Кайзен: малките стъпки към голямата промяна

Може би през последните години ви е направила впечатление модата (или пък някаква по-дълбока потребност) да търсим мъдрост и напътствия за живота от други, различни от нашата, култури. Особено популярни са уелнес концепциите от Скандинавия и Изтока, а термини като хюга, лагом и никсен или пък икигай и уаби-саби не звучат непознато. Не че ако се разровим, няма да намерим и в нашето „яваш-яваш“ нещо ценно, но първо, чуждото звучи по-екзотично и интересно, и второ, както скандинавците, така и японците се славят като спокойни хора, сякаш намерили начин да се справят с ежедневния стрес, и това е най-добрата атестация.
От Япония идва и кайзен, методът за преобразуване на навиците стъпка по стъпка. Не бях чувала за него, докато не ми попадна едноименната книга на Сара Харви, издадена от „Кръг“.Това, което ме привлече в него, е идеята за малките ежедневни промени, които с постоянство водят до значими резултати. Психологически погледнато, колкото по-големи цели си поставяме, толкова по-голям риск от провал поемаме. Много често това ни обезкуражава предварително и се отказваме още преди да сме започнали. При кайзен целите са толкова мънички, че на практика
няма как да се провалим
И макар лесно, постигането на малката цел също ни носи вътрешно удовлетворение и емоционална печалба.
Навиците са нещо много важно за ежедневния живот, защото го държат в стабилна и устойчива рамка. Едновременно с това действията, които извършваме по силата на навика, са автоматизирани, не изискват обмисляне, анализ и решения, така че ни остава повече мисловен ресурс за други неща. За да се изгради навик, обикновено са нужни между 18 и 254 дни. За съжаление, не всичките ни навици са полезни и продуктивни, има и такива, които ни спъват и ни пречат да реализираме потенциала си или пък вредят на здравето ни. И тогава на помощ идва кайзен.
Терминът обединява японските думи kai (добро) и zen (промяна) и може да се преведе свободно като „промяна към добро“. Интересните неща в случая са две: първо, кайзен не е традиционно японски, а идва като идея от САЩ, и второ, зародил се е като бизнес стратегия. След Втората световна война американската икономика има нужда от съживяване, но няма необходимия ресурс за грандиозни промени. Но постепенното усъвършенстване на уменията и технологичните процеси в крайна сметка дава резултат. Японците харесват идеята и също я внедряват в бизнеса, особено в автомобилните компании. Toyota например днес е една от водещите в бранша именно заради принципите на кайзен, които прилага в производствения процес.
Самата дума е измислена през 80-те от Масаки Имаи, който синтезира опита на Toyota и го превръща в универсални правила, приложими за всяка сфера на живота, а книгата му Kaizen: Japanese Spirit of Improvement се превръща в бестселър.
В притчата за заека и костенурката
кайзен е костенурката
Да, заекът може да е по-бърз, но постоянството и упоритостта в крайна сметка водят костенурката до победа. Идеята е да се стремим към малък и постоянен напредък всеки ден. Мислете за кайзен като за миенето на зъбите например – то не променя живота ви радикално, но постоянното му и правилно прилагане ви спестява здравословни проблеми в дългосрочен план.
Философията на кайзен се опира на 10 принципа. Те варират, така че в различни източници може да ги срещнете леко видоизменени, но смисълът е един и същ.

  1. Стремете се към постоянно подобрение. Нещата винаги може да се подобрят, независимо колко добри или лоши са в момента.
  2. Винаги поставяйте под съмнение традицията и ако е необходимо, изхвърлете старото, за да освободите място за новото.
  3. По-добре се консултирайте с много хора, отколкото с един експерт.
  4. Не губете време в извинения, а се съсредоточете върху намирането на решения.
  5. Уверете се, че решенията ви са базирани на факти, а не на мнения.
  6. Стигнете до основната причина за ситуация или проблем, като попитате „Защо?“ поне 5 пъти.
  7. Преди да похарчите пари за отстраняване на проблема, потърсете прости и евтини решения.
  8. Винаги поставяйте под съмнение статуквото.
  9. Започнете да правите подобрения веднага, дори ако все още нямате всички отговори.
  10. Сътрудничеството и комуникацията са ключ към споделения успех.

Хубавото на кайзен е, че неговите принципи са приложими наистина за

всички сфери на живота

Това, което е проработило като бизнес стратегия за Toyota, ще проработи и за вашите навици. Автомобилният гигант разработва така наречената Система 5S, която може да адаптирате според собствените си нужди.

Seiri: Сортирайте и елиминирайте

Според Закона на Парето 20% от усилията създават 80% от продукцията. Кайзен насърчава да се инвентаризират ежедневните привички и да се премахнат онези, които само ви губят времето, без да водят до съществен резултат. Заменете ги с нещо по-смислено.

Seiton: Организирайте

Отнася се както за работното място, така и за дома. Хаосът в средата поражда хаос в ума. Да не говорим колко е стресиращо да не можете да откриете важни документи или нещо друго, което ви трябва в момента. Изхвърлете всичко излишно (или това, което „вече не ви носи радост“, според принципа на Мари Кондо).

Seiso: Живейте здравословно

Отървете се от вредните навици и нездравословния начин на живот и ги заменете с такива, които пречистват тялото и ума ви. Тук може да се включат медитация, упражнения и здравословно хранене.

Seiketsu: Заложете високи стандарти

Отново става дума за „разчистване“, но този път на токсични взаимоотношения, които пречат на вашия напредък. Обградете се с хора, които не ви спъват, а ви вдъхновяват и ви подкрепят по пътя към едно по-добро „аз“.

Shitsuke: Поддържайте дисциплина за непрекъснато усъвършенстване

И накрая – преборете се с най-големия порок – отлагането. Ако животът ви минава в оплакване и негативно говорене, няма да поемате рискове. По този начин се самосаботирате и слагате на пътя си измислени препятствия, които ви спират. Кайзен ви учи да се дисциплинирате, като живеете в настоящето, и ви насърчава да си поставяте постижими цели, които ви мотивират и постепенно ви доближават към успеха.

Как на практика може да приложите кайзен в живота си? Книгата на Сара Харви ще ви покаже в детайли и стъпка по стъпка пътя към самоусъвършенстването. Както гласи една японска поговорка, „Множеството малки удари повалят голямото дърво“.

Spread the love
Tags from the story
More from Дона Делова
Рейни и Маргарет Куоли: двойната гордост на Анди Макдауъл
В Холивуд не е рядкост децата да поемат по стъпките на родителите...
Read More
0 replies on “Кайзен: малките стъпки към голямата промяна”