Кайзен: малките стъпки към голямата промяна

Може би през последните години ви е направила впечатление модата (или пък някаква по-дълбока потребност) да търсим мъдрост и напътствия за живота от други, различни от нашата, култури. Особено популярни са уелнес концепциите от Скандинавия и Изтока, а термини като хюга, лагом и никсен или пък икигай и уаби-саби не звучат непознато. Не че ако се разровим, няма да намерим и в нашето „яваш-яваш“ нещо ценно, но първо, чуждото звучи по-екзотично и интересно, и второ, както скандинавците, така и японците се славят като спокойни хора, сякаш намерили начин да се справят с ежедневния стрес, и това е най-добрата атестация.
От Япония идва и кайзен, методът за преобразуване на навиците стъпка по стъпка. Не бях чувала за него, докато не ми попадна едноименната книга на Сара Харви, издадена от „Кръг“.Това, което ме привлече в него, е идеята за малките ежедневни промени, които с постоянство водят до значими резултати. Психологически погледнато, колкото по-големи цели си поставяме, толкова по-голям риск от провал поемаме. Много често това ни обезкуражава предварително и се отказваме още преди да сме започнали. При кайзен целите са толкова мънички, че на практика
няма как да се провалим
И макар лесно, постигането на малката цел също ни носи вътрешно удовлетворение и емоционална печалба.
Навиците са нещо много важно за ежедневния живот, защото го държат в стабилна и устойчива рамка. Едновременно с това действията, които извършваме по силата на навика, са автоматизирани, не изискват обмисляне, анализ и решения, така че ни остава повече мисловен ресурс за други неща. За да се изгради навик, обикновено са нужни между 18 и 254 дни. За съжаление, не всичките ни навици са полезни и продуктивни, има и такива, които ни спъват и ни пречат да реализираме потенциала си или пък вредят на здравето ни. И тогава на помощ идва кайзен.
Терминът обединява японските думи kai (добро) и zen (промяна) и може да се преведе свободно като „промяна към добро“. Интересните неща в случая са две: първо, кайзен не е традиционно японски, а идва като идея от САЩ, и второ, зародил се е като бизнес стратегия. След Втората световна война американската икономика има нужда от съживяване, но няма необходимия ресурс за грандиозни промени. Но постепенното усъвършенстване на уменията и технологичните процеси в крайна сметка дава резултат. Японците харесват идеята и също я внедряват в бизнеса, особено в автомобилните компании. Toyota например днес е една от водещите в бранша именно заради принципите на кайзен, които прилага в производствения процес.
Самата дума е измислена през 80-те от Масаки Имаи, който синтезира опита на Toyota и го превръща в универсални правила, приложими за всяка сфера на живота, а книгата му Kaizen: Japanese Spirit of Improvement се превръща в бестселър.
В притчата за заека и костенурката
кайзен е костенурката
Да, заекът може да е по-бърз, но постоянството и упоритостта в крайна сметка водят костенурката до победа. Идеята е да се стремим към малък и постоянен напредък всеки ден. Мислете за кайзен като за миенето на зъбите например – то не променя живота ви радикално, но постоянното му и правилно прилагане ви спестява здравословни проблеми в дългосрочен план.
Философията на кайзен се опира на 10 принципа. Те варират, така че в различни източници може да ги срещнете леко видоизменени, но смисълът е един и същ.

  1. Стремете се към постоянно подобрение. Нещата винаги може да се подобрят, независимо колко добри или лоши са в момента.
  2. Винаги поставяйте под съмнение традицията и ако е необходимо, изхвърлете старото, за да освободите място за новото.
  3. По-добре се консултирайте с много хора, отколкото с един експерт.
  4. Не губете време в извинения, а се съсредоточете върху намирането на решения.
  5. Уверете се, че решенията ви са базирани на факти, а не на мнения.
  6. Стигнете до основната причина за ситуация или проблем, като попитате „Защо?“ поне 5 пъти.
  7. Преди да похарчите пари за отстраняване на проблема, потърсете прости и евтини решения.
  8. Винаги поставяйте под съмнение статуквото.
  9. Започнете да правите подобрения веднага, дори ако все още нямате всички отговори.
  10. Сътрудничеството и комуникацията са ключ към споделения успех.

Хубавото на кайзен е, че неговите принципи са приложими наистина за

всички сфери на живота

Това, което е проработило като бизнес стратегия за Toyota, ще проработи и за вашите навици. Автомобилният гигант разработва така наречената Система 5S, която може да адаптирате според собствените си нужди.

Seiri: Сортирайте и елиминирайте

Според Закона на Парето 20% от усилията създават 80% от продукцията. Кайзен насърчава да се инвентаризират ежедневните привички и да се премахнат онези, които само ви губят времето, без да водят до съществен резултат. Заменете ги с нещо по-смислено.

Seiton: Организирайте

Отнася се както за работното място, така и за дома. Хаосът в средата поражда хаос в ума. Да не говорим колко е стресиращо да не можете да откриете важни документи или нещо друго, което ви трябва в момента. Изхвърлете всичко излишно (или това, което „вече не ви носи радост“, според принципа на Мари Кондо).

Seiso: Живейте здравословно

Отървете се от вредните навици и нездравословния начин на живот и ги заменете с такива, които пречистват тялото и ума ви. Тук може да се включат медитация, упражнения и здравословно хранене.

Seiketsu: Заложете високи стандарти

Отново става дума за „разчистване“, но този път на токсични взаимоотношения, които пречат на вашия напредък. Обградете се с хора, които не ви спъват, а ви вдъхновяват и ви подкрепят по пътя към едно по-добро „аз“.

Shitsuke: Поддържайте дисциплина за непрекъснато усъвършенстване

И накрая – преборете се с най-големия порок – отлагането. Ако животът ви минава в оплакване и негативно говорене, няма да поемате рискове. По този начин се самосаботирате и слагате на пътя си измислени препятствия, които ви спират. Кайзен ви учи да се дисциплинирате, като живеете в настоящето, и ви насърчава да си поставяте постижими цели, които ви мотивират и постепенно ви доближават към успеха.

Как на практика може да приложите кайзен в живота си? Книгата на Сара Харви ще ви покаже в детайли и стъпка по стъпка пътя към самоусъвършенстването. Както гласи една японска поговорка, „Множеството малки удари повалят голямото дърво“.

Spread the love
Тагове
Публикувано от
Още от Дона Делова

(Сладо)леденото кралство

Лятото си отива, сладоледът – не „Някой ден, като порасна и имам...
ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ