Важното, казано на глас

За водещите на едноименното предаване, както и на „За града“ по bTV Radio Деа Манолова и Лили Ангелова без ограничения за професията, партньорствата и увлеченията 

Преди да станат екип в bTV Radio, Деа и Лили са извървели своите пътища в медиите, дали им опита и увереността да практикуват професията си с отговорност и удоволствие. Защото за тях журналистиката означава точно това и със сигурност са го осъзнавали с течение на времето, обиквайки все повече избраното от тях поприще.

За двете радиото е

първата голяма любов

Деа, чиято детска мечта била да е художничка, днес е убедена: „Радиото носи необяснима магия, която завладява и тези зад микрофона, и тези, до които достига. Ако за някого липсата на картина е минус, за мен е плюс, защото благодарение на музиката и гласа завладяваме съзнанието на слушателите, но и провокираме въображението им.“ Деа е далеч от идеята, че журналистът трябва да бъде инфлуенсър или че трябва да има такава цел. „Посланията му трябва да може да влияят – да насочат вниманието на човек, да го накарат да спори или да погледне от друг ъгъл, но преди всичко да го накарат да се замисли.“

Лили си представяла бъдеще на археолог, вдъхновена от „Гръцки митове и легенди“. Казва, че е чиста случайност влизането й в журналистиката, но от тези, които после разбираш защо са ти се случили. И за най-ползотворен смята опита си като здравен репортер в продължение на осем години. Благодарение на него е създала контакти, които сега, в условията на извънредно положение, й помагат да се ориентира в „инфодемията“, избирайки за събеседници в едночасовото публицистично предаване „Важното, казано на глас“ експерти, на които може да се доверим.

Истината като кауза

Лили споделя, че винаги е ограничавала порива си да навлиза в теми, за разработването на които не се чувства подготвена. Не иска да подвежда слушателите и допускайки в ефир събеседници с намерение да манипулират или да излъжат. Острото й чувство за справедливост я кара да се отказва понякога от реализация на идея, само и само да запази ефира чист. Деа отстоява мнението, че „най-важната кауза е да казваме истината, да не правим малки компромиси, които водят след себе си големи компромиси, да вярваме в силата на обществото, да бъдем доблестни хора и честни журналисти”. Това е още по-категорично изискване към професията сега, когато връхлетени от пандемия, хората се чувстват несигурни и уплашени. Деа и Лили са изразители на концепцията на екипа на bTV Radio „да поднася възможно най-важната информация по възможно най-адекватния начин, без да предизвиква паника“. Двете се чувстват полезни, представяйки различни мнения и давайки възможност на слушателите да правят информиран избор. „В редакцията – казва Деа, –  се отнасяме един към друг както в семействата си – пазим себе си, но и си вярваме, че всеки прави всичко по силите си, да запази и другите наоколо.“ Всички от екипа, с които Деа и Лили споделят вярата в силата на

Добрите новини

и им дават категорично предимство. Защото според  Деа „добрите новини идват, за да докажат, че светът не е в черно и бяло и точно в нюансите е смисълът му“. Лили добавя, че те винаги може да „изскочат“, когато задълбаеш в една тема с подходящите събеседници, дори темата да е актуалната в момента пандемия от коронавирус.   

Покрай рисуването Деа е култивирала любов към изкуствата, която и до днес остава много силна. А последните седмици доказаха по труден начин, че изкуството може да бъде спасението и бягството ни в друг свят. Лили пък изповядва веруюто, че „силната вяра и философията, че не всичко зависи от нас, дават повече свобода и смелост“.

Общото между нея и колежката й в момента е, че и двете имат интереси в сферата на дигиталния маркетинг и надграждат квалификацията си с обучение в тази област, за да придадат още стойност на професията си. На журналистиката – единствената, която се учи в движение, в практиката, и то пред очите на всички. 

Лаконично и лично

„Научила съм се да се приемам“, лаконична е Деа. А колегите й я определят като изключително позитивна и слънчева, много приказлива и усмихната жена, която никога не е в лошо настроение. Винаги прави 1000 неща. Силата й са социалните каузи – активна е към много дарителски инициативи. В края на миналата година успява с един кратък разказ да запали всички в радиото да подкрепят група възрастни хора, които нямат възможност да си набавят сами храна.

„Доста съм самокритична“, накратко се самоопределя Лили. И оставя другите край нея да добавят, че има страхотно чувство за хумор, умее да работи в екип и се сработва хармонично с колегите в радиото. Много педантична е към работата си и има култивирано чувство за справедливост. Както и страх от летене – единствената причина досега да не е стигнала до Индия, към чиято история, философия и религия има траен интерес, както впрочем към всички източни култури.

Spread the love
More from Ваня Шекерова
Капки от пъпки
Единствен в България, кинезитерапевтът Ангел Ангелов прилага гемотерапия,  система за превенция и...
Read More
Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *