Джил, жената до Джо Байдън

Тези дни всички погледи са насочени към Камала Харис, но Джил Байдън, новата първа дама на САЩ, също заслужава да ѝ обърнем внимание. Най-малкото защото възнамерява да модернизира протоколната роля на президентска съпруга и да продължи да работи като учител.

„Повечето американски жени постоянно съчетават работата и личния живот, но първите дами никога не са имали това право. Може би е дошло време американците да се чувстват комфортно с първа дама, която не е на разположение денонощно в Белия дом“ – казва тя.

Наглед крехка, 69-годишната Джил е истински боец, опора и съветник на съпруга си. Родена е през 1951 г. във Филаделфия, баща ѝ е касиер в банка, а майка ѝ – домакиня. На младини работи като модел и се снима в различни кампании, макар и по-скоро като хоби, отколкото като професия. На билборд я вижда за първи път и Джо Байдън.

По онова време той е сенатор и пътува ежедневно от Делауеър до Вашингтон. Личният му живот обаче е белязан от огромна трагедия – първата му съпруга и дъщеря му загиват при катастрофа през 1972 г. и той трябва да се грижи за двамата си сина, които са ранени при инцидента.

В интервю пред Vogue Джил разказва за първата им среща, уредена от брата на Джо: „Бях на 24 години и излизах с момчета, които носеха джинси, тениски и сабо. Той дойде да ме вземе от дома ми, облечен в палто и с мокасини. Помислих си: „Няма да се получи, дори и след милион години.“ Та той беше с 9 години по-възрастен от мен! Но се получи. Когато се прибрах вкъщи в 1 часа през нощта, казах на майка ми: „Мамо, най-накрая срещнах истински джентълмен““. Женят се през 1977 г., а четири години по-късно се ражда дъщеря им Ашли.

Днес Джил Байдън преподава в Университета на Вирджиния. Има две магистърски и една докторска степен. През всичките тези години тя е неотлъчно до съпруга си – през двете неуспешни кандидатури за президент, през осемте години като вицепрезидент и по време на поредната огромна лична трагедия, когато синът му от първия брак Бо губи битката си с рака през 2015 г.

„Как се събира разбито семейство? По същия начин, по който се обединява една нация. С любов, разбиране и състрадание. Кураж. Непоколебима вяра“, казва Джил.

Spread the love
Публикувано от
Още от divamagazine.bg

Хилари Дъф честно за кърменето

Актрисата Хилари Дъф реши да не крие с какво се сблъсква като...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ