Изчезналата крипто кралица

Историята на доктор Ружа Игнатова – жената, която измами света, разказана в аудиокнига

На пазара е първата българска документална аудиопоредица за огромната крипто измама – „OneCoin: Жената, която измами света”. Книгата е дело на платформата Storytel и е специално създадена за аудиокнижарницата от журналиста от вестник „Капитал” Николай Стоянов. Аудиокнигата е под формата на журналистическо разследване, а гласовете, които разказват историята, са поверени на актрисата Биляна Петринска, която влиза в ролята на доктор Ружа, на журналиста Денислав Борисов, Христо Чешмеджиев и Петя Абаджиева.

Годината е 2017-а, мястото Созопол, доктор Ружа Игнатова, впоследствие станала известна с прозвището Крипто кралицата, или както я наричат всички доктор Ружа, се появява на парти в тесен кръг с искрящо червена рокля. Само няколко седмици по-късно трябва да присъства и на голямо събиране на основаната от нея няколко години по-рано огромна финансова компания за крипто валута OneCoin в Атина, Гърция. Но доктор Ружа така и не излиза на сцената пред множеството си последователи, дошли да я видят. А както по-приближените до нея казват: „Доктор Ружа никога не закъснява. Ако едно събитие трябва да започне в 18 часа, тя е готова за него в 17:45 ч.“ Созопол, където тя има къща и яхта, е последното място, на което доктор Ружа е видяна. Оттогава до днес от нея няма и следа. Внезапното й изчезване е придружено от множество теории, в които ще намерите история за преобразяване, бягство в далечна държава, убийство и дори смяна на самоличността и започване на чисто. Какво се е случило с доктор Ружа Игнатова, така и не е ясно и всякакви разследвания за нея и нейното местоположение удрят на камък. Доктор Ружа измамва света и се изпарява в облак от черен дим. Облечена в искряща червена рокля.

Началото и OneCoin

С докторска степен от университета в Констанц, Германия, Ружа Игнатова се появява на публичния финансов небосклон през 2013 година, когато става един от създателите на кратко просъществувалата крипто валута BigCoin. Малко по-късно заедно с един от партньорите си в BigCoin – Себастиан Грийнууд, започват нов проект – крипто валутата, за която доктор Ружа обещава, че ще разбие финансовия пазар и ще направи всеки, готов да вложи средства, милионер – OneCoin. Злощастната съдба на OneCoin е разбридвана в множество анализи както на финансови експерти, така и на разследващи журналисти. Най-простият начин да се обясни какво точно е OneCoin е, като ви кажем, че макар и рекламирана като крипто валута, OneCoin не притежава някои основни белези на крипто валутата. Това няма значение за обикновения потребител, на когото доктор Ружа и нейните подчинени обещават милиони и милиони печалби.

Компанията успява да събере вложители с помощта на мрежов маркетинг и постига бизнес успех, така че Ружа Игнатова е избрана за бизнес дама на годината през 2014-а, а само година по-късно е звезда не само на финансовия пазар у нас. Тя има и по света множество последователи, които се кълнат в нея така, както хора в секта се кълнат в своя гуру. Може би това се дължи на факта, че доктор Ружа дава гръмки обещания: „С OneCoin всеки може да забогатее, а не само елитът на финансовия свят.“ Някои хора на по-високи позиции в пирамидата й наистина успяват да направят прилични пари, самата доктор Ружа и брат й Константин прибират милиони, каквито не може да си представите дори. Обикновените хора, влагащи спестяванията и всичките си налични средства обаче, остават излъгани и унизени. Повярвали на харизматичната Ружа Игнатова – така е описвана от почти всички свои последователи.

Какво е OneCoin всъщност? OneCoin валутата е подобна на биткойните, но според доктор Ружа и хората в компанията й тя уж решава един от основните проблеми на този тип пари – нестабилния пазар. Естествено, това може да мине само пред хора, които нямат идея как работят цифровите пари и пазарите. Ружа Игнатова обявява OneCoin за крипто валута за масовия пазар: удобна за използване, сигурна, лесна за разбиране, без непредсказуеми колебания в цените. Една монета за всички – OneCoin, точно както се превежда нейното име. Как работи схемата? Много просто – ако решите да инвестирате, трябва да закупите така наречените обучителни пакети, които са между няколкостотин и десетки хиляди евро, като най-скъпите в даден момент стигат 118 000 евро. Но и за тях се намират купувачи. Пакетите съдържат определено количество OneCoin валута и документи, които обясняват какво представляват крипто валутите и как функционират на финансовите пазари. Основната хипотеза е, че подобно на златото  останалите членове ще купуват своите крипто монети от тях на същата или дори по-висока цена. Проблемът? Човек де факто не може да харчи тези пари никъде. Потребители чакат OneCoin да излезе официално на пазара и да започне да се търгува, но това така и не се случва.

Три години след появата на OneCoin лондонската финансова полиция, а впоследствие и ФБР започват разследване срещу дружествата, които Ружа Игнатова управлява. Започват и разследвания срещу нея и брат й в частност. Константин Игнатов се подвизава в листа на „най-търсените престъпници“ на ФБР, докато не е арестуван и осъден през 2019 година. Доктор Ружа така и не е намерена. Година преди разследването срещу нея да се разрасне, Ружа Игнатова постепенно започва да излиза от управлението на българските дружества.

През април 2017 година германският финансов регулатор забранява дейността на OneCoin в страната, а прокуратурата в Билефелд започва разследване за измама. Малко след това милионите очакващи инвестицията им в новата крипто валута, която постоянно променя стойността си без реална финансова основа зад това, да се върне в милионите, които са им обещали, разбират, че нещо не е наред. И въпреки че офисът на OneCoin на улица „Граф Игнатиев“ в София продължава да съществува и дори да работи, никой не може да каже нищо за възвръщане на инвестицията.

В попкултурата

Измамата, която лъсва като бели гащи на нечий простор, получава огромен отзвук. Всички, които са се клели в доктор Ружа или са работили с нея, започват да се спасяват, оттегляйки се в други финансови бизнеси. Някои дори бягат в различни държави, като взимат със себе си спечелените пари. Ако сте от висшите мениджъри в OneCoin, има голям шанс да си тръгнете с някакви пари – достатъчно, за да живеете спокойно. Но ако сте обикновен гражданин, OneCoin е пирамидата, изяла вашите спестявания, а за тях вие сте получили крипто валута, която няма стойност и не може да бъде харчена никъде.

Разследващият журналист от Великобритания Джейми Бартлет решава да направи разработка по темата и заедно със своя колежка тръгва по следите на доктор Ружа в подкаст на BBC, озаглавен The Missing Cryptoqueen – горещо препоръчан от нас, ако искате да се потопите в един свят на измами и невероятни истории. В рамките на девет епизода Джейми и екипът му стигат до София и Созопол, успяват да се вмъкнат на събитие на OneCoin, да се свържат с жертви на схемата, да интервюират финансови журналисти от България и от Америка, да говорят със специалист по крипто валута, само и единствено с цел намирането на доктор Ружа. Годината на излизане на подкаста е 2019-а, а Джейми и екипът му работят по него близо година преди това. По онова време според изтекли фирмени документи от OneCoin мрежата Ружа Игнатова е откраднала поне пет милиарда евро.

В по нататъшни разкрития става ясно, че това е само върхът на айсберга. Доктор Ружа притежава лондонски мезонет на стойност 13,5 милиона паунда с четири спални и басейн. Има произведения на изкуството за милиони, а когато пътува, е придружавана от личен гримьор, екип и  охрана. Истории за пазаруване в най-скъпите магазини и купуването на продукти от марки като Jimmy Choo, Prada и Calvin Klein, без да се пита за цените, както и наличието на оригинал на Анди Уорхол, заврян в един шкаф, може да чуете от анонимни източници, работили в близост до доктор Ружа.

През 2020-а Кейт Уинслет влиза в проекта Fake като продуцент и актриса. Fake ще бъде филм за историята на мащабната финансова пирамида OneCoin и на Ружа Игнатова. Сценарист и режисьор е Скот Бърнс, а филмът е адаптация на книгата на Джен Макадам и Дъглас Томпсън, която разказва истинската история на Макадам и нейното участие в една от схемите на OneCoin.

Доктор Ружа Игнатова е истинска крипто кралица и най-голямата финансова измамница, която светът е виждал. Какво се е случило с доктор Ружа, никой не знае. Но при разследването са възстановени имейли, като в един от 2014-а тя изброява какво трябва да се направи, ако нейният бизнес модел някога бъде изложен на опасност. Най-отгоре пише: „Вземете парите и бягайте!“ Колко е била права само!

Spread the love
More from Зорница Аспарухова
Кристен Стюарт: По-висока от себе си като Даяна
Кристен Стюарт със своето изпълнение на принцесата на Уелс във филма „Спенсър“...
Read More
0 replies on “Изчезналата крипто кралица”