Женско убежище

През последните години доби популярност терминът she shed. Преводът му е нещо като „женско убежище“, а измислянето му е в отговор на man cave, „мъжката пещера“, в която мъжете (ако имат късмет с достатъчно жилищно пространство) се оттеглят да гледат мач, да пият бира, да пушат пури, да се събират с момчетата и всякакви други техни си, мъжки неща.

She shed е нещо подобно, но за жени – място, където можем да избягаме за кратко от задълженията си, да си починем, да почетем или да се посветим на хобито си, без никой да ни разсейва. Man cave обикновено се намира в къщата, в мазе, гараж или таван и по-скоро носи усещането за бърлога. А she shed е куклена къща за пораснали момичета – малка градинска барака с най-разнообразно предназначение, разположена някъде на двора (логично, колкото се може по-далеч от виковете „мамооооо, готов съм“и „скъпааа, къде са ми чорапите“).

Защо

She shed все още не е популярен у нас, но ако сте от щастливците с двор, си струва инвестицията. Струва си дори ако нищо не правите в него, а просто искате да постоите половин час на тишина и да съберете мислите си. Днешните жилища, колкото и да са големи, в разпределението си не отчитат потребността от уединение и лично пространство на всеки от обитателите. Може да имате хол колкото стадион, но едва ли ще имате кабинет, будоар, ателие, стая за рисуване или каквото там ви е на сърце. Една малка барака в двора би ви излязла по-евтино и по-безболезнено от пристрояване на допълнителна стая или прекрояване на съществуващите помещения, а ползите за вътрешния ви баланс и благополучието ви са безценни.

Ако се чудите защо изобщо ви е притрябвало такова нещо и за какво може  да го използвате, ето няколко идеи:

Място за хоби. Ако обичате да шиете, да плетете, да рисувате, да правите сапуни, изобщо какъвто и да било вид творческа или занаятчийска дейност, тук може да държите материалите и пособията си, без някой непрекъснато да ви прави забележка, че заемат много място вкъщи. Упражнявайте хобито си на спокойствие и без чувство за вина.

Място за йога или медитация. Тишина, релакс, възможност да се свържете с вътрешното си Аз без нежелани зрители.

Място за четене или писане. Раят за всеки библиофил – пълна къща с книги и удобно кресло. А ако покрай четенето ви осени и вдъхновение за писане – отдайте му се без угризения.

Място за градинарство. Тук може да държите градинските си инструменти, дрехите за работа в градината, семената, торовете, масичка, на която да почистите зеленчуците, преди да ги внесете вкъщи. Или просто да си направите зимна градина.

Място за работа. Хоум офисът, изглежда, трайно се е настанил в реалността ни, така че защо да не бъде и малко по-приятен, особено през лятото? Идеално място за концентрация и особено за конферентни разговори, без риск от появяващи се внезапно в кадър деца.

Място за гости. Какво по-хубаво от това да поканите няколко приятелки на чаша вино и сладки приказки в собственото си убежище, където никой няма да ви слуша!

Място за цялото семейство. Не е казано, че she shed е само за бягство и уединение. Може да поканите и семейството си, стига да не злоупотребяват с гостоприемството ви – да си направите парти, да гледате филми или да си представяте, че сте на ваканция. И без това пътуванията в момента са мираж.

Как

Сглобяеми градински къщички от дърво може да се намерят из строителните хипермаркети на цени между 1000 и 4000 лв. Ако имате вече съществуваща стара барака, може да я стегнете и да я реновирате. А ако имате сръчен и всеотдаен съпруг, може да ви я построи той.

Не е задължително да вложите много средства – електричество и водопровод не са ви непременно нужни, а за декорация и обзавеждане може да използвате стари мебели. Важното е да ви е комфортно и уютно. Има нещо особено привлекателно в малките пространства, вероятно останало от детството – създават чувство за игра. Така че си поиграйте и  направете къщичката така, както ви харесва на вас. Ето няколко основни стъпки:

Ако преустройвате съществуваща барака, вероятно тя е пълна с вещи, които не използвате. Разчистете всички непотребни боклуци – изхвърлете, дарете, продайте. Сега имате истинска мотивация да се освободите от тях. Ако сте си купили нова сглобяема, тази част я пропускате.

Боядисайте бараката, стара или нова, в хубав цвят, който ви носи радост – светлосиньо, розово, жълто, всякакви кукленски, момичешки цветове. Може да си направите и черно готик убежище, разбира се – въпрос на вкус.

Уточнете предназначението. Така ще може да усвоите оптимално мъничкото пространство и да прецените какви мебели ще ви трябват. Не прекалявайте и не трупайте – създавате пространство, а не склад.

Изберете обзавеждането. Ако нямате подходящи мебели, посетете някой битпазар, понякога там се намират истински съкровища. Може да внесете личен щрих, като ги боядисате, ушиете някоя възглавница или изплетете одеяло. Бохо стилът е особено подходящ за този вид убежища.

Заобиколете се с природа. Зеленината създава чувство на спокойствие както нищо друго, така че се възползвайте максимално. Насадете цветя и високи треви около къщичката, сложете сандъчета по прозорците и букети вътре.

Внесете индивидуалност със собствен стил и дребни детайли. Не се страхувайте да развихрите въображението си. Това си е вашето лично пространство за игра, нека отразява същността ви, за да се радвате на много спокойни и щастливи моменти в него.

Spread the love
Публикувано от
Още от Дона Делова

Мая Хоук, най-доброто от Ума и Итън

Покрай новия четвърти сезон на култовата поредица Stranger Things из медиите отново...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ