Агент Соня: любовница, майка, воин, шпионка

Урсула Кучински, мисис Бъртън, Рут Вернер. С различна идентичност Агент Соня, полковник от Червената армия, успява да се превърне в най-успешната суперагентка, чиято история разказва Бен Макинтайър

През 1942 г. в тих град в район Котсуолд в графство Глостършър, Югозападна Англия, една жена излиза на обичайната си разходка с колело. Съседите й я познават като мисис Бъртън. Внимателната съпруга и майка на три деца води спокоен, непретенциозен и доста скучен провинциален живот. Те не знаят, че зад тази фасада стои високопоставен офицер от съветското разузнаване.

На своето колело за малко повече от два часа Урсула Кучински или Агент Соня, стига до Оксфордшър, за да се срещне с Клаус Фукс, един от най-известните ядрени физици. Поредната й мисия, с която се справя блестящо – да разкрие и да предаде тайните, които биха позволили на Съветския съюз да построи атомната бомба. Дори и собствените й деца разбират за кариерата й на една от най-добрите шпионки на всички времена десетилетия по-късно. Всички големи секретни служби в света се опитват да я заловят, но никой не успява. Полковник Урсула Кучински (1907-2000) надживява дори вътрешните чистки на Сталин, а настоящият руски президент Владимир Путин я обявява за „суперагентка на военния шпионаж“.

„Никога досега не съм срещал тайна агентка на толкова високо ниво. За разлика от повечето други жени в шпионската история Урсула съзнателно и целенасочено избира тази кариера още съвсем млада. Тя е истинска професионалистка на секретното разузнаване, достигнала ниво полковник от Червената армия“, казва известният британски писател Бен Макинтайър, автор на бестселъра „Агент Соня: любовница, майка, воин, шпионка“. По историята вече се подготвя сериал с осем епизода.

Под кодовото име „Соня“ Урсула Кучински ръководи някои от най-опасните шпионски операции на XX век, докато е преследвана неуспешно от нацисти, китайци, японци, британци, американци. Историята й отразява големия идеологически сблъсък между комунизма, фашизма и западната демокрация, като хвърля нова светлина върху шпионските битки и променящата си лоялност на нашето време, казват от издателството.

58-годишният Бен Макинтайър е историк и журналист в The Times, за който е работил и като кореспондент в Ню Йорк, Париж и Вашингтон. Специализиран в шпионски трилъри за действителни исторически събития, той е автор на „Само за твоите очи: Иън Флеминг и Джеймс Бонд“, „Агент Зигзаг, Еди Чапман“, „Предателство: истинската история на деня „Д“, „Шпионин сред приятели“ за Ким Филби. На български е преведена неговата книга „Гордиевски, шпионин и предател“.

Бен Макинтайър получава достъп до дневниците и личната кореспонденция на Агент Соня, за да разкрие завладяващата история на единствената жена, която оцелява и работи успешно две десетилетия в света на доминирания от мъжете шпионаж. Когато той се свързва със семейството, дъщеря й Нина вече е починала. Двамата й синове, които тогава са над 80-годишни, след първоначалното нежелание някой да се рови в и без това достатъчно трудните за асимилиране тайни на майка им в голяма степен се сприятеляват с автора и му предоставят пълен достъп до семейните архиви.

Комунистка по душа

Семейство Кучински са богати и влиятелни евреи, част от академичния и интелектуален елит на Берлин. Те притежават най-голямата частна библиотека в Германия. Както всички други еврейски семейства, дори не подозират, че скоро техният свят ще бъде опустошен от война, революция и системен геноцид. Дъщеря им Урсула става свидетел на възхода на нацизма и антисемитизма, което я прави убедена до фанатизъм активистка на комунистическата кауза. От нейната перспектива единственият лагер, който открито застава срещу нацистите, са именно комунистите. 19-годишна тя става член на комунистическата партия и й остава вярна до края на живота си.

Родителите й са хора с леви убеждения и все пак решението й да стане комунистка е в известна степен бунт. Тя обича риска, авантюрите и според Бен Макинтайър се пристрастява към шпионските игри. През първата част от шпионската си кариера тя се бори срещу фашизма. След това „през Студената война преминава от лошата страна на историята вече като шпионка срещу Запада“. В по-късен етап от живота си Урсула признава, че е била наивна по отношение на комунизма. Тя осъжда нарастващия с годините догматизъм на партията, преувеличаването на постиженията и прикриването на грешките. И въпреки това, докато комунизмът се разпада в края на 80-те години, основните му леви ценности и идеали остават непокътнати за Урсула, която продължава да вярва, че по-добър социализъм може да бъде постигнат с гласност и перестройка, с повече демокрация вместо диктатура и абсолютна власт.

Не умирай днес

В своята дългогодишна кариера Урсула съзнава, че най-безотказно действащото й алиби е ролята  на спокойна жена и перфектна майка. Справя се толкова добре, че дори собствените й деца са шокирани от разкритията около нея, когато вече са надхвърлили трийсетгодишна възраст. В същото време почти цялото й семейство, включително и мъжете в живота й, са нейни съмишленици, подкрепящи каузата й. Бен Макинтайър добавя два водещи според него фактора за невероятната неуязвимост на Агент Соня: безспорния й талант да създава лоялност и доверие, както и „изключителния й късмет“.

Spread the love
Written By
More from admin
Албер Елбаз: Зад диамантите винаги нещо боли
Непорасналото дете на модата, което остана завинаги на 59 „Ние сме тук,...
Read More
0 replies on “Агент Соня: любовница, майка, воин, шпионка”