Джил, жената до Джо Байдън

Тези дни всички погледи са насочени към Камала Харис, но Джил Байдън, новата първа дама на САЩ, също заслужава да ѝ обърнем внимание. Най-малкото защото възнамерява да модернизира протоколната роля на президентска съпруга и да продължи да работи като учител.

„Повечето американски жени постоянно съчетават работата и личния живот, но първите дами никога не са имали това право. Може би е дошло време американците да се чувстват комфортно с първа дама, която не е на разположение денонощно в Белия дом“ – казва тя.

Наглед крехка, 69-годишната Джил е истински боец, опора и съветник на съпруга си. Родена е през 1951 г. във Филаделфия, баща ѝ е касиер в банка, а майка ѝ – домакиня. На младини работи като модел и се снима в различни кампании, макар и по-скоро като хоби, отколкото като професия. На билборд я вижда за първи път и Джо Байдън.

По онова време той е сенатор и пътува ежедневно от Делауеър до Вашингтон. Личният му живот обаче е белязан от огромна трагедия – първата му съпруга и дъщеря му загиват при катастрофа през 1972 г. и той трябва да се грижи за двамата си сина, които са ранени при инцидента.

В интервю пред Vogue Джил разказва за първата им среща, уредена от брата на Джо: „Бях на 24 години и излизах с момчета, които носеха джинси, тениски и сабо. Той дойде да ме вземе от дома ми, облечен в палто и с мокасини. Помислих си: „Няма да се получи, дори и след милион години.“ Та той беше с 9 години по-възрастен от мен! Но се получи. Когато се прибрах вкъщи в 1 часа през нощта, казах на майка ми: „Мамо, най-накрая срещнах истински джентълмен““. Женят се през 1977 г., а четири години по-късно се ражда дъщеря им Ашли.

Днес Джил Байдън преподава в Университета на Вирджиния. Има две магистърски и една докторска степен. През всичките тези години тя е неотлъчно до съпруга си – през двете неуспешни кандидатури за президент, през осемте години като вицепрезидент и по време на поредната огромна лична трагедия, когато синът му от първия брак Бо губи битката си с рака през 2015 г.

„Как се събира разбито семейство? По същия начин, по който се обединява една нация. С любов, разбиране и състрадание. Кураж. Непоколебима вяра“, казва Джил.

Spread the love
Tags from the story
More from divamagazine.bg
Хороскоп за ноември
Овен Овни, ноември ще донесе доста препятствия, които трябва да преодолеете. Възможно...
Read More
0 replies on “Джил, жената до Джо Байдън”