За кожата на шестима мъже

„Не е честно по отношение на мъжете техните голи тела да не се показват по същия начин като женските  и винаги да се налага нещо да прикриват“, казва за D!VA немската фотографка Надин Динтер. За своята изложба в галерия HAZEGALLERY в Берлин от 1 до 29 октомври тя разголва пред обектива шестима мъже в хотелска стая.

Do Not Disturb

Малко след закуска, докато най-добрата сутрешна светлина влиза през прозореца, поредният модел се качва в хотелската стая на немската фотографка Надин Динтер. За основните детайли е постигнато предварително съгласие, договорите за сътрудничество са подписани и дори задължителните антигенни тестове – направени. В продължение на няколко часа фотографката насочва своята камера LeicaSL2 към голото мъжко тяло. Без изкуствено осветление и без нужда от асистент. Сега близо петдесет кадъра на торсовете на шестима мъже, снимани между януари и април 2022 г., за първи път се показват в самостоятелната изложба Torso Reloaded, Photographsby Nadine Dinter в HAZEGALLERY в Берлин. Фотографиите са в два размера (30х45 и 60х90 см).

„В хотела нямаха представа за снимките. Никога не ме попитаха, въпреки че за кратък период на няколко пъти наемах същия апартамент. Вече знаех по кое време и как точно влиза светлината. Обичам да снимам с естествена дневна светлина, защото кожата изглежда най-добре. Така или иначе на снимките хотелът не е разпознаваем, а и аз си вършех работата съвсем дискретно“, казва Надин за D!VA. Тя винаги отива предишната вечер, за да навлезе в творческо настроение. Вечеря леко, взема вана, докато слуша любимата си музика, на другата сутрин „закусвам и влизам в ролята на фотографка“. 

За кожата на шестима мъже

От галерията първо предлагат на Надин да организира тяхна изложба. Скоро я канят вместо това да представи своя собствена и дори ѝ дават картбланш да избере съдържанието. И все пак, когато тя за първи път им представя идеята си за голи мъжки торсове, от галерията отвръщат: „Трябва да обсъдим с колегите!“  Проектът е приет с ентусиазъм, а тя се заема с неговата реализация. Всъщност началото е точно преди десет години. Тогава Надин работи върху изложба на американския фотограф Кристофър Макос, дългогодишен приятел на Анди Уорхол. Сред неговите спътници е и еротичният модел и татуист Бенджамин Годфре, който се оказва голям почитател на Уорхол. Двамата с Надин спонтанно решават да пресъздадат легендарната серия Torso на Уорхол от 1977 г. В хотелска стая фотографката снима около двеста черно-бели фотографии за един ден, от които накрая избира четири. Оттогава почти винаги, когато показва тези снимки, получава въпроса няма ли още!

В края на миналата година Динтер решава да снима продължение. Първо получава съгласие от трима познати да ѝ позират, другите наема от агенция за модели. Сред мъжете са професионалният модел Бенджамин Кюнемунд, фотографите Александър Шуктуев и Траеги, както и борец, фитнес инструктор и компютърен специалист. С всички подписва по два договора с гаранцията, че ще имат право на одобрение на финалните кадри. Един от вече потвърдилите участие отпада в последния момент, заразен с коронавирус или „може би се уплаши в последния момент“. С друг установяват, че татуировките му са прекалено индивидуални. Той настоява снимките да бъдат орязани, докато в един момент Надин вече не е убедена в резултата и по взаимно съгласие решават да отпаднат. Надин вече има списък с няколко нови желаещи да участват в бъдещ неин проект.

Секси по желание

Докато Уорхол снима главно предната и задната част на мъжките модели в тесен кадър отблизо, с по-широкото рамкиране Надин дава повече пространство на „различните типове тяло на сегашното поколение мъже. Исках не просто да ги снимам голи, а да уловя индивидуалните им жестове, пози, да покажа техни лични характеристики като татуировки, белези и мускулатура. В същото време им дадох голяма свобода да решат колко секси искат да се покажат. Създадох много приятна, интимна и сигурна атмосфера“. 

„В дългата си кариера в света на фотографията съм видяла толкова много голи женски тела. Струва ми се, че не е честно по отношение на мъжете техните тела да не се показват по същия начин и на снимки винаги да се изисква от тях да си сложат ръката или някакъв предмет отпред, за да не бъде изцяло гола фотография. Ще се радвам, ако допринеса да има повече гола мъжка фотография, защото телата им са също толкова красиви, колкото и женските –  казва Динтер. – Попадала съм и на работи на жени, снимали голи мъже, но имам усещането, че не са направили последната стъпка. Исках да направя силни секси образи, които са независими от пола както на моделите, така и на фотографа. След това да ги оставя на собствената фантазия на всеки зрител.“

Според нея оригиналните торсове на Уорхол през 80-те години на ХХ век предизвикват далеч по-силна реакция, отколкото нейните. „Днес не се скандализираме толкова до голяма степен защото вече сме изложени на огромно изобилие от образи. А и нали преди няколко години се появи този тренд в социалните мрежи, където всеки се снимаше и постваше гол.“

С апарат Praktica от дядо

Първия си фотоапарат Praktica Надин получава на 16 г. от дядо си. Започва да снима най-вече портрети и скулптури в гробищата, които й се струват „почти като живи“. Всъщност с продажбата на своя серия снимки с ангели плаща част от следването си. Работи като фотограф за различни издания и успоредно създава пиар бизнес в областта на фотографията. Тя представя някои от водещите германски галерии, включително и Фондация „Хелмут Нютън“. Като фотографка Надин Динтер е представена от akg-images.

Spread the love
Tags from the story
Written By
More from admin
Захари Карабашлиев: Вярвам, че съвпадения не съществуват
Мисля, че единственият начин да остареем по-мъдро е, ако живеем по-мъдро, споделя...
Read More
0 replies on “За кожата на шестима мъже”