Грант и Лори като оръжие за масово поразяване

Появили се почти едновременно в два силни сериала – „Отмяната“ и „Убийство на пътя“ в края на 2020-а, в ролите на манипулатори, прелюбодейци и в крайна сметка престъпници, британските актьори напомниха, че големите са си големи независимо накъде и как е криволичила кариерата им. И че е още много рано да отпишем сините им очи като оръжие за масово поразяване

Шотландски корени, спортна слава и страст към изкуствата

Хю Джон Мънго Грант се ражда на 9 септември 1960 година в Хамерсмит, Лондон, и именно оттам идва неговият „кокни“акцент. Майка му Фивола Сюзън Маклеън е учителка, а баща му Джеймс Мъри Грант е художник и търговец на килими. Хю Грант е от британски род, в който се преплитат шотландски и английски корени. Много от предците му са военни, а дядо му е бил в британската армия по време на Втората световна война. Още като млад обаче Хю Грант е запален по литературата и актьорството. Печели стипендия за Оксфорд и отива да учи там, като се занимава със студентска драма и планира кариера в история на изкуството. По-късно започва да колекционира изобразително изкуство, твърдейки, че страстта му е по наследство от баща му.

Сега играе голф, като често участва в турнири на Pro-Am, но в миналото е активен участник в отборите по крикет и футбол на колежа и на университета.

Джеймс Хю Калъм Лори е роден в Оксфорд на 11 юни 1959 година в семейството на Патриша Лейдлоу и Уилям Джордж Раналд Мъндел „Ран“ Лори. Баща му е уважаван доктор и подобно на родителите на Грант е с шотландски произход. Той е и олимпийски шампион по гребане. И младият Лори, докато получава образованиетоси в Итън и Кеймбридж, става част от младежкия отбор по гребане на Англия през 1977-а и за Кеймбридж през 1980-а. Страстта на Лори към моторите е пословична – притежава няколко, а единия със сигурност сте виждали в сериала „Д-р Хаус“.

За разлика от Хю Грант, който знае, че иска да е актьор, още когато влиза в колежа, Лори не е напълно сигурен. Преди това иска да бъде гребец, по-късно решава да се занимава с медицина като баща си, а в колежа записва курс по археология и антропология. В крайна сметка призванието си намира в киното и музиката. Лори се присъединява към Cambridge Footlights, който се слави като стартова точка за много популярни британски комици. Но трябва да минат години, преди да се превърне в международна звезда.

Лори нагоре, Грант надолу

Светът се запознава с осанката на Хю Лори (висок е 188 см), когато той е на 45 години, и обръща гръб на Хю Грант още преди първите бръчки да са се появили на миловидното му лице. Когато кариерата на Грант започва да залязва, той е на 43 години. Хю Грант стартира ударно с романтичната комедия „Четири сватби и едно погребение“ през 1994 година, когато е на 34 години. Веднага става любимец на публиката, като получава „Златен глобус“ и награда БАФТА за изпълнението си. Романтиката го следва по петите както на големия екран, така и в живота. Той яхва вълната и се превръща в краля на романтичните комедии, нареждайки заглавия като „Нотинг Хил“, „Разум и чувства“, „Девет месеца“. Появяват се „Мики Синьото око“ и „Дневникът на Бриджет Джоунс“.

По същото време Хю Лори прави комедийното шоу „Лори и Фрай“ заедно с добрия си приятел Стивън Фрай, с когото го запознава Ема Томпсън, докато двамата са в колежа.

За разлика от Грант, който в ранните си години е любимият на жените непохватен чаровник, Лори е по-скоро глуповатият, но добронамерен Устър от поредицата на П.Г. Уудхаус „Джийвс и Устър“. Лори и Фрай  филмират и за телевизия произведенията на Уудхаус. Големият пробив за Лори е сериалът „Д-р Хаус“ през 2004-а, когато на голям екран излиза „Бриджет Джоунс: На ръба на разума“, приет хладно дори от най-големите фенове на Грант.

От малкия екран Хю Лори се пренася успешно и на музикалната сцена. Започва да свири на китара още като 16-годишен, когато му подаряват първата „Ямаха“, а на ударни инструменти свири в училищния оркестър. Добър е и на саксофон и хармоника. През 2011-а издава първия си музикален албум Let Them Talk с класически блус парчета. След огромния му успех пуска и втори през 2013-а – Didn’t Rain, който е последван от турне във Великобритания.

Spread the love
Tags from the story
,
More from Зорница Аспарухова
Bonjour, „Емили в Париж“!
Мода, младост, флирт и невероятен хумор – този коктейл от очаквано добри...
Read More
0 replies on “Грант и Лори като оръжие за масово поразяване”