100 години Дисни и изложбата, която трябва да видите

Luke Dyson @lukedyson www.lukedyson.com

В Лондон е мрачно и студено, постоянно вали дъжд, но в този град също така има и усещането за един безобразен космополит. Може би именно заради това студио „Дисни“ избират британската столица, за да дадат началото на своята обиколка с уникална изложба, която бележи 100-годишнината от създаването на Уолт Дисни студио.

В продължение на повече от 50 години архивите на Уолт Дисни внимателно пазят най-ценните елементи от историята на компанията, включително оригинални сценарии, филмови реквизити и костюми, кореспонденция и бележки към различни сценарии, дело на Уолт. Там феновете могат да намерят артефакти от тематични паркове, стоки, милиони архивни снимки и много от личните вещи на Дисни. Създадени от Дейв Смит, основател и ръководител на архивите на Уолт Дисни, през 1970 г., тези архиви са жизненоважен ресурс за всяка част от Дисни, както и важен изследователски център за учени, писатели, както и фенове на анимацията и творчеството на Уолт.

Уолт Дисни е важен културен феномен в историята на киното от миналия век, който променя правилата и създава собствена вселена от анимационни стереотипи. Упорит и амбициозен, Уолт е от онези мъже, които силно вярват в себе си и в онова, което правят. Визионер видял отвъд времето си, Дисни е повече от Дисниленд и нахилен мъж с мустаци, който се смее до любимата си мишка. Влиянието му в света на забавленията е безспорен.  Тази година той и неговите образи празнуват 100 години.

Датата е 16 октомври 1923 година, когато в задния двор на свой приятел Уолт Дисни основава онова, което днес наричаме едно от най-големите филмови студиа и брандове в света на забавленията. Едва ли 100 години по-късно Уолт е очаквал, че светът ще празнува неговите образи и идеи, но както казват голяма част от хората, които работят в Дисни и днес: „Със сигурност ще празнуваме и следващите сто“.

Уолт Дисни създава първия пълнометражен анимационен филм през 1937 година и той се казва „Снежанка и седемте джуджета“. По него се работи дълго време и почти денонощно. „Снежанка“ носи на Уолт Дисни първият от общо четири почетни Оскара. Дисни има седем награди „Еми“, три Златни глобуса и общо 22 Оскара за кино от точно 52 номинации. Все още е най-номинираният и награждаван човек. Освен това е единственият, който получава четири Оскара в четири различни категории в една година.

По повод 100 годишнината на студиото, в средата на октомври в Лондон се откри специална изложба посветена на събитието. От скиците на Мики Маус и първите анимационни филмчета, създадени от Уолт Дисни, изложбата чества 100 години от магическия свят на своя създател и съдържа в себе си истории и артефакти, които ще нахранят любопитството и фантазията от най-малките почитатели на Елза до най-големите кино фенове.

Разпределена в десет завладяващи галерии изложбата включва графитна рисунка на заека Осуалд – прототипът на Мики Маус и първото гегово филмче създадено от Уолт, както и страница със сценарий от историческия дебют на Мики във филмчето Steamboat Willie, което се появява през 1928 година. Там е още и книгата с разкази на холандски език, която е първоизточника на „Снежанка и седемте джуджета“, пантофката от кристално стъкло от игралната версия на „Пепеляшка“, анимационен макет за Реми от „Рататуй“ и емблематичната кърваво червена рокля на Круела Де Вил. Десет тематични галерии създадени с богато въображение и подобрени с иновативна технология. Посетителите могат да свои класически фаворити и да изследват източниците на вдъхновение за някои от най-обичаните и емблематични филми на Дисни, включително коня-въртележка от Мери Попинз, който Дик Ван Дайк язди в ролята си, както и да видят шлемовете на Отмъстителите от Marvel Studios.

Галериите са пълни с най-различни примери от историята на Disney. В галерията с иновации може да бъдат видяни интерактивни примери за разкадровка от Дъмбо от 1940-та до Big Hero 6 от 2014-та – показвайки как Дисни е първата компания, която въвежда този процес в създаването на филми. Междувременно, в очарователното царство на галерията The Magic of Sound and Music, посетителите получават рядката възможност да видят оригиналния албум със саундтрак за „Снeжанка и седемте джуджета“, който е първото издание на саундтрак от този вид в индустрията.

Беки Клайн, изпълнителен продуцент на изложбата и директор на архивите на Уолт Дисни, каза: „Ние, хората от архива на Уолт Дисни, прекарахме години в планиране и куриране на повече от 250 обекта, за да уловим тези 100 години разказване на истории, творчество и несравнима магия. Нямаме търпение феновете и семействата да преживеят това събитие, което се случва веднъж в живота, отбелязвайки емблематичните герои и истории, които са завладяли сърцата на публиката по целия свят.”

Освен емблематичния Мики Маус, принцовете и принцесите от най-известните приказки в света, Дисни е създател на филми като „Мери Попинз“, „Дъмбо“, „Бамби“, „Алиса в страната на чудесата“ и неговият най-любим проект „Фантазия“ от 1940 г., където Мики Маус се връща на екран, за да може под формата на осем анимационни сегмента, върху които звучи класическа музика, дирижирана от Леополд Стоковски, а седемте партитури са изпълнени от оркестър Филаделфия.

Тази година неговите герои и истории празнуват 100 години и продължават смело напред.

Spread the love
More from Зорница Аспарухова
Селя Ахава: Единственото ми правило – по страница на ден
Тя ни впечатли с „Неща, които падат от небето“ и ни шамароса...
Read More
0 replies on “100 години Дисни и изложбата, която трябва да видите”