Джоди Комър: Убийца, но пък с какъв стил!

От почти неизвестна прохождаща актриса до носителка на награда „Еми“ и една от най-стилните злодейки, които модерната телевизия познава, Джоди Комър има много лица. И голям талант, в който ще се убедите, ако си пуснете кървавото шоу „Убивайки Ийв“, където Джоди е поразителната убийца Виланел…

Тази година наградите „Еми“ поднесоха няколко големи изненади на своите зрители и най-вече на почитателите на сериали. Вместо да спазват статуквото, установено и наложено през последните няколко години в Холивуд, и да дадат награди на онези, които са били „най-послушни“ през годината, те раздадоха статуетки на онези, които са харесали. Вследствие на това наградата за най-добра актриса в драматичен сериал отиде при младото попълнение в редиците – Джоди Комър.

Джоди Комър е от онези нови лица на малкия екран, които е грехота да не гледате. Големият й пробив се нарича „Убивайки Ийв“ и е черно драмеди (жанрова смесица между комедия и драма) за момиче наемен убиец. Този образ пасва на младата Джоди като добре ушит костюм. А изобретателният начин, по който нейният персонаж Виланел сразява своите жертви, е изключително чаровен и доста кървав.

Да убиеш Ийв

Изключително ироничното и доста кърваво шоу набра огромна популярност още с първия си сезон. Дело на Фийби Уолър-Бридж като сценарист и създател, „Убивайки Ийв“ е сериал, базиран на поредица от романи на писателя Люк Дженингс. Романите проследяват приключенията на психопатката и убийца Виланел, която започва кървава и нажежена война с агента на МИ-6 Ийв Поластри. Романите са концентрирани по-скоро в образа на Виланел, докато в сериала Уолър-Бридж успява да разгърне чувството си за хумор и черните краски на писането си, за да постави две любопитни жени в центъра на историята и да затегне възела. Студеният поглед, медната коса и множеството акценти, с които Виланел борави, я правят един от любимите образи. И макар „Убивайки Ийв“ да е шутът, който я изкарва от рамките на британската телевизия и я прави един от най-стилните персонажи за гледане този сезон, сериалът се случва близо 10 години след старта на кариерата на Комър.

За големите и малките успехи

Джоди е родена преди точно 27 години във ветровития Ливърпул. И дори човек да не знае откъде е, то специфичният й scouse акцент я издава веднага. Тя е наглед абсолютно обикновено момиче с висок ръст – цели 173 см, но и с голям талант. Дъщеря на спортен терапевт и травъл агент, тя открива вкуса си за актьорство в края на гимназията, когато замества своя приятелка в пиеса. Освен че да прави именно това й харесва, се оказва, че е изключително добра в него. Така учителят й я праща в BBC Radio на прослушване, което тя печели и участва в радиопиеса, а малко след това си намира и агент.

Първата й поява като актриса е в малка роля в британската медицинска драма The Royal Today. Докато стигне до нея обаче, на Джоди й се налага да работи като момиче, което събира чаши в бар, и като касиерка в Tesco. След The Royal Today нещата потръгват бавно. Комър продължава настървено да търси работа и намира роли в различни британски сериали. Най-дълго се задържа в драмата Justice, където играе във всичките 5 епизода, а две години по-късно става част от основния актьорски състав на тийндрамата My Mad Fat Diary.

„Спомням си, че имаше година, в която не работих осем или девет месеца.Представете си – ставаш сутрин, приготвяш се, стигаш до гарата, возиш се два часа във влака, стигаш до прослушването. Прекарваш там точно 10 минути и след това се прибираш обратно вкъщи. Понякога го правех по три пъти седмично. Започнах да се отчайвам и да мисля за друг вид кариера. Когато в такова състояние на духа отидеш на прослушване, хората сякаш може да го видят и да го помиришат.“

Скачайки от сериал в сериал и от малка роля към по-голяма, Джоди така и не се добира до големия екран. Нишовите драми в родната й Англия я харесват, но нищо по-интересно не изскача за нея. Може би защото е прекалено млада. Година преди да се появи възможостта за „Убивайки Ийв“, Джоди има малка роля в биографичната драма England is Mine, която раказва за ранните години на лидера на The Smiths – Стивън Мориси.

Spread the love
Tags from the story
More from Зорница Аспарухова
Били Айлиш на 19 в 5 песни
Когато си тийнейджър, но вече имаш 5 награди Грами и си в...
Read More
Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *