Глюкозната революция на Джеси Инчауспе

Ти си това, което ядеш. Всички сме чували тази максима, разбира се, и всички сме съгласни с нея. На теория. На практика продължаваме да тъпчем телата си безразборно с всякакви боклуци и преработени храни, заблуждавайки се, че по този начин ги зареждаме с енергия. И продължаваме да се чудим защо се събуждаме уморени, защо не успяваме да се концентрираме, защо изпитваме пристъпи на вълчи глад и защо онова упорито акне не изчезва.  

„Глюкозната революция“ е революционна книга – поне така твърдят почитателите на Джеси Инчауспе, известна в социалните мрежи като glucosegoddess (глюкозната богиня). Тя е полезна не само за диабетици, хора с инсулинова резистентност и такива, които трябва да контролират кръвната си захар, а и за всички, които искат да се чувстват във форма, здрави и енергични през целия ден. За мен беше изненадващо да науча колко много от ежедневните неразположения, които влошават качеството на живот, са свързани с нивата на кръвната захар и глюкозните скокове. Изненадващо беше да науча също, че противно на всичко, което са ни казвали, по-здравословно е да се храним обилно 2 или 3 пъти на ден, вместо да хапваме по нещо малко на всеки час-два. Както и че е важно не само с какво и по колко се храним, а как точно комбинираме храните и в каква последователност ги ядем.

Книгата е разделена на три части: 1. Какво е глюкозата и какво представляват глюкозните скокове, 2. Защо тези глюкозни скокове са вредни и 3. Как можем да ги избегнем, без да се лишаваме от любимите си храни. Подкрепена солидно с научни доказателства и графики, тя все пак е написана на разбираем език, а „хаковете“, които авторката дава, не са трудни за изпълнение и не изискват лишения; става дума просто за реорганизация на начина на хранене. Подбрала съм ви някои от тях, останалите може да откриете в „Глюкозната революция“.

Яжте в правилния ред

Както вече споменах, оказва се, че от голямо значение е последователността, в която консумираме храните. Най-напред се приемат фибри, след тях протеини и мазнини, а нишестетата и захарите остават накрая. Когато се ядат в тази последователност, те не повишават кръвната захар по начина, по който я повишава разбърканото им приемане. Защо ли? Защото фибрите забавят разграждането и усвояването на глюкозата, която ще приемем след тях. По този начин те изглаждат глюкозните криви, т.е. не позволяват скокове на кръвната захар. Когато ядем храните в този ред, панкреасът произвежда по-малко инсулин, което е важно и за диабета, и за инсулиновата резистентност. Подобно действие имат и мазнините, затова те също се консумират преди въглехидратите.

Зелено към всяко хранене

Този съвет е във връзка с предишния и показва на практика как да стане тази работа с фибрите – просто яжте салата преди основното. Зелените листни зеленчуци осигуряват необходимите фибри, които да изгладят глюкозните криви, освен това създават чувство на ситост, така че ще ядете по-малко. На всичкото отгоре съдържат полезни витамини и минерали. Е, може да съдържат и нитрати, разбира се, затова преди консумация ги накисвайте поне за час в студена вода с лъжица оцет.

Оцет преди сладкото

Като казах оцет, ето още един „хак“ – пийте оцет, преди да изядете нещо сладко. Супена лъжица оцет в чаша вода предотвратява последващите скокове на глюкозата и инсулина, а освен това топи мазнините. Този съвет е доста популярен и може би сте го срещали и преди като част от режим за отслабване. Всеки вид оцет ще ви свърши работа, но все пак ябълковият е най-приятен на вкус. В краен случай може да изпиете оцета и след като сте яли сладко – все още ще има ефект.

Закуската е важна

Може би няма да кажа нещо ново за вас, но въглехидратната закуска не ни зарежда с повече енергия, напротив. Глюкозният скок, до който тя ще доведе, ще ни направи сънливи и замаяни скоро след това, а на всичкото отгоре и ще огладнеем по-бързо. Освен това когато започнем деня с глюкозен скок, той ще се повтори и при обяда и вечерята. Така че вместо палачинки или баничка заложете на протеини за закуска и ще усетите разликата.

Движение след хранене

Може би не ви блазни идеята да тренирате на пълен стомах, но се оказва, че това е правилният начин (освен това, както се разбрахме по-горе, сте се заситили с една зелена салата преди основното и стомахът не би трябвало да ви тежи толкова). Движението след хранене понижава нивата на кръвната захар, при това без да повишава производството на инсулин. Важно е движението да се случи до 70 минути след като сте яли – горе-долу толкова е времето, за което глюкозният скок достига своя пик. Не е необходимо тренировката да е изтощителна, дори половин час бързо ходене ще има ефект.

„Глюкозната ревюлюция“

Джеси Инчауспе

Изд. Colibri

Spread the love
More from Дона Делова
Дяволите, които носят Prada
Те имат властта да сринат или да извисят всекиго в модния бизнес...
Read More
0 replies on “Глюкозната революция на Джеси Инчауспе”