Шопинг за вещици

Рибица от блатен смок,остро жило на слепок,мъх от прилеп, клюн на сова,от усойница отрова

Когато някой каже „отивам до пазара“, какво си представяте? Големи купчини плодове и зеленчуци, домашно произведени храни и сергии с китайски анцузи? Е, в Ла Пас, административната столица на Боливия, нещата не стоят точно така. Тамошният Mercado de las Brujas (Пазарът на вещиците) предлага по-друг тип продукти.

Макар да е най-известното и голямо тържище в света от този тип, Mercado de las Brujas не е единствен. Подобни пазари има във всеки по-голям боливийски град, пък и навсякъде в Андите. Дори и днес доколумбовите вярвания продължават да процъфтяват, тъй като местните общности не искат да се откажат от традициите си.

Боливия е дом на много brujas (магьосници), kallawaya (знахари) и curanderos (шамани). Някои от тях получават свръхестествената си интуиция след преживявания, близки до смъртта – удар от мълния, ухапване от змия, тежки условия в джунглата. При други е по рождение. Те упражняват дейността си в различни сфери, но в центъра на вярванията им е Pachamama, Майката Земя, която трябва да бъде омилостивявана с дарове.

На Mercado de las Brujas ще намерите всичко необходимо за това омилостивяване, а асортиментът е впечатляващ, да не кажа втрещяващ – от бонбони и цигари през листа от кока и различни лековити билки до изсушени морски звезди, змии, жаби и броненосци. Безспорният хит обаче са изсушените зародиши на лама. Пълният комплект дарове за Pachamama, наречен cha’lla, изглежда така: в кутия внимателно се подреждат магически треви, бонбонии амулети, а най-отгоре се поставя зародишът на лама. Пакетът се увива в бяла хартия и се запалва. През това време участниците в церемонията пушат цигари и дъвчат кока, като по този начин празнуват заедно с Майката Земя. След като пакетът изгори, пепелта се заравя близо до къщата на клиента, за да му осигури здраве, успехи в бизнеса, безопасно пътуване и късмет.

Този тип дарове, измолващи здраве и просперитет, се класифицират като бяла магия. Има обаче и за черна – те съдържат черни свещи, изрисувани черепи и пръст, изкопана от гробища. Друг много популярен артикул е прочутата аяуаска – свещена напитка и един от най-мощните природни халюциногени. За нея се твърди, че отваря портали към други светове и лекува тялото и душата. Аяуаската се използва в шамански, лечителски и религиозни церемонии, а покрай хипи движението е намерила място и в западната попкултура.

Mercado de las Brujas е зашеметяваща смесица от цветове, аромати и звуци и макар да е малко стряскащ, в крайна сметка е добър начин да се опознае една все още жива хилядолетна култура, много различна от нашата (или пък не чак толкова). Ако някога попаднете в Ла Пас, потърсете го. Намира се в центъра на града, на улица Santa Cruz между пресечките Lineras и Illampu. Дори да си тръгнете без зародиш на лама, ще имате много за разказване.

Spread the love
More from Дона Делова
Ани Ленъкс: с глас на ангел и очи като шотландско небе
Не са кой знае колко певиците, на които титлата diva приляга толкова...
Read More
0 replies on “Шопинг за вещици”