Камил Васкес: Нежното оръжие на Джони Деп

38-годишната адвокатка спечели делото на годината срещу Амбър Хърд, получи повишение и предложение за филм. А дали междувременно не заплете един от най-желаните актьори в любовни мрежи

Дни преди своя 38-и рожден ден на 6 юли Камил Васкес изгрява на първата си корица за списание Hola. Заглавието под името й гласи: „Холивудската адвокатка, която проправи пътя на новото поколение латиноси”. Фотографиите я показват секси и харизматична почти като копие на актрисата Ева Лонгория. Ослепителна като за Холивуд.

„В рамките на месеци Камил Васкес превзе света като буря. Адвокатката в делото „Джони Деп срещу Амбър Хърд“ се превърна в център на една от най-големите истории в шоуиндустрият. Най-добрият начин да опишеш Камил е като човек, който винаги се усмихва, пълна с живот и мила, интелигентна, отдадена на семейството и страстна в работата си“, споделя след срещата си с правистката журналистката Шърли Гомес, заела се да представи Камил в различна среда от тази на съдебната зала. В нея, макар и емоционално открита, Васкес е безкомпромисен професионалист. Толкова страстен и отдаден, че някак естествено се заговори за близка връзка с клиента й.

Гаджета ли са

с Джони Деп, бе сред въпросите, които няколко седмици занимаваха пресата със своята пикантност. И особено много се завъртя след онази тяхна мила прегръдка пред очите на целия свят. Отговорът му обаче никак не е пиперлив – двамата са просто приятели след толкова много общи битки.

Васкес и Деп работят заедно от четири години и половина. Събират ги предишните проблеми на звездата с правосъдието. Затъването му в дългове, неплатени данъци и изчезването на големи суми от авоарите му са причина да се обърне към адвокатското дружество „Браун Рудник“, под чиято шапка са 250 от най-добрите финансови юристи и адвокати по авторски права. Камил е част от тях и има опит със звезди – успешно е представлявала Бен Афлек, Дженифър Лопес, Леонардо ди Каприо. Делата на Джони, заради които името й достига публична известност, обаче имат различен привкус – на изгубеното достойнство и чест. В тях Васкес се налага да  убеди журито, че клиентът й наистина е преживял срамно домашно насилие. Деликатна тема, особено когато в ролята на жертва е мъж.

Без излишна сантименталност, но и с достатъчно емпатия, за да не предизвика обратна реакция у журито, Камил успява да убеди всички в правотата на Деп, да спечели спора му с Амбър, но най-вече да го реабилитира пред света за ужасните години, в които бе наричан звяр. Последното повлия не само на близките и на децата му, но и го остави без много от ангажиментите му, закопавайки кариерата му на дъното.

След победата в съда по всичко личи, че на този мрачен период е сложен край. Но освен завръщането на Джони в Холивуд, засия и звездата на Камил Васкес. Името й бе проверявано в интернет почти 900 милиона пъти за една нощ, тя получи партньорство в адвокатското дружество „Браун Рудник“, а според слуховете – и годежен пръстен от приятеля си. Последният върти бизнес за няколко милиарда долара с имоти по целия свят.

Едуард Оуен – красив, висок, русокос бизнемен с британски произход, и Камил се срещат от ноември миналата година. Запознават ги общи приятели в бар в Лондон, където Васкес е по работни задължения около делото на Деп. Връзката им е сложна заради разстоянието помежду им, но устоява. Клюките също не помагат на отношенията им – особено тези за романтично увлечение между Камил и Джони. Но Едуард избира да не вярва на фоновия шум и според източници на американската преса е предложил брак на Васкес в дните преди рождения й ден.

Едно съвсем (не)обикновено момиче

от обикновено емигрантско семейство – Камил и сестра й израстват в Калифорния. И двете обаче не прекарват дните си в събиране на тен на плажа и в уроци по сърф. Родителите им, изоставили родните си Куба и Колумбия, за да последват американската мечта, ги насочват към книгите и настояват да влагат всичките си амбиции в тази посока.

„В моето семейство не само съм първо поколение американка, но и първия адвокат. Едно от нещата, които майка ми и баща ми постоянно казваха на мен и сестра ми, докато растяхме, беше – не можем да ви оставим много, но ще ви изучим. Научиха ни да сме етични и че здравата работа се отплаща. Кога се роди желанието ми да стана адвокат – може би от дете се чувствах привлечена от идеята да защитавам това, в което вярвам. И сега съм също толкова принципна. И някак тази професия естествено ми пасна“, разказва Камил за сп. Best Lawyers.

Още в тези първи години талантът на оратор и бързият й ум са забелязани от преподавателите. Насочват я към клуба по дебати и през последната година в гимназията Васкес получава почетна награда. През 2010 г. с отличие завършва право.

„През първите няколко години се чувствах много несигурна сред клиенти и в съда. Около мен нямаше други с подобна на моята фамилия, с моя произход. Не е изненада, че жените с латино произход са малцинство. Случваше се да подлагат на съмнение моите предложения и стратегии и това ме научи съвсем рано в кариерата ми, че трябва да работя много по-здраво, да давам повече от себе си във всичко. И с времето това, което последва, бе, че по-старши от мен колеги започнаха да се допитват до моите идеи и да гледат на тях с позитивна нагласа“, споделя за сблъсъка си с предразсъдъците адвокатката.

Издава, че нейният ментор и пример е баща й. Пристигнал от Колумбия в невръстна възраст, той завършва училище, макар да не знае езика и да учи в движение, а след години получава мениджърска позиция в хотелите Хилтън.

„Възхищавам се на неговите трудолюбие и постоянство. Той обича да казва – може да говоря с акцент, но не мисля с такъв. Това, че отстоява себе си, ме вдъхновява. Самата аз владея перфектно испански. Да, той е моят майчин език“, казва Васкес.

Семейната подкрепа и любовта, която Камил получава от близките си, също са важна част от прогреса в кариерата й. Адвокатката издава, че когато е в колежа, мечтае да работи за големите в гилдията като Робърт Сапиро. Да се докосне до него обаче е истински късмет. Титанът юрист преживява жестока семейна трагедия – губи сина си заради алкохолна и наркотична зависимост. Тогава създава и фондация в негова памет. Майката на Камил вижда историята в предаването на Лари Кинг и й казва: „Обади му се, нали колежът ви търси инициатива, на която да дари средства. А и това ще е поучително за други млади хора.“

Камил се колебае, но намира как да се свърже с кумира си. И о, чудо, той се съгласява не само да приеме дарението лично, като изнесе вдъхновяваща реч пред студентите, но двамата стават изключително близки. През лятната ваканция Сапиро я кани на стаж в неговата адвокатска компания и това се оказва не само опит, но и чудесна препоръка за Васкес към новите й работодатели след години.

Страст във всичко

Макар да е в сфера, в която ежедневно демонстрира своя хладен ум, Камил трудно крие, че е емоционална личност. По време на делото на Джони Деп тя не само се бори да заслужи хонорара си, а влага цялото си сърце, за да покаже, че той не е чудовището, за което го представят. Семейството й се включва в тази кауза и с трепет следи всяка стъпка от процеса.

„Седнали на дивана у дома, чакаха новини. Племенницата ми, още много малка, беше облечена със специална тениска, на която пишеше „Камил е моят адвокат“. Първите й думи бяха: „Браво, лельо!“ Приятелят ми беше до мен в деня, когато бе изчетена присъдата. Всички бяхме заедно, обединени от това, което се случваше“, разказва Васкес.

Разбира се, тази нейна силна връзка с клиента й не е прецедент. Камил често е поучавана от по-старши, че това може да се окаже болезнено в случай на загуба. Но място за компромиси няма – юристката не поема дела, които не са близки до собствените й принципи и каузи. За последното несъмнено ще помогне много и новата вълна от интерес, която предизвика с победата си в делото „Деп срещу Хърд“. Светлините на прожекторите, насочени към крехката й фигура, неизменно в стилен костюм, имат плюсове, но и минуси.

„Приемам вниманието, което получавам, с голямо уважение, но и с едно наум. Може би не ме изкушава, защото вече съм в по-зряла възраст и за мен най-важното е как ще се справя с делата си. Но толкова силен обществен отзвук за работата ти несъмнено има своите предимства. И сред тях е, че може да дадеш гласност на значими проблеми“, разказва правистката.

Разбира се, в нейния случай често въпросите не са само по отношение на стратегиите й за защита на клиентите. Изкушението да покаже и да разкрие малко от личния си живот я дебне при всеки разговор с пресата, а през  последния месец те са десетки. Камил се появява на уговорките веднъж с майка си, веднъж със сестра си, трети път с приятеля си, показвайки, че трудно разделя професионалното и личното си време. Засега. Защото, както издава за сп. Hola, тя не само обожава семейната си среда, но и се надява да свие свое гнездо с любимия. За него остава предизвикателството да я дели с кариерата й и с наистина голямата й значимост за общността на латино жените в правната система.

„Ако мога с работата си да съм вдъхновение за други млади жени, особено такива с моя произход, то всичко, което правя, си заслужава“, казва Камил. А залозите са дали тази специална нова роля в живота й няма да се превърне в удобен трамплин, от който да скочи в политиката. Успехът й няма да е прецедент.  

Spread the love
More from Надя Костова
Серина Уилямс: От гетото до върха
Тя е най-успешната жена в тениса. Какво ти – тя е вероятно...
Read More
0 replies on “Камил Васкес: Нежното оръжие на Джони Деп”