Глюкозната революция на Джеси Инчауспе

Ти си това, което ядеш. Всички сме чували тази максима, разбира се, и всички сме съгласни с нея. На теория. На практика продължаваме да тъпчем телата си безразборно с всякакви боклуци и преработени храни, заблуждавайки се, че по този начин ги зареждаме с енергия. И продължаваме да се чудим защо се събуждаме уморени, защо не успяваме да се концентрираме, защо изпитваме пристъпи на вълчи глад и защо онова упорито акне не изчезва.  

„Глюкозната революция“ е революционна книга – поне така твърдят почитателите на Джеси Инчауспе, известна в социалните мрежи като glucosegoddess (глюкозната богиня). Тя е полезна не само за диабетици, хора с инсулинова резистентност и такива, които трябва да контролират кръвната си захар, а и за всички, които искат да се чувстват във форма, здрави и енергични през целия ден. За мен беше изненадващо да науча колко много от ежедневните неразположения, които влошават качеството на живот, са свързани с нивата на кръвната захар и глюкозните скокове. Изненадващо беше да науча също, че противно на всичко, което са ни казвали, по-здравословно е да се храним обилно 2 или 3 пъти на ден, вместо да хапваме по нещо малко на всеки час-два. Както и че е важно не само с какво и по колко се храним, а как точно комбинираме храните и в каква последователност ги ядем.

Книгата е разделена на три части: 1. Какво е глюкозата и какво представляват глюкозните скокове, 2. Защо тези глюкозни скокове са вредни и 3. Как можем да ги избегнем, без да се лишаваме от любимите си храни. Подкрепена солидно с научни доказателства и графики, тя все пак е написана на разбираем език, а „хаковете“, които авторката дава, не са трудни за изпълнение и не изискват лишения; става дума просто за реорганизация на начина на хранене. Подбрала съм ви някои от тях, останалите може да откриете в „Глюкозната революция“.

Яжте в правилния ред

Както вече споменах, оказва се, че от голямо значение е последователността, в която консумираме храните. Най-напред се приемат фибри, след тях протеини и мазнини, а нишестетата и захарите остават накрая. Когато се ядат в тази последователност, те не повишават кръвната захар по начина, по който я повишава разбърканото им приемане. Защо ли? Защото фибрите забавят разграждането и усвояването на глюкозата, която ще приемем след тях. По този начин те изглаждат глюкозните криви, т.е. не позволяват скокове на кръвната захар. Когато ядем храните в този ред, панкреасът произвежда по-малко инсулин, което е важно и за диабета, и за инсулиновата резистентност. Подобно действие имат и мазнините, затова те също се консумират преди въглехидратите.

Зелено към всяко хранене

Този съвет е във връзка с предишния и показва на практика как да стане тази работа с фибрите – просто яжте салата преди основното. Зелените листни зеленчуци осигуряват необходимите фибри, които да изгладят глюкозните криви, освен това създават чувство на ситост, така че ще ядете по-малко. На всичкото отгоре съдържат полезни витамини и минерали. Е, може да съдържат и нитрати, разбира се, затова преди консумация ги накисвайте поне за час в студена вода с лъжица оцет.

Оцет преди сладкото

Като казах оцет, ето още един „хак“ – пийте оцет, преди да изядете нещо сладко. Супена лъжица оцет в чаша вода предотвратява последващите скокове на глюкозата и инсулина, а освен това топи мазнините. Този съвет е доста популярен и може би сте го срещали и преди като част от режим за отслабване. Всеки вид оцет ще ви свърши работа, но все пак ябълковият е най-приятен на вкус. В краен случай може да изпиете оцета и след като сте яли сладко – все още ще има ефект.

Закуската е важна

Може би няма да кажа нещо ново за вас, но въглехидратната закуска не ни зарежда с повече енергия, напротив. Глюкозният скок, до който тя ще доведе, ще ни направи сънливи и замаяни скоро след това, а на всичкото отгоре и ще огладнеем по-бързо. Освен това когато започнем деня с глюкозен скок, той ще се повтори и при обяда и вечерята. Така че вместо палачинки или баничка заложете на протеини за закуска и ще усетите разликата.

Движение след хранене

Може би не ви блазни идеята да тренирате на пълен стомах, но се оказва, че това е правилният начин (освен това, както се разбрахме по-горе, сте се заситили с една зелена салата преди основното и стомахът не би трябвало да ви тежи толкова). Движението след хранене понижава нивата на кръвната захар, при това без да повишава производството на инсулин. Важно е движението да се случи до 70 минути след като сте яли – горе-долу толкова е времето, за което глюкозният скок достига своя пик. Не е необходимо тренировката да е изтощителна, дори половин час бързо ходене ще има ефект.

„Глюкозната ревюлюция“

Джеси Инчауспе

Изд. Colibri

Spread the love
Публикувано от
Още от Дона Делова

Ози и Шарън: 40 години Rock&Roll

За семейство Озбърн с пълна сила важи максимата за любовта, която побеждава...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ