Тео Янсен: Абсурдната красота на изкуствения живот

Плажните зверове на холандския скулптор местят крачетата си между науката и изкуството и хвърлят по един поглед към живия свят, колкото да ни напомнят, че няма невъзможни неща

Може би сте виждали клипове с неговите кинетични скулптури в интернет. Огромни механични създания, подобни на мутирали извънземни стоножки, които бавно пъплят по крайбрежието, задвижвани от силата на вятъра, и събуждат смесени чувства – от възхищение пред конструктивната мисъл  подобна на тази на Леонардо да Винчи, до леко потръпване пред необичайните, почти живи форми. „Изкуствен живот“ ги нарича и самият скулптор – бивш физик, превърнал се в художник. За него творческият процес не е създаването на съвършената машина, изплувала от въображението, а по-скоро еволюция като при всички живи същества. На всичкото отгоре последните версии на неговите Strandbeest (плажни зверове, от холандски) притежават своебразна интелигентност – те могат да променят посоката си на движение, когато докоснат вода, съхраняват енергията на вятъра, за да се движат дори когато няма естествен бриз, и се закотвят в пясъка, когато усетят наближаваща буря. Плажните зверове местят крачетата си между науката и изкуството и хвърлят по един поглед към живия свят, колкото да ни напомнят, че няма невъзможни неща.

От самото начало

Теодорус  Герардус Йозеф „Тео“ Янсен е роден на 14 март 1948 г. в Схевенинген, район на Хага на брега на Северно море и един от най-известните холандски курорти. Вероятно безбрежните обветрени пясъчни плажове и суровата красота на Северно море са били вдъхновението, което по-късно го е подтикнало да създаде кинетичните си скулптури. Малкият Тео се увлича еднакво от физика и изкуство и има талант и в двете сфери. В крайна сметка се записва да учи физика в Технологичния университет в Делфт, но го напуска през 1974 г., без да се дипломира. Още тогава участва в редица проекти, съчетаващи технология и изкуство. Както обича да казва, „стената между изкуството и инженерството съществува само в умовете ни“.

През 1990 г. Янсен започва работа по най-известния си проект – Strandbeest. Всичките му модели се базират на сложна система от свързани помежду си триъгълници, които превръщат ротация около ос в стъпково движение на шест или повече крака. По този начин скулптурите се придвижват много по-успешно, отколкото ако бяха на колела. Изградени от PVC тръби, дърво, плат и ципове, Плажните зверове са приспособени към средата и реагират на промените в нея. Мечтата на Янсен е да ги пусне по плажовете на стада, за да заживеят собствен живот.

Неочаквани вдъхновения

След като напуска университета, Тео Янсен насочва заниманията си повече към физиката. Списва и колонка за наука в национален ежедневник. Темата за еволюцията го вълнува изключително много. Първоначалната идея обаче е напълно практична – той иска да изработи скелет от PVC, задвижван от вятъра, който да загребва пясък от плажа и да го натрупва върху дюните като мярка срещу повишаването на морското равнище, проблем от особена важност в Нидерландия. Постепенно се увлича от възможностите, които предоставят този вид конструкции, и 30 години по-късно интересът му е все още жив, а възможностите – още повече и по-неочаквани. Той вече не създава машини с практически функции, а нови форми на живот.

Spread the love
Tags from the story
,
More from Дона Делова
Коледата – неизбежна
Съзнавам, че в духа на всеобщата предпразнична еуфория текстът ми вероятно ще...
Read More
0 replies on “Тео Янсен: Абсурдната красота на изкуствения живот”