Късче от рая в Огражден планина

Долене
Снимка: selodolene.com

„Най-красивото село в България” го наричат жителите му и има защо

В един хубав октомврийски ден почти случайно се озовавам в село Долене. Мъжът ми мернал във Фейсбук снимки на страхотни цветни лехи, които местен човек поддържал с мерак и постоянство, и ето ни – пълзим по огрения от слънце път нагоре по склоновете на Огражден, на 20-ина километра от Петрич, изпълнени с любопитство. Учудваме се на многото коли, с които се разминаваме, както и на паркираните пред табелата на входа. Не сме чували за Долене, макар да обикаляме доста из България, и усещането е като да сме попаднали в някакъв таен клуб само за посветени. Посреща ни малка къщичка, обозначена като „Информация“, и любезен млад мъж, който започва да ни разказва историята на селото. Ние обаче го слушаме с половин ухо и зяпнала уста, защото сме зашеметени. Чудим се кое е по-красиво – панорамната гледка, откриваща се към долината на Струмешница, или това, което са сътворили хората – каскади от цветя навсякъде, видимо грижливо планирани и поддържани от професионална ръка. Нереално красиво е, все едно сме в Хобитън, селцето на хобитите от „Властелинът на пръстените“. Прекалено красиво за България, мисля си неособено патриотично.

Долене обаче си е съвсем реално, макар и почти празно – едва девет са постоянните жители. Както ни обяснява момчето на входа, през 2018 г. местен предприемач решава да облагороди селото и да му вдъхне нов живот изцяло с лични средства. Наема специалисти, които възстановяват старите каменни къщи и засаждат 80 000 цветя, превръщайки Долене във феерия от цветове и аромати. И всичко това допълва с местните легенди и истории, за да го направи необичаен и много интересен туристически ресурс. За съжаление, времето ни притиска и не можем да разгледаме цялото село, но си обещаваме непременно да се върнем.

А междувременно успявам да се свържа с хората, които са се посветили на каузата „Долене“, и да получа от тях повече информация за нещата, които може да се видят тук. Тъй като искат да опазят красотата и спокойствието на селото си (разбираемо), предпочитат да не го превръщат в дестинация за масов туризъм и въвеждат ограничение от 350 посетители дневно. Така че ако решите да посетите този „клуб за посветени“, добре е да си направите резервация на сайта им, особено ако сте по-голяма група. Билетът е 8 лв. и включва всички атракции и беседи, а средствата отиват за поддръжката им. Бонус: в селото има и гостилница. Къщи за гости на този етап няма, но се надявам да има до другата година, когато ще се върнем пак.

Снимка: selodolene.com

Какво ще видите в Долене?

Галерия на цветята (Маркеве)

Някога тук е била къщата на най-богатата фамилия в селото – Маркевци, натрупали състояние от търговия с коприна и цветя. Изобилие от цветя е имало и в двора им като символ на статус и престиж. Днес може да се видят масивни части от къщата на Маркевци, останки от помещения за развъждане на буби, битов разсадник и основи на други чорбаджийски къщи, всичко това заобиколено от цветни композиции. Повече за цветята може да научите от „Беседата на Флориста“ в Къщата на Люлката.

Над 80 000 цветя са засадени и се поддържат от професионалисти (Снимка: selodolene.com)

Галерия на билките (Средорек)

„Галерията на билките” е място със силна духовна енергия (Снимка: selodolene.com)

Тук се е намирала първата църква в селото, дом на чудодейна икона с лечебни свойства. В тази местност със силна духовна енергия са останките от къщата на основателите на Долене, както и място за сушене и обработване на билки. Легендата за знахаря, както и повече за билките може да чуете от „Беседата на Билкаря“ в Панорамата.

Снимки: selodolene.com

Храм „Успение Богородично“

Сегашната църква на Долене, построена през 1873 г., е обявена за паметник на културата. Освен с пъстрите си дърворезби и стенописи тя е интересна с това, че съхранява чудодейната икона „Успение Богородично“. Изписана от майстори от Дебърската школа, църквата е истинско произведение на изкуството, а флоралните мотиви в украсата ѝ подсказват, че тук цветята са на почит открай време. Повече за историята ѝ и интересни факти може да научите от „Беседата на Историка“ на място.

В църквата се съхранява чудодейната икона „Успение Богородично” (Снимка: selodolene.com)

Папрата

Някогашен квартал на земеделци и животновъди, известни в цялата околия с производство и износ на млечни продукти. Днес тук може да се видят останки от терасовидните градини с подпорните им стени, основи от битови помещения за съхраняване на земеделска продукция и мляко. Разбира се, аранжирани с цветя, които са запазената марка на Долене.

Снимка: selodolene.com

Къщата с люлката

Тук може да си починете на чаша кафе и да изслушате „Беседата на Флориста“.

Снимка: selodolene.com

Панорамата

Мястото се характеризира с почти 360° зашеметяваща гледка към село Долене, планините Огражден, Беласица и Славянка, както и части от Северна Македония. Тук може да чуете „Беседата на Билкаря“ и да обядвате в гостилницата.

В момента се изгражда и Галерия на Селскостопанския труд с тематичен ресторант към нея.

Spread the love
More from Дона Делова
Глюкозната революция на Джеси Инчауспе
Ти си това, което ядеш. Всички сме чували тази максима, разбира се,...
Read More
0 replies on “Късче от рая в Огражден планина”