Ива Михалич: Родена да играе в криминалета

Звездата от Националния театър на Загреб в български телевизионен сериал след главна роля в продукция на НВО Европа

Хърватката Ива Михалич бавно, но сигурно се превръща в една от фаталните жени в българския телевизионен ефир. Актрисата от Националния театър на Загреб, която е елитната компаньонка Татяна Станкович  в сериала„Отдел Издирване“, сякаш е родена да играе в криминални саги. Тя е експресивна, загадъчна, изкусителна, както се полага на образа й. Жена динамит. И се пробва да говори на български – няма друг избор, за да се впише в сюжета. А това е най-голямата провокация за нея в цялото екранно приключение. Налага й се да опознае кирилицата най-малкото за да вникне в сценария на Александър Чобанов и Владислав Тинчев. Ива харесва новостите, особено когато са полезни за работата й. Тя владее английски и италиански и се вписва перфектно в екипа според режисьорите Виктор Божинов и Димитър Димитров.   

Михалич се завъртя в орбитата на международните знаменитости след главната си роля в първия сериал на HBO Европа, развиващ се в Хърватия и станал хит – „Успех“ на Данис Танович, който получи „Оскар“ за „Ничия земя“. Там Ива влиза в обувките на Винка, сложна и противоречива, скандална и лирична, достойна за муза на поет и художник. Ива я харесва и съобразявайки се със сложната й природа, я разкодира с една от любимите си сентенции от „Алиса в Страната на чудесата“: „Не мога да се върна във вчера, защото тогава бях друг човек!“

И въпреки че Михалич няма общо със съдбата на героинята си Винка, която преминава през невероятни изпитания, двете си приличат по здравата психика – каквото и да става, винаги изплуват на повърхността.

Хърватката не обича да говори за себе си. Веднъж е наясно е, че личността не може да бъде дефинирана в няколко изречения, а втори път не допуска излишни любопитковци в интимното си пространство, което нарича „рядкото бижу на днешното време“. Признава, че отделя възможно най-много време за семейството и приятелите си – зареждат я с флуидите на съзиданието, на вечното търсене. С тях не само разпуска, но и споделя планове и идеи. Еднакво добре се чувства и на сцената, и пред камерите. В светлината на прожекторите е мотивирана да открие нови ракурси, да пробва различен ключ към превъплъщението, да търси знаци в лабиринта на актьорската си интуиция. Убедена е, че направи ли добре ролята, ще открие още нещо за себе си, ще се гмурне в още по-дълбоките измерения на душата си. Прави всичко възможно, за да се опази от страха като философия – в професията и в живота, въпреки че това никак не е лесно във времето на постсоциализма, в което съществуваме по тези географски ширини. И без ненужни социални проповеди казва, че всеки е отговорен за обществото, в което живеем. Но не се наема да прави прогнози накъде вървим – знае, че животът е най-сръчният, но и най-коварният създател на сюжети с неочаквани обрати.

Сред темите, които най-много я вълнуват, е тази за избора, който променя „аз“-а завинаги или за по-дълго. Чука на дърво да не й се случва екшън във формулата „на грешното място с грешните хора в грешното време“. Ива е сигурна, че промяната – личностна, локална или тотална, може да стане в резултат на човешко съчувствие, на качествено образование, на доброта, на високи морални стойности като контрапункт на дивото консуматорство.

Ива Михалич не е от най-яростните апологети на социалните мрежи. Според нея споделянето във Фейсбук все още не означава, че си готов да помогнеш на когото и да било. Вярва, че писачите и коментаторите в онлайн пространството трябва да са изключително осъзнати за думите си. Именно почтеността е сред най-важните всекидневни етични категории за хърватката. Типичен представител на огнената зодия Овен – родена е на 13 април, не крие, че ако иска нещо за себе си, то е хармония между разума и страстите, между колебанията и категоричността.

Spread the love
Tags from the story
Written By
More from admin
Любов от втори поглед
В “Белези” Пенко Господинов и Анастасия Лютова отново са двойка пред камерата...
Read More
0 replies on “Ива Михалич: Родена да играе в криминалета”