брус.

Белият окървавен потник

Доказвайки комедийните си умения в „Съдружници по неволя“, показвайки константност пред камерата, Брус получава предложение да се снима в екшън лентата „Умирай трудно“ през 1987 г. Действието е изпълнено с каскади, рисковани сцени, много адреналин и драматични моменти, а Уилис държи да играе почти през цялото време без дубльор. Опасностите не го плашат, а му помагат да влезе по-убедително в ролята на герой и спасител. Роля, която напълно ще преобърне представите за него до този момент.

Емблематичното му появяване в бял окървавен потник е от онези моменти в киното, в които се твори история. При това не само филмова, но и модна. Години наред този рафиниран образ на съвършения герой обикаля снимачните площадки в опит легендарното участие на Брус да бъде преповторено. Разбира се, друг няма как да се похвали с този успех, но за това пък продълженията на „Умирай трудно“ са точно пет. Финансовото измерение на триумфа е близо 1 милиард долара (първите 3 части са донесли 700 милиона от тях), а това превръща Уилис в звездата с най-високия хонорар в Холивуд за началото на 90-те години. Той може да получи всяка роля, която пожелае. Режисьорите се надпреварват да го ухажват, а колегите му нескрито му завиждат. Брус живее на толкова забързани обороти, че за следващите 10 години му се налага да участва в 30 филмови проекта. Това включва няколко култови като „Криминале“, „Армагедон“, „Петият елемент“, „Шесто чувство“, „12 маймуни“, „Закуска за шампиони“… Списъкът е дълъг, а сумите – толкова щедри, че той успява да си хареса огромно имение и да изкупи още няколко къщи в провинциалното градче Айдахо. Там се крие от папараците, които го следват по петите, от шума на партитата за премиерите или от постоянните снимки, които изпълват графика му.

Напрежението казва тежката си дума и Брус посяга към алкохола. Периодът е тежък за всички в семейството му, но най-вече за съпругата му по това време Деми Мур. Обърнала гръб на собствената си кариера в името на трите им дъщери, тя вижда как любимият й потъва. Дори с подкрепата, която му оказва с грижите за всичко, Деми не успява да се справи с новото увлечение на Брус – водката.

Макар да решава завинаги да спре алкохола още през 1988 г., след многобройни скандали, сред които и шофиране в нетрезво състояние, актьорът малко по малко се връща към консумацията му заради светските си появи. Чаша шампанско, един коктейл, няколко глътки уиски… Докато се усети, вече е целунал гърлото на бутилка водка и се налива с нея в дома си. Гледката е неприятна, но по-лошото е, че води лавина от събития след себе си. Едно от тях е флиртове и изневери с колежки от снимачната площадка. До днес имената им са по-скоро догадка, но Деми Мур признава, че е имала своите недоказани подозрения. Актрисата разказва в своята автобиография подробно за ужасния период, в който решава да го изненада на снимки и усеща, че сякаш е попаднала на сцена на изневяра.

„Когато той тръгна да снима “Хъдсън Хоук”, бяхме в много несигурни отношения. Реших да го изненадам на снимки и през цялото време имах чувството, че допреди малко е вилнял наоколо. Беше напрегнато и странно. Имаше просто неща, които не изглеждаха правилни“, пише звездата в мемоарите си.

В друг инцидент Мур казва как е подозирала, че Уилис е спал със звездата на “Момчетата от Медисън авеню“ Джуниури Джоунс. Тя има малка роля в един от филмите му и Мур смята, че са имали афера на снимачната площадка през цялото време.

Spread the love
Tags from the story
More from Надя Костова
Галена: Неловко ми е да ме хвалят
Събота късен следобед в средата на септември. Галена тъкмо е приключила снимки...
Read More
0 replies on “Брус Уилис: Свободен да бъде себе си”