Красимир Тонев: Ядрен енергетик в тренда

Фотография Светослав Караджов

Ако един мъж иска да бъде приет сериозно, трябва да внимава какво облича. Едва ли има по-подходящ пример за това от неотдавнашните появи на един министър на официални събития, издокаран в повече от нелеп аутфит. Мнозина от политиците ни плачат за консултант по обличането, казва Красимир Тонев, управител на столичния магазин за мъжка мода Rollman. И добавя, че доста от клиентите заявяват желание да изглеждат като самия него. А Краси е наистина образец за стил и изисканост, въпреки че никога не е бил модел.

Първият с еспадрили в Божурище

Завършвайки техникума „Вилхелм Пик“, Краси е придобил специалност ядрена енергетика. И като такъв трябвало да замине по разпределение да работи в ядрената електроцентрала в Козлодуй. За времето обаче това не било престижно и привлекателно занимание, особено за родения в село Божурище младеж. Какъв Козлодуй, каква ядрена енергетика, когато край мотел „Божур“ сърби и гърци продавали дънки, ризи, якета, мечта за желаещите да излязат от униформените окови на соца в училище. Краси, който стеснявал куртката на костюма от техникума, комбинирайки я с панталони чарлстон, носел един от първите в България еспадрили. Купувал и препродавал вносни стоки, избирайки за себе си ефектни облекла, които го откроявали от сивата монотонност на мнозинството. Момичетата, които в техникума не били повече от две-три, го забелязвали, въпреки че не се отличавал със снажен ръст, макар и да бил активен спортист – играел и футбол, и волейбол в отбора на училището, както  и в „Септември“.

За да избегне Козлодуй, новоизлюпеният ядрен енергетик уредил да постъпи на работа във военния завод в Божурище. Но първо трябвало да се примири с факта, че му предстоят две години военна служба.

Във военния завод поработил 12 години, докато на практика той се разпаднал след промените през 1989 г. През това време успял да се запознае с Мариана, да се ожени и да стане баща на дъщеря. От всичките тези три събития най-важното било срещата му с Мариана, тъй като тя го повела към модата.

Още докато била вкъщи с бебето, Мариана шиела за себе си и за него. След това започнала като моделиер към една частна фирма, а покрай нея – и Краси във фирмения магазин за мъжка мода. Било му интересно и приятно да следи тенденциите и да ги прилага не само върху себе си, но и в подкрепа на жена си, търсейки нови материи, разработвайки нови модели. Осем години така, докато не се появява хер Ролман с шивашки цех в България и желание да отвори верига магазини за мъжка мода. Краси се оказва точният човек през 1997 г. – толкова му иде отвътре да продава костюми, да ги комбинира с ризи, вратовръзки, пуловери, шалове.

Чорапът, вързан с панталона или с обувката

Днес, повече от двайсет години по-късно, двамата с Мариана въртят фирмения магазин. И много често, влизайки, мъжете казват на Краси: „Искам да съм облечен като теб.“ Да, добре, съгласява се той, що се отнася до актуалните за сезона десени и цветове, но не всичко отива на всекиго. Не можеш да напъхаш едър и пълен мъжага в тесните панталони, които самият той носи в комбинация или с кубинки, или с мокасини.

По наблюденията на Краси мъжете най-често грешат при съчетаването на вратовръзката – тя е детайл, аксесоар от мъжката мода, обединяващ сакото и ризата. Нейната ширина също трябва да бъде избрана според фигурата – не върви тясна вратовръзка на едър мъж, колкото и да му се иска да е в тренда. Има и едно правило, че ширината на вратовръзката трябва да е равна на ширината на ревера на сакото при джоба.

От Краси може да „изстискате“ още много ценни съвети, които ще помогнат на мъжа да изглежда ефектно и адекватно на ситуацията. Като например за избора на чорапи за официален случай – те са вързани с цвета си или към обувката, или към панталона. Така актуалните цветни и шарени мъжки чорапи, наложени от канадския премиер Джъстин Трюдо и от нашия актьор Димо Алексиев, се носят с кропнати панталони, за да се виждат. Колкото до дължината на крачолите, ако панталоните не са тесни, трябва да са до началото на тока на обувката, малко над страничния й ръб. Ако са по-дълги, се набират и се получава ефект на потури. Едва ли някой от сериозните мъже иска да изглежда като прадядо си от шоплука, нали? Виж, младите съзнателно търсят визията с панталоните с ниско дъно, които правят краката им да изглеждат къси.

За ръкавите на сакото също може да попитате Краси – сега са модерни по-къси, изпод които надничат маншетите на ризата.

Розовото – най-мъжкият цвят

Влизайки в магазина, чужденците се насочват към ризите в ярки цветове – жълто, зелено, розово. Българските клиенти, по традиция по-скептични и консервативни, са възприели тенденцията розовото да е новото синьо и най-мъжкият цвят, така че най-после бялата и светлосинята риза са направили място за него в гардероба им. Приели са и аксесоарите – шал, ръкавели, които са прибавили към колекцията си от вратовръзки. Краси може да е пример и в това отношение – притежава достатъчно и различни, за да си прави комбинации със саката и ризите. Според него е важно в тези съчетания да личи мисъл и въображение. Вече всичко е допустимо. И не се смята за проява на лош вкус появата на официално събитие с костюм и маратонки. Разбира се – всичко трябва да е с мярка и от класа. Дали я притежава или не един мъж, личи не само от избора на „опаковката“, но и в грижата за това под нея – Rollman шият в три основни размера, както и по индивидуални поръчки, но винаги е удоволствие да видиш дрехата върху една добре поддържана фигура. Как го прави Краси ли? С йога. С почти вегетарински хранителен режим. И всеки ден е на кантара.

Spread the love
More from Ваня Шекерова
Дишай, променяй живота си
Дишането е най-достъпният и най-действеният начин да подобрите качеството на живота си....
Read More
Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *