„Кралицата“

Роман за живота на най-дълго царуващия монарх в историята на Великобритания… и безспорно един от любимите – Елизабет II

Ако решите да проследите живота на Елизабет II и се опитате да разберете как стъпва на трона, ще научите, че дори за онези най-горе той е низ от случайности. Елизабет наследява на трона баща си крал Джордж VI, умрял млад от рак на белия дроб, а той пък става крал, тъй като брат му крал Едуард VIII абдикира, за да се ожени за Уолис Симпсън. Може би, ако дори едно от тези събития не се беше случило, днес нямаше да имаме кралица Елизабет II, която на 96 години продължава да управлява със замах. Историята на баща й е разказана във филма „Речта на краля“, тази на чичо й – във филма W.E., режисиран от Мадона, а кралицата сама по себе си вече е попкултурна икона заради сериала на Netflix  „Короната“. 70 години на трона са нещо, което трябва да се отбележи специално все пак.

„В една линия, проточваща се 1000 години назад в миналото, никой монарх не е бил по-обичан и никой монарх не е бил по-почитан.“ Този цитат по повод кралица Елизабет II от 1973 г. остава все така актуален и до днес. На 6 февруари 2022-ра кралица Елизабет II стана първият британски монарх с платинен юбилей, отбелязвайки 70 години на трона в служба на Обединеното кралство и Страните от британската общност. Това я прави и вторият най-дълго управляващ владетел в света – само две години я делят от френския крал Луи XIV.

В чест на това историческо събитие на български език се появява изчерпателното издание „Кралицата“ от известния биограф Матю Денисън – съвременна биография на Елизабет II, която проследява живота и управлението й в един безпрецедентен период, изпълнен с бурни и драматични социални и политически промени.

За милиони хора по света Елизабет II е просто Кралицата – олицетворение на британската монархия, пазител на старите ценности и константна фигура, без която светът просто не би бил същият. Но коя е жената отвъд митичния ореол, който я обгражда?

В своята детайлна, информативна и внимателна биография прецизният хроникьор Матю Денисън търси отговора на този въпрос, описвайки триумфите и радостите, разочарованията и подводните камъни на един забележителен кралски живот.

„Кралицата“ добавя нови детайли в необикновения портрет на жена, придобила иконичен статус за съвременната попкултура и допринесла за оформянето на съвременната геополитическа карта.

Матю Денисън прави ценна и трезва оценка на постиженията на Елизабет II, която се възкачва на престола в несигурните времена след Втората световна война и още тогава се превръща в символ и обединител на нацията със своята скромност, всеотдайност и посветеност на нуждите на обикновените хора. До ден днешен остава почитана от милиони като защитник на старите британски ценности – дълг, твърдост, благотворителност и стоицизъм. Както обичат да казват англичаните: „Бог да пази Кралицата!“

Spread the love
More from Зорница Аспарухова
Яна Титова: Искам да чувствам заедно с героите
Сценарият за „Диада” е написан доста преди реализацията на първия режисьорски проект...
Read More
0 replies on “„Кралицата“”